FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB-ova odluka o kamatnim stopama podigla tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 6. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaju eura prema dolaru danas je na međunarodnim deviznim tržištima snažan poticaj za jačanje pružila odluka Europske središnje banke (ECB) o zadržavanju postojećih kamatnih stopa.

Euro je u takvim okolnostima bio na dobitku 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3142 dolara.

Dolar se, nakon što se ranije prema jenu nakratko spustio na najnižu razinu u četiri tjedna, stabilizirao na 99,10 jena, što znači da nije zabilježio značajnije promjene u odnosu prethodno zatvaranje. U srijedu je prema jenu potonuo čak jedan posto.

U fokusu tržišta bilo je redovno mjesečno zasjedanje ECB-a na kojem je odlučeno da kamatne stope ostaju na postojećim razinama. ECB je pritom ključnu kamatnu stopu zadržao na rekordno niskih 0,5 posto a onu na depozite u visini nula posto, odlučivši pričekati naznake postupnog oporavka koji predviđaju eurozoni u drugoj polovini ove godine.

Dodatni poticaj euru pružila je i izjava čelnika ECB-a Marija Draghija da zasad nema razloga za uvođenje negativne kamatne stope na depozite komercijalnih banaka, premda su u središnjoj banci razmatrali tu mogućnost.

U posljednje vrijeme učestala su nagađanja o mogućem spuštanju tih kamatnih stopa u negativno područje kako bi se komercijalne banke odvratilo od držanja novca kod središnje banke i potaknulo ih da taj novac pretoče u kreditne plasmane prema kompanijama i stanovništvu.

"Općenito, Draghi je pokazao manju sklonost snižavanju kamatnih stopa nego što je bilo očekivano", kazao je Omer Esiner, glavni tržišni strateg u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

"Iako je kazao da je ECB razmatrala negativne kamatne stope za depozite, sama činjenica da to već sada nije učinila bila je snažan poticaj jačanju eura".

Danas je zasjedala i britanska središnja banka Bank of England, koja je također zadržala postojeće kamatne stope na rekordno niskih 0,5 posto.

Što se tiče tečaja dolara prema jenu, njegovo slabljenje jučer su dodatno intenzivirali slabiji od očekivanih podaci o tempu zapošljavanja u privatnim američkim kompanijama. To je ojačalo zabrinutost da bi i ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje se očekuje sutra, moglo biti slabije od očekivanog, što bi moglo smanjiti vjerojatnost skorijeg smanjenja programa monetarnih poticaja američkom gospodarstvu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙