FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura prema dolaru bez većih promjena; dolar pod pritiskom

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima danas nije zabilježio veće promjene, dok je dolar uglavnom bio na gubitku prema drugim vodećim svjetskim valutama nakon što su ulagače razočarali novi gospodarski pokazatelji iz SAD-a.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3074 dolara, što znači da je više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje.

Dolar je pak oslabio 0,6 posto prema jenu, na 99,42 jena.

Zelena novčanica danas je oslabila preme većini vodećih svjetskih valuta nakon što je izvješće agencije ADP pokazalo da je američki privatni sektor u svibnju otvorio 135 tisuća radnih mjesta, što je manje u usporedbi s očekivanih 165 tisuća.

Američka valuta posljednjih je dana jačala temeljem stajališta da bi povoljni gospodarski pokazatelji mogli potaknuti američku središnju banku Fed da smanji program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara.

Riječ je o mehanizmu koji se smatra negativnim za dolar s obzirom da uključuje preplavljivanje tržišta američkom valutom.

Najnoviji podatak s američkog tržišta rada svjedoči o umjerenom povećanju broja novih radnih mjesta pa bi mogao biti dovoljan da se Fed odluči ograničiti iznos tog programa.

"Očekivanja smanjenja toga programa vjerojatno će sada biti malo prigušena, što je razlog blagom slabljenju dolara u ovome trenutku", kazao je Eric Viloria, valutni strateg u tvrtki Forex.com.

Jenu, kojemu se ulagači nerijetko okreću u nestabilnim financijskim vremenima, danas je na ruku išao oštar pad cijena dionica na japanskom tržištu, kao i činjenica da su i europske burze bile u minusu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙