FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - S obzirom da posljednji pokušaj mirenja 11 sindikata s Vladom danas nije uspio, sindikati od srijede, 5. lipnja kreću u štrajk, a prvi će štrajkati dva najveća - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji je zbog toga zatražio i odgodu mature. Štrajku će se u idućim dana priključivati i drugi sindikati, rečeno je na konferenciji za novinare. Ustvrdivši da Vlada ne želi sa sindikatima koji su u sporu postići dogovor, predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić rekao je da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić sve poduzeo da do štrajka dođe te da su za štrajk odgovorni i Vlada i premijer. Srž sukoba, naglasio je, nalazi se u tome što sindikati ne pristaju na trajno smanjenje prava, a Vlada očito želi trajno smanjiti prava. Navodeći primjer da tri posto smanjenja plaća zaposlenima u javnim i državnim službama iznosi 790 milijuna kuna, dok ovogodišnji kolektivni ugovor za zdravstvo iznosi 800 milijuna, Ribić je ustvrdio da novca u proračunu ima, ali je pitanje za koga.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma između poduzetnika u mliječnoj industriji zbog indicija o postojanju dogovora oko otkupnih cijena mlijeka, izvijestili su iz Agencije. U sklopu postupka Agencija je provela i svoju prvu nenajavljenu pretragu i to u prostorijama gospodarsko interesnog udruženja za proizvodnju, preradu i promet stoke, stočnih proizvoda i stočne hrane Croatiastočar, kratko su objavili iz Agencije u svom najnovijem newsletteru. U Agenciji danas nisu željeli komentirati postupak u tijeku, a jedino što se može doznati je da je postupak pokrenut na inicijativu konkurenata na tržištu. Postupak se vodi vezano za otkupne cijene mlijeka, odnosno cijene po kojima mliječna industrija otkupljuje mlijeko od proizvođača.

ZAGREB - Problemi s neizdavanjem trošarinskih markica za cigarete nanose poslovnu štetu i TDR-u, koji je zbog toga morao smanjiti svoju proizvodnju te u tom slučaju dijeli sudbinu svih aktera na tržištu i nije ni u kakvom povlaštenom položaju, objavili su danas iz jedine hrvatske tvornice cigareta. Na problem neizdavanja trošarinskih markica za uvozne cigarete u petak su upozorile tvrtke BAT Hrvatska, Imperial Tobacco Zagreb, JT International Zagreb i Philip Morris Zagreb zajedničkim priopćenjem u kojem su navele da Ministarstvo financija "i dalje odbija izdati trošarinske markice za uvozne cigarete te time onemogućava opskrbu cigareta na hrvatskom tržištu". Te tvrtke tvrde i da je odbijanje izdavanja trošarinskih markica protivno zakonu te da ono ugrožava lanac opskrbe i uzrokuje gubitak prihoda od duhanskih trošarina državnog proračuna. Reagirajući na medijske spekulacije da "novonastala situacija najviše pogoduje rovinjskom TDR-u, koji svoje cigarete proizvodi u Hrvatskoj pa mu nisu potrebne uvozne markice", iz TDR-a danas takve spekulacije odbacuju kao neosnovane i zlonamjerne. "Svi duhanski proizvodi u Hrvatskoj su oporezovani, neovisno je li riječ o domaćem proizvodu ili proizvodima iz uvoza te svi trebaju imati trošarinske markice kako bi bili plasirani na tržište", navode iz TDR-a.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je u postupku ocjene Programa restrukturiranja Croatia Airlines (CA) od nacionalne zračne kompanije i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zatražila žurnu dopunu Programa. "Dopune Programa restrukturiranja Croatia Airlinesa potrebno je dostaviti vrlo žurno, jer ukoliko se postupak ocjene ovog programa ne zaključi do 1. srpnja 2013., nadležnost za njegovo odobravanje prelazi na Europsku komisiju koja kontrolira državne potpore u zemljama članicama EU", poručuju iz Agencije u današnjem priopćenju. Agenciji je Program restrukturiranja Croatia Airlinesa na ocjenu 12. ožujka ove godine dostavilo resorno Ministarstvo kao davatelj potpore. Iako je Program od tada na zahtjev AZTN-a već dodatno dopunjavan, analize svih podataka i činjenica pokazale su da Agencija nema dovoljno elemenata i dokaza da bi se provedbom tog programa osigurala dugoročna tržišna održivost Croatia Airlinesa bez državnih potpora. Stoga je AZTN i od davatelja i korisnika potpore za restrukturiranje zatražila daljnje dorade Programa restrukturiranja Croatia Airlinesa, jer se njime mora uspostaviti dugoročna rentabilnost kompanije u nekom razumnom vremenskom razdoblju.

ZAGREB - Hrvatske prometne tvrtke nastupaju na najvećem međunarodnom sajmu prijevoza, špedicije i telematike "Transport & Logistic", koji se od 4. do 7. lipnja održava u Muenchenu, a u sklopu kojeg će se 6. lipnja održati 'Hrvatski dan' na temu "Hrvatska - prometna veza EU sa svijetom". U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) na sajmu će se zajednički predstaviti tvrtke HŽ Cargo, Zagrebtrans i Transagent. Lučka uprava Rijeka najavila je da će se na sajmu predstaviti u okviru Udruženja sjevernojadranskih luka (NAPA). Na 'Hrvatskom danu', 6. lipnja, sinergijom tvrtki koje izlažu na sajmu, predstavit će se prometno-logistički sustav Hrvatske. Lučka uprava Rijeka tog dana priprema i promociju riječkog prometnog pravca i održavanje "Dana riječke luke", gdje će zainteresiranim partnerima predstaviti prometni i investicijski potencijale te mogućnosti riječkog prometnog pravca.

ZAGREB - Nexe grupa izvijestila je danas da je krajem prošlog tjedna putem Sarajevske burze prodala 71,92 postotni vlasnički udio u sarajevskoj tvrtki GP Put d.d. investitoru Balkan Investment Opportunity Fund. U obavijesti, koju je Nexe grupa dostavila Zagrebačkoj burzi, navodi se da je transakcija dovršena 30. svibnja te da je "dio dugoročnog plana restrukturiranja Grupe i orijentacije na osnovnu djelatnost". Osnovna djelatnost GP Puta je niskogradnja, a zbog utjecaja krize i smanjenja aktivnosti, to je društvo poslovalo otežano i predstavljalo je veliki teret za ostale članice Grupe, navode iz Nexea. Dodaju kako će prodajom sarajevske tvrtke Nexe grupa "znatno smanjiti financijske obveze prema osiguranim vjerovnicima, kao i svoju financijsku zaduženost, a što će pozitivno utjecati na realizaciju plana predstečajne nagodbe i namirenje ostalih vjerovnika".

DUBROVNIK - Dubrovnik je u svibnju posjetilo 22 posto više gostiju nego u svibnju prošle godine, a dobre turističke rezultate Dubrovnik bilježi i u prvih pet mjeseci sa 14 posto više turističkih dolazaka i 11 posto više noćenja, izvijestili su danas iz Turističke zajednice grada. Od početka godine do kraja svibnja na području grada Dubrovnika ostvareno je 178.242 turistička dolaska, a turisti su ostvarili 551.355 noćenja. Samo u svibnju Dubrovnik je posjetilo 94.101 turista koji su ostvarili 315.480 noćenja, što je i u dolascima i u noćenjima porast za po 22 posto. Najveći broj gostiju bio je iz Velike Britanije, potom domaći gosti pa turisti iz Njemačke, Francuske te SAD-a. Prvih dana u lipnju u Dubrovniku boravi 11.917 turista, što je 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. To je dobar pokazatelj nastavka turističke sezone i ostvarenja dobrih turističkih prognoza za 2013. godinu, napominju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

ZAGREB - Početak ovog trgovinskog tjedna na Zagrebačkoj burzi obilježio je dalji pad vrijednosti dioničkih indeksa, Crobexa za 0,84 posto, na 1.838,46 bodova, a Crobexa10 za 0,44 posto, na 1.051,91 bod, uz skromni redovni promet od 8,8 milijuna kuna. Samo je dionica HT-ova ostvarila milijunski promet, od 2,7 milijuna kuna, a zabilježila je pad cijene za 1,42 posto, na 208,50 kuna. Promet dionicom Petrokemije iznosio je 931,2 tisuće kuna, a zadnja cijena joj je bila 217 kuna ili 0,93 posto viša. Uz nepromijenjenu cijenu od 143,07 kuna dionica Valamar Adria Holdinga ostvarila je 478,3 tisuće kuna prometa. Porast cijene za 3,63 posto, na 20 kuna, imala je dionica Varteksa uz promet od 431,3 tisuće kuna. Za 369,4 tisuće kuna protrgovano je dionica Đuro Đaković Holdinga, čija je cijena neznatno smanjena, za 0,03 posto, na 75 kuna. Pad cijene od 3,84 posto, na 300 kuna, imala je dionica Atlanske plovidbe ostvarivši promet od 308,2 tisuće kuna. Među trgovanijim dionicama danas se po porastu cijene ističe dionica Diokija s rastom od 7,14 posto, na 22,50 kuna, uz promet od 287,6 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙