FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru; jen poduprle izjave ministra

Autor: vmom
LONDON, 20. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru, a na dobitku je bio i jen nakon izjava da je labava monetarna politka dovoljno korigirala njegovu snagu.

Euro je tako ojačao 0,4 posto prema dolaru, na 1,2861 dolar. Time je odskočio s najniže razine u šest tjedana od 1,2796 dolara, na koju se spustio u petak.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,5 posto prema jenu i njome se trgovalo po 132 jena. Drži se, međutim, i dalje nedaleko najviših razina u tri i pol godine od 132,78 jena, koju je zabilježio u petak.

Dolar je oslabio i 0,4 posto prema jenu, na 102,52 jena.

Tečaj japanske valute prema dolaru danas je odskočio s najniže razine u četiri i pol godine pod utjecajem izjave japanskog ministra gospodarstva Akire Amarija da je pretjerano snažan tečaj jena dobrim dijelom korigiran i da bi njegovo daljnje slabljenje moglo naštetiti japanskom gospodarstvu.

U fokusu ulagača bit će dvodnevno zasjedanje japanske središnje banke koje započinje u utorak, premda se ne očekuju promjene aktualne labave monetarne politike.

U potrazi za daljnjim smjernicama ulagači će fokus preusmjeriti govoru predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea u američkom Kongresu sredinom tjedna. Fedov čelnik nije signalizirao da namjerava uskoro početi smanjivati program kupovina obveznica, no njegova bi provedba mogla usporavati u drugoj polovini godine bude li se poboljšavala situacija na tržištu rada.

Što se tiče daljnjih poteza Europske središnje banke (ECB), očekivanja uvođenja negativne kamatne stope na depozite banaka u središnjoj banci eurozone ograničavat će veće dobitke jedinstvene valute, konstatiraju analitičari.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙