FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak da je ministru pravosuđa Ericu Holderu naložio da revidira smjernice ministarstva za istrage koje uključuju novinare te da mu početkom srpnja o tome podnese izvješće. Obami su upućene brojne kritike zbog istraga njegove administracije protiv novinara koji su objavljivali materijale koji su procurili iz njezinih krugova. Ovih je tjedana objavljeno da je ministarstvo pravosuđa zaplijenilo podatke o ispisu telefonskih razgovora novinara agencije Associated Press u okviru istrage curenja podataka o operaciji kojom je spriječeno podmetanje bombe u američki zrakoplov planirano u Jemenu. "Uznemiruje me mogućnost da bi istraga curenja podataka mogla umrtviti istraživačko novinarstvo koje vladu smatra odgovornom", rekao je Obama u četvrtak u govoru o ciljevima njegove vlade u borbi protiv terorizma. "Novinari ne bi smjeli biti izloženi progonu zato što obavljaju svoj posao. Mi se moramo usredotočiti na one koji krše zakon", rekao je Obama. Obama je najavio da će Holder u sklopu revizije pozvati predstavnike medijskih grupacija i prikupiti njihove prigovore.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama u četvrtak je naznačio planove za ograničavanje uporabe bespilotnih letjelica SAD-a i poduzeo korake za početaka riješavanja pitanja zatvaranja vojnog zatvora Guantanamo na Kubi. U govoru o vanjskoj politici Obama je najavio da će SAD koristiti bespilotne letjelice samo u neposrednoj opasnosti, što je suptilna promjena u odnosu na dosadašnju politiku korištenja tih letjelica protiv značajne prijetnje. Po novim nedavno potpisanim predsjedničkim smjernicama, Obama predaje ministarstvu obrane vodstvo u korištenju bespilotnih letjelica, protivno dosadašnjoj praksi po kojoj je za to bila nadležna CIA. Obama je u pitanju zatvora Guantanamo frustriran nemogućnošću da zbog protivljenja u Kongresu ispuni obećanje iz kampanje 2008. da će zatvoriti taj zatvor a štrajk glađu 103 o 166 zatvorenika stavio ga je pod pritisak da počne djelovati. Iako ga ne može samostalno zatvoriti, on je najavio korake u cilju puštanja nekih zatvorenika iz toga zatvora.

NIAMEY - Islamaistički bombaši samoubojice u četvrtak su u Nigeru napali vojarnu i rudnik urana francuske tvrke, a u napadima je ubijeno 20 i ranjeno više desetaka osoba. Za koordinirane napade na rudnik u Arlitu i vojnu bazu u Agadezu odgovornost je preuzela militantna skupina MUJWA, koja je poručila da je to odmazda za ovogodišnju ofenzivu pod francuskim vodstvom protiv islamističkih pobunjenika u Maliju. U Agadezu, najvećem gradu sjevera Nigera, u napadu bombaša samoubojica na vojarne najmanje je 20 vojnika ubijeno a 16 ranjeno, rekao je za državni radio ministar obrane Mahamadou Karidjo. Ubijena su i tri islamista.

CANNES - Canneski filmski festival uzdrmala je u četvrtak nova moguća krađa nakita nakon što je tijekom zabave zvijezda nestala dijamantna ogrlica vrijedna 2,6 milijuna dolara, tvrdi draguljarska tvrtka De Grisogonu. Fawaz Gruosi, osnivač švicarske tvrtke, rekao je da je ogrlica bila dio kolekcije koju je nosilo 20 modela na zabavi u hotelu Cap-Eden-Roc u Antibesu van Cannesa u utorak navečer. Među gostima su bile Sharon Stone i Paris Hilton.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙