FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 10. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

KABUL - Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin ministar obrane Thomas de Maiziere stigli su u petak iznenadni posjet sjeveru Afganistana kako bi "pružili podršku postrojbama", kazao je glasnogovornik njemačke vojske u Afganistanu. Glasnogovornik njemačke vlade u Berlinu potvrdio je dolazak Merkel i de Maizierea u glavni stožer njemačke vojske u Mazar-i-Šarifu, šest dana nakon smrti vojnika njemačkog kontingenta međunarodnih snaga NATO-a u Afganistanu. "Merkel će nakratko posjetiti Kunduz, a potom se vratiti u Mazar-i-Šarif tijekom poslijepodneva. Ovdje je kako bi pružila podršku našim postrojbama, prisustvovala sastancima i ublažila zabrinutost nakon nedavne pogibije jednog našeg vojnika", izjavio je glasnogovornik njemačke vojske. Trajanje i program posjeta nisu objavljeni iz sigurnosnih razloga.

DAKA - Najmanje osam osoba smrtno je stradalo u četvrtak u požaru tvornice tekstila u Bangladešu, dva tjedna nakon urušavanja zgrade s konfekcijskim radionicama u kojem je, po najnovijim podacima, poginulo više od tisuću osoba, što naglašava sigurnosne probleme u tom ključnom industrijskom sektoru Bangladeša. Do požara na trećem katu 11-erokatnice u kojoj djeluju dvije tekstilne radionice u četvrti Darusalam glavnog grada Dake došlo iz još neutvrđenih razloga u noći sa srijede na četvrtak. Žrtve su umrle od gušenja, blokirane na stubištu "otrovnim plinom iz akrilne odjeće", kazao je vođa vatrogasaca Mahbubur Rahman. Vlasnik tvornice pulovera Tung Hai jedna je od žrtava, ali nije poginuo nijedan radnik jer tvornica ne radi noću, objavili su policija i vatrogasci. "Požar je bio velik ali smo ga uspjeli ograničiti na jedan kat", objasnio je Rahman. Nova strahota u Bangladešu dogodila se nakon što je objavljeno da se broj mrtvih u urušavanju zgrade 24. travnja u Savaru blizu Dacce popeo na 1006, nakon 17 dana potrage za preživjelima u ruševinama deveterokatnice.

ZAGREB/SOFIJA - Izazvani uličnim prosvjedima, nedjeljni prijevremeni izbori u Bugarskoj mogli bi razočarati one koji očekuju promjene, jer će morati birati između istih političara protiv kojih su prosvjedovali, a tijesan rezultat izbora zemlju bi mogao dovesti u slijepu ulicu i produbiti krizu, piše France Presse. Čak i ako je razočarala, konzervativna stranka GERB (Građani za europski razvoj Bugarske) bivšeg premijera Bojka Borisova ima velike izglede da dobije najviše glasova, premda ne i većinu. Posljednje ankete daju joj između 23 i 25,6 posto glasova. Glavna oporbena stranka, Bugarska socijalistička stranka (BSP), bivšeg premijera Sergeja Staniševa, na drugom je mjestu s očekivanih između 18 i 22 posto glasova. Analitičari smatraju da je to više posljedica nesposobnosti oporbe da se ujedini iza vjerodostojne alternativne politike nego jačanja GERB-ove popularnosti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙