FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 26. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BEJRUT - Četiri osobe ozlijeđene su u nedjelju ujutro u eksploziji dviju raketa u južnom predgrađu Bejruta, uporištu šiitskog pokreta Hezbollah, objavile su libanonske snage sigurnosti. "Dvije rakete tipa Grad pale su u južnom predgrađu Bejruta, a jedna od njih je pala na trgovinu automobila. Četvero je ljudi ozlijeđeno, a vozila su oštećena", rekao je sigurnosni izvor za AFP. Prema njegovim riječima, četiri ozlijeđena su sirijski radnici. Druga je raketa pogodila kuću i prouzročila veliku materijalnu štetu, no nitko nije ozlijeđen.

ADDIS ABABA - Američki državni tajnik John Kerry pozvao je Egipat da brzo provede gospodarske reforme kako bi osigurao kredit Međunarodnog monetarnog fonda vrijedan 4,8 milijardi dolara, kazavši da su te mjere potrebne i kako bi dobio dodatnu pomoć od američkog Kongresa, kazao je američki dužnosnik. Kerry se u subotu sastao s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem na marginama summita Afričke unije, te s njim razgovarao o građanskom ratu u Siriji, izraelsko-palestinskom sukobu, ljudskim pravima u Egiptu i gospodarskoj situaciji u zemlji, rekao je dužnosnik.

PARIZ - Između 180 i 200 francuskih državljana je tijekom prošle godine otišlo je u Siriju da bi se pridružili pobuni protiv snaga predsjednika Bašara al Asada, objavio je u subotu Le Monde pozivajući se na izvješća službi za unutarnju i vanjsku sigurnost (DCRI, DSGE). Taj broj je veći od ranijih procjena koje su govorile o oko 50 ljudi, a uključuje i one koji su se pridružili skupinama bliskim Al Kaidi. Oko dvadesetak boraca već se vratilo kući iz područja sukoba. Le Monde kaže da su tajne službe zabrinute da bi povratnici iz Sirije u Francuskoj mogli izvesti napade. Te službe kažu da nemaju nikakvog legalnog temelja za praćenje i nadzor tih ljudi. Službeni Pariz inače pruža punu potporu sirijskoj oporbi i želi odlazak predsjednika Asada s vlasti.

ADIS ABEBA - Brazil će izbrisati ili restrukturirati gotovo 900 milijuna dolara duga afričkih zemalja u okviru plana za povećanje buduće pomoći Africi, doznaje se u subotu u Etiopiji. Brazilski dužnosnici su rekli da će predsjednica Dilma Rousseff, koja je u posjetu etiopskoj prijestolnici Adis Abebi povodom 50. obljetnice Afričke unije, objaviti ustanovljavanje nove agencije za razvoj i brisanje duga koji će omogućiti pružanje pomoći afričkim zemljama. Po brazilskom zakonu Brazilija ne može nuditi nove zajmove i dugoročnu financijsku pomoć zemljama s nepodmirenim dugom. Thomas Traumann, glasnogovornik brazilskog predsjedničkog ureda, novinarima u Addis Ababi je rekao da će se buduća brazilska pomoć odnositi na infrastrukturu, poljoprivredu i socijalne programe

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙