FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 4. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

SAN JOSE - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak u Kostarici da ne namjerava poslati američke kopnene snage u Siriju i ponovio da će pričekati čvrste dokaze da sirijska vlada koristi kemijsko oružje protiv ustanika. Obama je istaknuo da Sjedinjene Države ne isključuju sve opcije kada je riječ o Siriji, u svjetlu sumnji da vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koristi kemijsko oružje. No, naglasio je da nije sklon slanju kopnenih snaga u Siriji, kazavši kako "ne predviđa" takav scenarij. Američka administracija razmatra slanje ubojitog oružja sirijskim ustanicima. Obama je kazao da Sjedinjene Države ne promatraju mirno što se događa u Siriji dok se ne dokaže korištenje kemijskog oružja. "Ne čekamo", rekao je. "Nastojimo izvršiti pritisak na Siriju kako god možemo." Na novinskoj konferenciji s kostarikanskom predsjednicom Laurom Chinchillom, Obama je izrazio uvjerenost da će se novi dokazi sigurno pojaviti ako Sirija i dalje koristi kemijsko oružje.

WASHINGTON - Izrael je izveo zračni napad na Siriju, a cilj je vjerojatno bilo jedno skladište, objavio je u subotu neimenovani američki dužnosnik. Dužnosnik, koji je zahtijevao da ostane anoniman, nije želio iznijeti druge pojedinosti. Nešto ranije je CNN, pozivajući se na dva američka izvora, objavio da je Izrael vjerojatno izveo zračni udar na Siriju "u četvrtak ili petak". CNN-ovi izvori kažu da meta nije bila tvornica kemijskog oružja, a CBS navodi da se najvjerojatnije radilo o jednom skladištu. Izraelska vojska nije željela komentirati vijest. Međutim, jedan je izraelski izvor rekao Reutersu da je premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak u tajnosti sazvao sjednicu svog sigurnosnog kabineta, što je često znak da slijedi vojna akcija. "Ne možemo to komentirati. Možemo jedino reći da je Izrael odlučan u tome da spriječi transfer kemijskog ili bilo kojeg drugog oružja iz ruku sirijskog režima u ruke terorista, posebice Hezbolaha u Libanonu", kazala je glasnogovornica izraelskog veleposlanstva u SAD-u.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama ovaj je tjedan najavio da će opet pokušati realizirati svoje dosad neispunjeno obećanje o zatvaranju vojnog logora u Guantanamu, a jedan od mnogih razloga za to su i njegovi astronomski troškovi. Pentagon procjenjuje da na godinu potroši 150 milijuna dolara za upravljanje zatvorom i pripadajućim vojnim sudom u američkoj pomorskoj bazi u Guantanamu, koji je osnovan prije 11 godina za smještaj stranih osumnjičenika za terorizam. Pošto u Guantanamu ima 166 zatvorenika, to znači da Pentagon godišnje potroši 903 tisuće dolara po zatočeniku. Za usporedbu, zatvori maksimalne sigurnosti u SAD-u godišnje troše od 60 do 70 tisuća dolara po zatvoreniku, a prosjek troška u svim federalnim zatvorima iznosi 30 tisuća dolara po zatvoreniku. Trošak je samo jedan od razloga zbog kojih bi Obama zatvorio Guantanamo, ali bi u vrijeme mjera štednje i teških pregovora s republikancima o saveznom proračunu mogao biti moćan argument. Mnoge proračunske stavke koje su stradale zbog mjera štednje mogle bi se obnoviti zatvaranjem logora.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙