FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 4. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijest iz svijeta do 15,30 sati.

BERLIN - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso branio je njemačku kancelarku Angelu Merkel izloženu oštrim kritikama, uglavnom iz zemalja s juga Europe, zbog politike oštrih mjera štednje, javlja u subotu AFP. "Ovo što se događa u Francuskoj ili Portugalu nije krivnja kancelarke Merkel ni Njemačke. Svatko bi trebao pomesti pred svojim vratima. Imaju puno toga za napraviti", izjavio je Barroso u razgovoru za tjednik Welt am Sonntag. "Odluke unutar euroskupine uvijek se donose jednoglasno. Nepravedno je te mjere prikazati na način da ih je nametnula jedna zemlja ili institucija. I ja sam žrtva tih pokušaja, drže me za žrtvenog jarca", dodao je Barroso.

MOSTAR - Ravnatelj bosanskohercegovačke Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac izjavio je da je njegova agencija tek krenula u borbu protiv raširene korupcije u zemlji nakon što je tužiteljstvima ovaj tjedan podnijela prijave za djela korupcije protiv desetaka ministara, državnih dužnosnika, direktora javnih poduzeća koje sumnjiči za pronevjeru više stotina milijuna maraka državnog novca i druga kaznena djela. U intervju za sarajevski Dnevni Avaz od subote, direktor SIPA-e je istaknuo kako je uhićenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira tek početak razbijanja raširene mreže korupcije. "SIPA je podnijela ogroman broj prijava o počinjenom kaznenom djelu iz područja korupcije protiv državnih poduzeća, odgovornih osoba, protiv ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika", rekao je Zubac.

BUDIMPEŠTA - U Budimpešti je u subotu održan prosvjed protiv "boljševizma i cionizma", kojim je organizator, mađarska stranka krajnje desnice Jobbik, izrazila protivljenje održavanju sabora Židovskog svjetskog kongresa u nedjelju. Stotine pristaša Jobbika pod jakom policijskom pratnjom nosile su crveno-bijele zastave koje su svojedobno bile zaštitni znak mađarskih fašista. Prosvjednici su izvikivali antisemitske parole, poput "židovi napolje" i "Mađarska pripada nama". Paramilitaristička Mađarska garda organizirala je počasnu pratnju prosvjednicima. Čelnik Jobbika Gabor Vona zatražio je u svome govoru ostavku svih parlamentarnih zastupnika i činovnika koji imaju dvojno, mađarsko i izraelsko državljanstvo. Mađarski židovi trebali bi moliti za oprost jer su židovi počinili umorstva nad Mađarima, ustvdio je Vona. On je najavio i prijavu protiv predsjednika mađarske vlade Viktora Orbana, koji je od ministra unutarnjih poslova tražio da zabrani skup, iako ga je odobrio sud.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙