FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođači vozila poduprli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice zadržale su se u petak na najvišim višegodišnjim razinama nakon što je proizvođače vozila obradovalo oživljavanje prodaje, s tim da su neki investitori iskoristili dosadašnju slabost kao priliku za kupnju.

Londonski FTSE porastao je 0,41 posto na 6.715 bodova, frankfurtski DAX za 0,31 posto na 8.395 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,45 posto i iznosio 3.996 bodova.

Automobilski sektor bio je na dobitku nakon što je Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) danas objavilo da je potražnja za novim putničkim automobilima u Europi porasla u travnju prvi puta u 18 mjeseci.

Sliku je dodatno popravio Michelin koji je objavio da je prodaja guma proizvođačima vozila porasla u travnju u Europi za tri posto, što je oštar kontrast u odnosu na dvoznamenkasti pad mjesečne prodaje u prva tri mjeseca ove godine. Cijene dionica te francuske tvrtke porasle su 3,3 posto.

"Tržište nikako da oslabi. Kad god se spusti, fondovi kreću u kupnju", kazao je Martin Tormey iz tvrtke Goodbody Stockbrokers.

Rast dionica na europskom tržištu podupiru u posljednjih mjesec dana uglavnom poticaji središnjih banaka. Slabi gospodarski podaci znače da će te mjere ostat na snazi još neko vrijeme, procjenjuju analitičari.

"Smjernica je jasna - američki Fed tako neće ukidati monetarne poticaje sve dok se stopa nezaposlenosti ne spusti ispod 6,5 posto. Ako do toga zaista dođe, bit će to dobra vijest jer će značiti da se okruženje poboljšalo", kazao je Benoit Peloille, strateg iz Natixisa.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,67 posto na 15.138 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙