FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 23. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Saborski su zastupnici danas podržali izvješće o prošlogodišnjoj provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, ali i ocijenili kako bi zakonom trebalo uvesti strože kazne za čelnike tijela koja se ogluše o zahtjeve građana. Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravko Bilić izvijestio je da su izvješće o provedbi zakona Agenciji dostavila 2852 tijela javne vlasti, sedam posto više nego 2011. i 234 posto više nego 2010. kada su tu zakonsku obvezu ispunila samo 854 tijela javne vlasti.

ZAGREB - Saborski će zastupnici u sutrašnjem nastavku zasjedanja razmotriti izvješće o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u 2012. godini. Lani je podneseno ukupno 7.068 zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć, a ona je i odobrena u 5.877 slučajeva. Najčešće su je koristili građani s područja Sisačko–moslavačke županije (njih 766), a najrjeđe oni s prebivalištem u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je besplatnu pravnu pomoć lani koristilo svega 45 osoba.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas da se izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja udovicama poginulih branitelja omogućila izvanbračna ili nova bračna zajednica bez gubitka prava, ali će one udovice koje su se udale prije njegova donošenja izgubiti ta prava jer, nažalost, nema novaca za njihovu retroaktivnu primjenu. "Da je Hrvatska Švicarska ili Norveška, mi bi to napravili i za udovice koje su se ponovno udale ili su u izvanbračnoj zajednici od 1991. do danas, ali budući da smo Hrvatska nemamo tu mogućnost", rekao je Matić.

ČAKOVEC - Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić rekla je na konferenciji za novinare u Čakovcu da je ministarstvo dalo 2,5 milijuna kuna potpore za različite potrebe u kulturi na području Međimurske županije, od izgradnje knjižnica do domova kulture. Kada se tome pridoda i milijun kuna koji ide na programe i projekte, jasno je kako je Međimurska županija visoko na listi prioriteta Ministarstva kulture, rekla je ministrica Zlatar-Violić, koja je i kao članica predsjedništva HNS-a došla u Međimurje među ostalim i poduprijeti sadašnjeg zamjenika župana Matiju Posavca u drugom krugu izbora za međimurskog župana.

OSIJEK - Kandidati s Nezavisne liste Miroslava Šimića, koja je osvojila dva mjesta u osječkom Gradskom vijeću, u drugom krugu lokalnih izbora za osječkog gradonačelnika podržat će Ivicu Vrkića, nestranačkog kandidata koalicije SDP-HNS-HSU-a, izjavio je danas Miroslav Šimić. Šimić, kao nositelj liste i jedan od osam kandidata za osječkog gradonačelnika u prvom izbornom krugu, je na konferenciji za novinare kazao kako su članovi njegove liste sinoć jednoglasno odlučili dati potporu Vrkiću. Tog kandidata, rekao je, smatraju prihvatljivijim za gradonačelnika od HDSSB-ova kandidata i aktualnog gradonačelnika Krešimira Bubala.

SLAVONSKI BROD - Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara, koji je kandidat u drugome izbornom krugu za novi mandat, danas je Gradskome i Državnom izbornom povjerenstvu, Agenciji za elektroničke medije i GONG-u prijavio lokalnu Slavonskobrodsku televizuju (SBtv) zato što, kako ocjenjuje, neravnopravnim medijskim tretmanom favorizira protukandidata Dragana Jelića (HDZ). "Slavonskobrodska televizija svojom poslovnom politikom krši sve odredbe Zakona o lokalnim izborima vezane uz obveze lokalnih medija uz izbornu promidžbu", priopćio je Duspara.

ZAGREB - Udruga za unaprjeđenje pravosuđa u RH Juris protecta pozvala je danas Zagrepčane da se u što većem broju odazovu drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika 2. lipnja i daju svoj glas za promjene, odnosno za Rajka Ostojića, kandidata koalicije SDP-HNS-HSU kojega smatraju "daleko manjim zlom" od njegova protukandidata Milana Bandića. "Povijesna je dužnost svih građana Grada Zagreba da iziđu na izbore u drugom krugu 2. lipnja i daju svoj glas za manje zlo, a to je Rajko Ostojić", navode iz Juris protecte u priopćenju.

ZAGREB - Uprava Hine u otvorenom pismu najodlučnije demantira neistinite navode s današnje sjednice saborskog Odbora za medije koje je iznijela HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak rekavši da će u Hini bez posla ostati 56 ljudi te da se „pod krinkom restrukturiranja događa čistka“. Navedene tvrdnje zastupnice Glavak nisu samo netočne, nego i zlonamjerne te iznesene isključivo u dnevno-političke svrhe, navodi u pismu ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Zajednica nakladnika i knjižara postigli su danas dogovor o udžbeničkom standardu i pravilniku o obveznim udžbenicima i nastavnim sredstvima koji će učenicima osigurati lakše školske torbe, ali i veću kvalitetu udžbenika. Ministar Željko Jovanović donio je nakon sastanka s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara odluku prema kojoj će u školskoj godini 2014./15. biti 51 obvezni udžbenik manje, a opseg novih udžbenika smanjit će se u prosjeku za 10 posto.

ZAGREB - Vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta danas je uputilo prosvjedno pismo predsjednicima Republike, Vlade i Sabora Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću i Josipu Leki od kojih zahtijeva hitnu intervenciju zbog, upozorilo je, diskriminacijske politike Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u raspodjeli proračunske potpore znanstvenom izdavaštvu. "Vijeće je (na danas održanoj sjednici) sa žaljenjem i zabrinutošću konstatiralo da Ministarstvo ni nakon brojnih primjedbi i prosvjeda nije promijenilo arbitrarni i diskriminacijski pristup u raspodjeli proračunskih sredstava za podupiranje znanstveno-izdavačke djelatnosti", stoji u priopćenju koje potpisuje dekan fakulteta Damir Boras.

DUBROVNIK - Najveća godišnja konferencija Europske udruge istraživačko-tehnoloških organizacija (EARTO), na kojoj sudjeluje više od 200 vodećih inovatora i gospodarstvenika Europe, počela je danas u Dubrovniku. Dvodnevna konferencija održava se u organizaciji Instituta Ruđera Boškovića i Brodarskog instituta u Zagrebu te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića. Konferencija želi upozoriti na promjene i pogodonosti koje se Hrvatskoj otvaraju s članstvom u Europskoj uniji na području znanosti i istraživanja te na snažnije integriranje zemalja jugoistočne Europe u europski istraživački prostor i novi program za razvoj i inovacije - Horizont 2020.

ZAGREB - Povjerenstvo Europske agencije za lijekove zaključilo je da je korist od lijeka Diane 35 i njegovih generika kojima se liječe akne i prekomjerna dlakavost na licu žena veća od rizika - nastanka krvnih ugrušaka u venama ili arterijama, pod uvjetom da se poduzmu određene mjere kako bi se smanjio rizik od tromboembolije. Taj je zaključak europskog Povjerenstva za rizike od lijekova danas na internetskim stranicama objavila Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

ZAGREB - Ronioca L.R. (25), za kojim se tragalo od utorka kod otoka Ilovika, jučer je kod otočića Kozjaka pronašao mrtvog njegov otac, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. U potragu koja je počela u utorak navečer, pošto se nesretni ronilac nije vratio iz podvodnog ribolova, bili su uključeni plovilo Lučke ispostave Malog Lošinja, pomorska policija, ronioci pomorske policije i nekoliko privatnih plovila.

ZAGREB - Bivši zapovjednik 7. gardijske brigade "Pume" Tihomir Šavorić i dvojica njegovih suboraca Ivica Krklec i Alen Toplek nepravomoćno su na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođeni optužbe za ubojstvo četvero civila u akciji "Južni potez" u BiH 1995. tijekom sukoba s neprijateljskom vojskom Republike Srpske. U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša rekao je da u dokaznom postupku nitko od 10 ispitanih svjedoka, sudionika akcije, nije teretio optužene.

SPLIT - Ukradena je hrvatska zastava koja je bila izvješena na vrhu Pelegrinu u Park-šumi Marjanu, potvrdila je splitska policija. Nepoznati počinitelj, najvjerojatnije sinoć, skinuo je s postolja i otuđio zastavu dugu sedam metara. Nestanak zastave policiji je prijavljen jutros, a njezina se vrijednost procjenjuje na osam tisuća kuna. Policija traga za počiniteljem.

ZAGREB - U okviru ovogodišnjeg, dugometražnog izdanja "Animafesta", koje će se održati od 4. do 9. lipnja, održat će se program za djecu i mlade s dvanaest animiranih dugometražnih filmova odabranih iz cjelokupnog festivalskog programa. Na "Animafestu" djeca imaju jedinstvenu priliku vidjeti drugačije animirane filmove od onih koji im se nude u redovitoj, najčešće komercijalnoj kinodistribuciji a uz autorski pristup filmu i raznovrsnu animaciju i teme moći ćr osjetiti festivalsku atmosferu, ističe se u današnjoj najavi organizatora Svjetskog festivala animiranog filma.

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija danas, na rođendan Oca domovine Ante Starčevića, mnogobrojnim svečanostima slavi svoj dan. Program je počeo u Starčevićevu rodnome mjestu Velikom Žitniku, gdje su položeni vijenci na njegovu kuću, a vijenci su položeni i u spomen na sve poginule na gospićkome gradskom groblju te na spomenik prvome hrvatskom predsjedniiku dr. Franji Tuđmanu u gradskome središtu.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙