FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 11. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ĐAKOVO - Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je sinoć u Đakovu podržao kandidate HNS-a na lokalnim izborima, rekao je kako je došlo vrijeme da se tvrtkama koje nisu održive kaže istina, a za jesen je najavio rast gospodarstva. "Došlo je vrijeme da se ta istina kaže, i mislim da smo ovog ljeta došli do nule, do dna, kada više loše i bolesno tkivo nema gdje padati i kada moramo dizati novo, zdravo gospodarstvo što će nastupiti o jeseni", rekao je Vrdoljak. Komentirajući veliku nezaposlenost u Slavoniji i Baranji, kazao je kako "postoje sindikati u Slavoniji koji su članovi HDSSB-a i koji dočekuju ministra gospodarstva, a deset godina zatvarali su oči pred upravama koje su 10 godina iz vaših i mog budžeta, dok sam bio u realnom sektoru i uplaćivao novce, pet ili sedam milijuna uzimali da bi pokrivali gubitke i držali ljude koji su bili višak, neprofitabilni. Nema više toga, nema nereda", istaknuo je Vrdoljak. U Đakovu je ministar gospodarstva komentirao i smjenu predsjednika uprave HEP-a Zlatka Koraćevića te istaknuo kako nije šutio o HEP-u. "Sve sam rekao. Pred HEP-om su veliki izazovi - pokretanje velikih, kapitalnih investicija u proizvodnji, prilagodba trećem energetskom paketu, postavljanje HEP-a kao velikog energetskog lidera u regiji, međusobno čišćenje financijske ovisnosti društava-kćeri i niz drugih krupnih koraka. Mi smo se odlučili za ljude za koje mislimo da će sve te zadatke izvršiti i koji su najspremniji za to", kazao je.

ĐURĐEVAC - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sinoć je u Đurđevcu govoreći o decentralizaciji rekao kako su se sve vlade dosad zalagale za nju, a kada su je bili u prilici provesti napravile bi nešto drugo. Prije središnjeg stranačkog skupa za Koprivničko-križevačku županiju u Đurđevcu u razgovoru s novinarima Karamarko je rekao kako u jednoj mjeri treba respektirati logiku decentralizacije, a s druge strane treba vidjeti kakve bi rezultate ona donijela. Apsolutno sam za decentralizaciju, ali je nužno prije njenog provođenja vidjeti kako je provesti, rekao je Karamarko. U vezi s ocjenom rada vladajuće koalicije, predsjednik HDZ-a je kazao da je ona štošta obećavala da bi sve to na kraju porekla, od pelješkog mosta do zakona o strateškim investicijama. Ne treba se više čuditi kad oni nešto obećaju pa odustanu, jer radi se o nekvalitetnim ljudima koji funkcioniraju ad hoc, ocijenio je Karamarko dodajući kako se vladajući tako ponašaju i u kadroviranju, "u maniri podijele ratnog plijena." Svim svojim podobnicima morali su dati funkcije što je državu i dovelo u vrlo tešku situaciju, kazao je Karamarko.

ZAGREB - Svečana premijera drame "Višnjik" ruskog pisca i dramatičara Antona Pavloviča Čehova u režiji slovenskoga redatelja Vite Taufera sinoć je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) izazvala ovacije kojima je prepuna dvorana nacionalnoga teatra nagradila glumce i autorski tim. "Višnjik" je posljednja Čehovljeva drama, jedan od njegovih najpoznatijih i najigranijih komada, a paradoksalno je rijetko bila uprizorena u Hrvatskoj. Taufer ju je u Zagrebu postavio držeći se izvorne namjere velikoga pisca - bez prevelikih intervencija u tekst, s namjerom da u prvome redu zabavi i naglasi jalovost jednoga vremena na prijelazu epoha. Priču o Rusiji i njezinim ljudima, izgubljenima pod naletom kapitalizma, Čehov je u "Višnjiku" ispričao kroz sudbinu jedne osiromašene vlastelinske obitelji. Tauferovu interpretaciju "Višnjika", prvo njegovo uprizorenje u zagrebačkoj nacionalnoj kući u posljednjih četrdeset godina, publika je nagradila desetminutnim pljeskom, zbog čega su glumci i autorski tim nekoliko puta izlazili na naklon.

VINKOVCI - Trijenalna izložba kazališnih plakata otvorena je sinoć u predvorju Gradskog kazališta Joze Ivakića u Vinkovcima u sklopu 20. festivala glumca koji se održava od 10. do 18. svibnja u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Izloženo je 17 kazališnih plakata isto tolikog broja hrvatskih kazališta od kojih je ocjenjivački sud u sastavu strip autor Dubravko Mataković, likovni umjetnik Ivica Zupković i muzejski savjetnik Zdravko Dvojković, najupješnijim proglasio plakat grafičkog dizajnera Vanje Cuclića za predstavu "Push up 1-3" Dramskog kazališta "Gavella" iz Zagreba. Nagrađeni autor dobit će priznanje i novčanu nagradu na završnoj svečanosti dodjele nagrada 20. festivala glumca. U devet festivalskih dana u službenom programu bit će izvedeno 16 predstava koje je među rekordnim brojem prijavljenih, njih čak 62, izabrala izbornica Perica Martinović.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙