FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oscilacije tečaja eura pod utjecajem mješovitih pokazatelja

Autor: vmom
LONDON, 14. svibnja 2013. (Hina/Reueters) - Tečaj eura prema dolaru danas je oscilirao na međunarodnim deviznim tržištima zbog mješovitih gospodarskih vijesti iz eurozone, uključujući onu o povjerenju ulagača u Njemačkoj koja ukazuje na slabašan oporavak najvećeg europskog gospodarstva.

U takvim okolnostima tečaj eura se nakon početnih gubitaka stabilizirao na 1,2971 dolar, što znači da je u minusu svega 0,02 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

I tečaj dolara prema jenu ostao je gotovo nepromijenjen, te se dolarom trgovalo po 101,73 jena.

U fokusu su danas bili gospodarski pokazatelji, ponajprije onaj njemačkog instituta ZEW koji je u svibnju pokazao stagnaciju očekivanja financijskih stručnjaka za njemačko gospodarstvo u narednih pola godina. Indeks ZEW uvećan je na 36,4 boda, s travanjska 36,3 boda.

Ukazujući na slabašan oporavak najvećeg gospodarstva eurozone, podatak je danas bio uteg jedinstvenoj valuti, kojoj su pak podršku pružali bolji od očekivanih vijesti iz industrijske proizvodnje u eurozoni.

U ožujku je industrijska proizvodnja u eurozoni na mjesečnoj razini porasla za 1,0 posto, a EU za 0,9 posto. U prethodnom mjesecu porasla je za revidiranih 0,3 posto u obje zone, objavio je Eurostat.

Najnoviji podaci pokazuju znatno snažniji rast aktivnosti u tvornicama eurozone nego što se očekivalo, no u širem bloku stanje se uvelike razlikuje među zemljama članicama. U Francuskoj i Italiji, drugom i trećem po veličini gospodarstvu eurozone, industrijska proizvodnja je pala.

Recesija s kojom gospodarstvo eurozone i dalje muku muči ulagače ipak drži na oprezu, a brine ih i mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozite banaka kod Europske središnje banke (ECB).

Dužnosnici ECB-a signalizirali su da bi mogli i dodatno ublažiti monetarnu politiku, uključujući spuštanje postojeće kamatne stope na depozite od nula posto u negativno područje. To bi značilo da bi ECB ubuduće bankama mogao naplaćivati čuvanje njihovih depozita, a što bi pritisnulo euro, ocjenjuju trgovci.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙