FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: vlar
ZAGREB, 22. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

LONDON - Zastupnici u donjem domu britanskog parlamenta u utorak su glasovali za prijedlog zakona kojim se dopuštaju istospolni brakovi. Ukupno je 366 zastupnika glasovalo za prijedlog vlade premijera Davida Camerona, a 161 je bio protiv. Zakon o istospolnim brakovima sada treba biti predložen gornjem domu parlamenta, a Cameron se nada da će uskoro stupiti na snagu. Prijedlog zakona će u Dom lordova biti upućen već u srijedu, a stvarna rasprava o njemu počet će u lipnju i nije nemoguće da u konačnici bude problema oko njegovog usvajanja, jer se očekuje snažan otpor prije svega pripadnika svećenstva u tom domu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama zauzima se za slobodu medija i protivi progonu novinara koji rade svoj posao, objavila je Bijela kuća u utorak, odgovarajući na kritike zbog istrage o curenju u javnost povjerljivih podataka vezanih uz nacionalnu sigurnost. Američko ministarstvo pravosuđa zaplijenilo je podatke o ispisu telefonskih razgovora novinara agencije Associated Press (AP), a istraga je pokrenuta zbog članka o CIA-inoj operaciji u Jemenu kojom je navodno spriječen al-Kaidin pokušaj detonacije bombe u zrakoplovu na letu za SAD. Članak o spriječenom terorističkom napadu objavljen je prošle godine. U zadnjem slučaja, po izvještaju Washington Posta, motrilo se dopisnika Fox Newsa Jamesa Rosena koji je pisao o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

BAGDAD - U nizu bombaških i oružanih napada diljem Iraka ubijeno je u utorak najmanje 40 osoba, a desetci su ranjeni u širenju sukoba većinskih šijita i manjinskih sunita u toj zemlji. Najveći pojedinačni napad bila je eksplozija automobila bombe blizu sunitske džamije u Abu Graibu u zapadnom Bagdada, gdje je poginulo 11, a ranjena 21 osoba, objavili su policija i liječnici.. Samo dan prije, u ponedjeljak, stradalo je više od 70 ljudi diljem Iraka, a gotovo 300 ih je ubijeno proteklog tjedna u sektaškim napetostima. Potaknute građanskim ratom u susjednoj Siriji, one prijete povratkom etničkog krvoprolića u Irak.

BRUXELLES/WASHINGTON - Velika Britanija je u utorak od Europske unije zatražila da vojno krilo islamističke skupine Hezbolah stavi na popis terorističkih organizacija, a SAD smatra cijeli Hezbolah terorističkom organizacijom, ne praveći nikakvu razliku između njegovog vojnog i političkog krila, javljaju agencije. Britanski zahtjev upućen je nakon što je Bugarska u veljači optužila taj libanonski pokret za bombaški napad na autobus s turistima u crnomorskom Burgasu u srpnju prošle godine. Tom je prilikom poginulo pet Izraelaca i njihov bugarski vozač. "Čvrsto vjerujemo da bi prikladan odgovor EU-a bio stavljanje vojnog krila Hezbolaha na popis terorističkih organizacija", priopćio je Foreign Office. SAD je, međutim, priopćio da "ne razlikuje političko, vojno i terorističko krilo Hezbolaha".

ALGIERS - Alžirski premijer Abdelmalek Selal je, reagirajući na izvješća da je predsjednik Abdelaziz Buteflika ozbiljno bolestan, izjavio da se 76-godišnji alžirski čelnik oporavlja u Francuskoj no da su mu liječnici naložili mirovanje. Otkako je 27. travnja žurno prebačen u parišku bolnicu zbog, kako je službeno objašnjeno, manjeg udara, Buteflika se u javnosti nije pojavljivao ni davao izjave, što je potaknulo nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju. Selal je rekao da se Buteflika nakon liječenja u vojnoj bonici Val-de-Grace u Parizu oporavlja u Francuskoj i svakodnevno prati državne poslove.

CAPE TOWN - Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) u utorak je priopćio da je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zaplijenjen teret od 259 kljova slonova koje su stigle iz Afrike. Kljove su otkrivene u Dubaiju u kontejneru koji je stigao iz kenijske luke Mombase, u kojem je trebao biti drveni namještaj. Zapljena se dogodila još 1. svibnja, ali je otkrivena tek u utorak, stoji u priopćenju te nevladine organizacije. "Ta je zapljena još jedna točka optužnice za istočnu Afriku, koja je sad prepoznata kao poligon za protuzakonitu trgovinu bjelokosti", izjaio je regionalni direktor IFAW-a James Isiche, kako stoji u priopćenju. Neutaživa glad Azije za bjelokosti izazvala je nezapamćerni porast krivolova na slonove posljednjih godina, ugrožavajući čak i sam opstanak vrste.

(Hina) xvl yvl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙