FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LUXEMBOURG - Hrvatska nije u razgovorima sa Slovenijom naišla na razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog rješenja za zaštitu vina teran, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ministar Jakovina je u ponedjeljak ujutro prije početka sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU-a, razgovorao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom. "Imali smo sastanak s kolegama iz Slovenije, razmijenili smo stajališta u vezi s problemom terana i za sada, nažalost, nismo naišli na veliko razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog prekograničnog zahtjeva za zaštitu tako da nam preostaje iskoristiti preostale mogućnosti, prvenstveno u razgovoru s kolegama iz Italije i u dodatnim konzultacijama s Europskom komisijom, a onda ćemo poduzeti pravne radnje koje nam stoje na raspologanju u svrhu zaštite intresa hrvatskih vinara", rekao je ministar Jakovina, dodajući da je zaštita istarskog terana od prevelikog značenja da se ne bi učinilo sve što je moguće. Jakovina je najavio da će krajem ovoga mjeseca razgovorati o tome s talijanskom stranom. Teran je uz malvaziju najpoznatija autohtona istarska sorta, a hrvatska je javnost ostala neugodno iznenađena nedavnom intervencijom slovenskih proizvođača vina koji su od svog resornog ministarstva zatražili povlačenje s prodajnih polica vina iz Hrvatske s etiketom istarskog terana, pod izlikom da se radi o nepoštivanju odredbi EU zakonodavstva glede upotrebe imena sorte vinske loze koja sadrži zaštitu geografskog podrijetla.

ZAGREB - Voditelj Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren čestitao je u ponedjeljak u Zagrebu Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju i pozvao je da nastavi reforme, osobito kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Vandoren je održao predavanje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pod nazivom "Čestitke, Hrvatska! Dobrodošla, Hrvatska! Sretno, Hrvatska!" u kojem je govorio o prednostima članstva u Europskoj uniji. "Ovo je vrijeme da se čestita Hrvatskoj i njezinim građanima, da vam se izrazi dobrodošlica u Europsku uniju kao 28. državi članici i poželi sreća", kazao je Vandoren, napomenuvši da je Europska komisija u svojim posljednjim zaključcima ocijenila da Hrvatska ispunjava sve uvjete za članstvo 1. srpnja. "To je rezultat teškog rada u zadnjih deset godina", kazao je Vandoren, pozivajući Hrvatsku da i nakon ulaska u Uniju nastavi s reformama, osobito kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, procesuiranju ratnih zločina, povratu izbjeglica i nestalima. Hrvatska će u Europskoj uniji biti ravnopravna ostalim državama članicama, istaknuo je Vandoren, ali će u procesu donošenja odluka morati biti spremna i na kompromise.

SARAJEVO - Predstojeća turistička sezona mogla bi dovesti do prometnog zagušenja na području Neuma zbog pojačanog pograničnog nadzora prouzročenog ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, upozorio je u u ponedjeljak Amer Kapetanović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose dodajući da se radi na pronalaženju rješenja. "Kako sada stvari stoje, objektivno bi se moglo dogoditi da Neum bude 'čep'", kazao je Kapetanović novinarima u Sarajevu dodajući kako upravo stoga na ovom problemu ubrzano radi poseban savjetodavni tim u kojemu su stručnjaci iz Hrvatske, BiH i Europske komisije. "Oni sada rade na rješavanju pitanja teritorijalnog diskontinuiteta Hrvatske i prolaska kroz Neum", kazao je Kapetanović. Konzultanti koje je angažirala Europska komisija u suradnji sa stručnjacima dvije zemlje pokušat će utvrditi je li najbolje rješenje most, cestovni koridor, tunel ili nešto treće, no dok se to ne riješi Neum objektivno može biti problem, konstatirao je ovaj bosanskohercegovački diplomat. Pitanje prijevoza roba u južni dio Hrvatske načelno je riješen tako što je dogovoreno stavljanje carinski plombi na kamione koji prolaze kroz područje Neuma pa je omogućeno njihovo prometovanje bez dodatnog carinskog nadzora. Ostaje, međutim, pitanje uske prometnice koja prolazi kroz sam Neum, a i do sada je u jeku turističke sezone predstavljala usko grlo zbog činjenice da su i na ulazu i na izlazu s teritorija BiH potrebne provjere putnika čak i ako su oni samo u tranzitu.

MOSTAR - Novoimenovani načelnik Obavještajnog sektora Uprave policije Federacije BiH Zoran Čegar izjavio je u ponedjeljak da je ova policijska agencija nezakonito pratila i prisluškivala na tisuće političara, državnih dužnosnika i gospodarstvenika kako bi prikupljala kompromitirajuće materijale te je najavio istragu i podnošenje više kaznenih prijava protiv bivše uprave. "Izvjesno je da više nema i neće biti onoga što je rađeno dok je (Zlatko) Miletić bio ravnatelj Federalne uprave policije – tajnog praćenja političara i visokih dužnosnika, praćenja njihovih žena i ljubavnica, montiranja procesa", rekao je Čegar u intervju za mostarski "Dnevni list" od ponedjeljka.

On je ustvrdio je kako je bivši ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Zlatko Miletić provodio politički motovirane istrage koje se pokušalo ukloniti. Pri tome nije otkrio o kojim je političarima i dužnosnicima riječ.

SARAJEVO - Predsjedatelj Međureligijskog vijeća Bosne i Hrecegovine (MRV), vladika zahumsko-hercegovački Grigorije pozvao je u ponedjeljak bosanskohercegovačke političare da slijede primjer Hrvatske i da na način na koji je to ona učinila riješe pitanje restitucije imovine koja je nakon Drugog svjetskog rata oduzeta vjerskim zajednicama. Grigorije, pod čijom je crkvenom jurisdikcijom i područje Dubrovnika, istaknuo je kako je pravoslavnoj crkvi vraćena sva njena imovina u Hrvatskoj i kako je taj problem riješen na zadovoljstvo svih."U Hrvatskoj je provedena restitucija, a država je time i sama dobila autoritet jer je pokazala da je pravična", kazao je Grigorije novinarima u Sarajevu nakon sjednice Međureligijskog vijeća BiH na kojoj se raspravljalo o potrebi donošenja zakona kojim bi se na državnoj razini uredilo pitanje povrata nacionalizirane imovine vjerskih zajednica. Iako je povratak imovine vjerskim zajednicama obećanje koje su dale sve veće političke stranke još na izborima 1990. godine, to pitanje do danas nije riješeno. Imovina je vjerskim zajednicama vraćana tek sporadično i to uglavnom temeljem odluka lokalnih vlasti, no država to nikada nije uredila niti jednim zakonom.

BELGOROD - Pet osoba, od kojih tri prodavača i dvoje prolaznika, ubijeni su u ponedjeljak u Belgorodu, gradu na zapadu Rusije u blizini granice s Ukrajinom, kada je naoružani muškarac otvorio vatru prilikom oružane pljačke jedne trgovine, javljaju ruski mediji pozivajući se na policiju. "Među poginulima je učenica sedmog razreda. Ona je ubijena na ulici", navodi policija dodajući da je jedna 16-godišnja djevojka teško ranjena u napadu. Kako navodi policija, oko 14 sati po lokalnom vremenu muškarac se dovezao BMW-om tamne boje do trgovine "Ohotnik", u kojoj se prodaje oprema za lov i ribolov, izašao iz automobila i zapucao na ulici, a zatim je ušao u trgovinu gdje je također otvorio vatru. Nakon toga je pobjegao. Zasad nije poznat motiv napada, a identitet napadača je utvrđen i policija za njim intenzivno traga. Navodno se radi o građaninu Belgoroda koji je već kažnjavan i koji je izašao iz zatvora prošle godine. Moguće je da je imao i pomagača. "Nakon nekog vremena pronađen je BMW X5 tamne boje, kojega je, kako se vjeruje, vozio osumnjičeni, u drugom dijelu grada. Nastavlja se potraga za muškarcem", rekli su u policiji.

AMSTERDAM - Deseci škola u Nizozemskoj zatvoreni su u ponedjeljak, a tisuće učenika ostali su kod svojih kuća nakon što je anonimni korisnik na jednoj društvenoj mreži zaprijetio pokoljem. Korisnik je objavio da namjerava "ubiti svog učitelja nizozemskog i što je moguće više učenika" u školi u gradu Leidenu. Uz prijetnju je postavljena i fotografija pištolja. Nije objavljeno na kojoj je društvenoj mreži to objavljeno. Policija je uhitila bivšeg polaznika Britanske škole u Leidenu i privela ga na ispitivanje zbog sumnje da je objavio prijetnju, javila je javna televizija NOS.Policija je priopćila da je prijetnju shvatila vrlo ozbiljno, jednako kao i državno tužiteljstvo i gradske vlasti, i donijeta je odluka o zatvaranju svih škola.

GARDEZ - Helikopter s osam turskih, jednim ruskim i jednim afganistanskim državljaninom u nedjelju navečer morao je prisilno sletjeti na brdovito područje istočne afganistanske pokrajine Logar, pod kontrolom talibana, a moguće je da su ih pobunjenici zatočili, prenose agencije. Helikopter u vlasništvu charter tvrtke Khorasan Cargo Airlines zbog loših je vremenskih uvjeta bio prisiljen sletjeti na područje pokrajine Logar, rekao je zaposlenik tvrtke Khorasan želeći ostati anoniman. "U helikopteru se nalazilo osam turskih državljana, a njime su upravljali ruski i afganistanski pilot. Turski dužnosnici kontaktiraju s afganistanskim dužnosnicima o ovome slučaju", rekao je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Levent Gumrukcu, dodavši kako su putnici i piloti dobro. Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Kabulu potvrdio je da je jedan od dvojice pilota ruski državljanin. Dužnosnici pokrajine Logar rekli su kako je vrlo vjerojatno da su putnici i piloti trenutačno u talibanskom zatočeništvu. Helikopter je sletio u na područje regije Azre na krajnjem istoku pokrajine Logar koja graniči s Pakistanom i sjedište je talibana.

MOSKVA - Otac braće Carnajev, osumnjičene za dva bombaška napada na maratonu u Bostonu, inzistirao je u ponedjeljak na njihovoj nedužnosti i rekao da su oni dobri muslimani i da su se željeli vratiti živjeti u Rusiji kako bi pomogli roditeljima. Stariji brat Tamerlan (26), ubijen u četvrtak pri pokušaju uhićenja, došao je u Rusiju u siječnju 2012. i rekao da se ne želi vratiti u SAD. Govorio je da se želi u Rusiju preseliti s obitelji, ispričao je Anzor Carnajev za ruski dnevni list Komsomoskaja Pravda. Otac Carnajev je rekao da Tamerlan posljednih mjeseci nije radio već je ostajao doma čuvati trogodišnje dijete dok je žena radila. Otac je rekao kako je Tamerlan postao jako religiozan nakon vjenčanja te je odlazio u džamiju svakog petka. Tvrdi da je bio dobar musliman i nije mogao učiniti ono za što je optužen".

DUBAI - Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) održat će razgovore o spornom iranskom nuklearnom programu 21. svibnja u Beču, objavili su u ponedjeljak iranski mediji. IAEA zasad nije potvrdila održavanje tih razgovora tako da nije jasno je li već dogovoren točan datum tog sastanka. Na nedavnim pregovorima Irana i šest svjetskih sila o teheranskom nuklearnom programu nije ostvaren osobit napredak. Ti su pregovori odvojeni od onih koji vodi IAEA s Teheranom, iako im je svrha ista, a to je odustajanje Irana od nuklearnog programa.

PODGORICA - Aktualni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i idućih pet godina će obavljati tu funkciju, jer je Državna izborna komisija (DIK) utvrdila je u ponedjeljak konačne rezultate predsjedničkih izbora održanih 7. travnja, prema kojima je on, kao kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) osvojio 51,21 posto glasova, a neovisni kandidat Miodrag Lekić 48,79 posto potpore. Prema konačnim rezultatima, za Vujanovića je glasovalo 161.940 građana, a za Lekića 154.289. Državna izborna komisija je 15. travnja odbila sve prigovore Lekićeva stožera, koji je nakon toga podnio žalbu Ustavnom sudu, koja je također odbijena kao "neosnovana". S građanskog prosvjeda prošle subote u Podgorici zatraženo je od predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića raspisivanje novih izbora za šefa države, a da prije toga Skupština donese poseban zakon kojim bi bili poništeni rezultati glasovanja od 7. travnja.

BEOGRAD - Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) ocijenio je u ponedjeljak da parafiranim sporazumom s Prištinom u Bruxellesu Beograd "posredno i prešutno, ali ipak faktički" priznaje da na Kosovu postoji državna vlast neovisna o državnom ustrojstvu Srbije, a da će za eventualni ulazak u Europsku uniju (EU) konačna cijena biti da Srbija i formalno prizna neovisno Kosovo. "Nema nikakve sumnje u to da će, nakon plaćanja ovako visoke cijene za famozni ‘datum početka pregovora’ i to pregovora s nepoznatim brojem novih uvjeta i s neizvjesnim ishodom, cijena za sam eventualni ulazak u EU biti i formalno priznavanje ‘nezavisnog Kosova’ od Srbije i njezina obveza da ne ometa dobivanje stolice ‘Kosova’ u Ujedinjenim narodima", istaknuo je Sinod u svom priopćenju na internetskoj stranici SPC. Sinod ocjenjuje "eufemizmom" navođenje da je parafiran tekst sporazuma "o principima normalizacije odnosa" između "Beograda" i "Prištine", umjesto "Srbije i Kosova".

LJUBLJANA - Slovenska premijerka Alenka Bratušek pozdravila je u ponedjeljak odluke kosovskog i srbijanskog parlamenta kojima je potvrđen dogovor o normalizaciji međusobnih odnosa koji su parafirali premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci. Bratušek je dogovor Beograda i Prištine ocijenila izrazom čvrste želje i privrženosti obiju država kompromisnom traženju rješenja te svom napretku u okviru europskih integracijskih procesa, naveo je njen ured u priopćenju za javnost. Bratušek je tim povodom izrazila očekivanje da će obje države što prije pristupiti implementaciji dogovora i da će se napori za konačnu normalizaciju odnosa nastaviti, objavio je kabinet slovenske premijerke.Slovenska premijerka istaknula je da će njena država i dalje pomagati zemljama u regiji na njihovu europskom putu te aktivno i otvoreno poticati europski napredak Srbije i Kosova u kontekstu njihovih bilateralnih odnosa.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙