FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 11. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BLEIBURG - Komemoracija kojom se obilježava 68. godišnjica stradavanja pripadnika vojske NDH i civila počela je u subotu u podne na Bleiburškom polju u Austriji. Na ovogodišnjoj će komemoraciji, prema najavama organizatora iz Počasnog bleiburškog voda (PBV), okupljene pozdraviti saborski zastupnik i predsjednik Hvidre Josip Đakić, te virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Od 2012. Sabor više nije pokrovitelj te komemoracije, a od ove godine ni financijski je ne podupire. Vjeruje se da je u Bleiburgu stradalo više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj vojsci. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni put. Hrvatski državni vrh odlučio je 2012. otići u slovensko mjesto Tezno i polaganjem vijenca odati počast žrtvama križnog puta, "svima onima koji su bez krivnje i bez suda izgubili živote", rekao je tada hrvatski predsjednik Ivo Josipović. U Teznu je jedna od više od 500 masovnih grobnica na području Slovenije. Ovogodišnja se komemoracija održava pod pokroviteljstvom desetak županija, općina i gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

SUBOTICA - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) založio se za usvajanje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, koju je u jeku napada nacionalističkih pokreta i stranaka na autonomiju Pokrajine predložila Demokratska stranka (DS), objavili su u subotu hrvatski mediji u Vojvodini. Prenoseći priopćenje DSHV-a, mediji navode da je Predsjedništvo stranke ocijenilo da su prava AP Vojvodine ugrožena dugi niz godina i da pokrajinska vlast u prethodnom razdoblju nije imala aktivno stajalište o zaštiti prava i interesa pokrajine. "I pored toga, smatramo da pokrajinska vlast ne smije pokleknuti pod političkim i medijskim pritiscima i da mora ostvariti jedinstvo i u pokrajinskoj skupštini i usvojiti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, bez obzira na to što ona ima samo simbolički, deklaratorni karakter", priopćio je DSHV. U tom kontekstu stranka se zauzela za nastavak suradnje s DS-om, koji je i do sada bio DSHV-ov dugogodišnjih koalicijski partner. Usprkos protivljenju srbijanskih vladajućih stranaka predvođenih Srpskom naprednom strankom (SNS) i nacionalističkih pokreta, Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine naći će se na dnevnom redu Skupštine Vojvodine 20. svibnja.

KARACHI - Najmanje 11 osoba ubijeno je a više desetaka ranjeno u subotu u Karachiju i Peshawaru u bombaškim napadima nekoliko sati nakon početka glasovanja na pakistanskim parlamentarnim izborima, javljaju lokalni izvori. Za prvi napad odgovornost su preuzeli talibanski ustanici, koji se protive glasovanju, ključnom za konsolidaciju demokracije u zemlji. Napad je bio usmjeren na laičkog izbornog kandidata u Karachiju i uzrokovao je smrt najmanje 11 osoba, među kojima 3-godišnjeg djeteta, te ranjavanje 23 osobe, javljaju bolnički izbori. Do napada je došlo dva sata nakon otvaranja biračkih mjesta. "Napad je bio usmjeren na kandidata Nacionalne stranke Awami koji se vozio automobilom", izjavio je dužnosnik lokalne policije Mazhar Navaz. Do eksplozije je došlo kad se kandidat Amanulah Mehsud nalazio između glasačkog ureda i ureda njegove stranke. Jedan od osobnih čuvara ubijen je u napadu, javlja policija. Za napad su odgovornost preuzeli islamisti iz Pokreta pakistanskih talibana, glavnog ustaničkog pokreta u zemlji, koji se protivi glasovanju ocjenjujući ga "neislamskim", u organizaciji "nevjernika". Malo kasnije, na drugom kraju zemlje, najmanje osam osoba ranjeno je u eksploziji bombe u Peshawaru, kazao je dužnosnik bolnice Lady Reading.

MOSKVA - Održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji do kraja svibnja nije vjerojatno zbog "razmimoilaženja" o njezinu okviru, ocijenio je u subotu visoki ruski diplomatski izvor. "To neće biti nikako moguće do kraja svibnja", kazao je taj izvor koji je sudjelovao u raspravama između ruskog predsjednika Vladimira Putina i britanskog premijera Davida Camerona u petak. "Predmet je vrlo složen", naglasio je on a citiraju ruske novinske agencije. "Nije realno odrediti tako skori datum", dodao je taj izvor dok Moskva nastavlja podržavati režim Bašara al-Asada. Ranije u tjednu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry predložili su održavanje nove međunarodne konferencije za mir u Siriji. Po tom izvoru, Putin i Cameron raspravljali su o "izvjesnom broju prethodnih konkretnih mjera kako bi se odredio okvir" pregovora. "Prerano je reći hoće li se raditi o konferenciji" ili će rasprave poprimiti "neki drugi oblik", izjavio je taj ruski diplomatski izvor.

KAIRO - Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (85) stigao je u subotu na sud kako bi se ponovno suočio s optužbama za sudjelovanje u uroti čiji je cilj bio ubijanje stotina prosvjednika tijekom 18-odnevne pobune kojom je 2011. svrgnut s vlasti. Mubarak i njegov tadašnji ministar unutarnjih poslova Habib el-Adli bili su već proglašeni krivima i osuđeni na kaznu doživotnog zatvora u lipnju prošle godine zbog toga što su propustili zaustaviti krvoproliće. Suđenje se ponavlja nakon što je žalbeni sud u siječnju prihvatio žalbe kako tužiteljstva tako i obrane. Ponovljeno suđenje trebalo je započeti prošlog mjeseca no došlo je do odgode nakon što se sudac izuzeo iz postupka. Mubarak je u sudnicu stigao u invalidskim kolicima, odjeven u bijelo i sa sunčanim naočalama. Podigao je ruku kako bi potvrdio svoju prisutnost dok je sudac na početku ročišta čitao imena optuženih. S bivšim predsjednikom na optuženičkoj su klupi i dvojica njegovih sinova Gamal i Alaa optuženi za korupciju.

ISTANBUL - Turska policija osujetila je plan napada na grčkog pravoslavnog ekumenskog patrijarha Istanbula Bartolomeja I. i uhitila sumnjivca, objavio je u subotu patrijarhat. "Policija nas je u petak obavijestila o situaciji. Rekla nam je da je uhićena jedna osoba a traže se još dvije", kazao je glasnogovornik patrijarhata, otac Dositheos Anagnostopoulos. Turski tisak izvijestio je o uhićenju sumnjivca podrijetlom iz Kayserija, Serdara A., na temelju dojave, optužujući ga da je namjeravao ubiti Bartolomeja I. 29. svibnja, prigodom 560. obljetnice turskog osvajanja Konstantinopola (današnji Istanbul). "Policija je pojačala sigurnost patrijarhata", kazao je Anagnostopoulos, "ima nadzor nad sigurnosti patrijarhata i patrijarha". Glasnogovornik je kazao da Bartolomej I. ne shvaća previše ozbiljno mogućnost plana o napadu. "Njegova Svetost ne misli da je to nešto ozbiljno", naglasio je on.

SAVAR - Reshma, čudom preživjela djevojka iz zgrade blizu Dacce, 17 dana nakon njezina urušavanja, osjeća se "vrlo dobro" i pomalo joj se vraća snaga, objavili su u subotu liječnici koji je njeguju u Bangladešu. "Nije gubila nadu", kazao je dr. Fakrul Islam nakon što je u subotu ujutro razgovarao s 18-godišnjom djevojkom. "Vrlo je dobro, svi vitalni organi su dobro", objasnio je on, dodajući da je provela "vrlo dobru noć" u vojnoj bolnici gdje je njeguju. Mlada krojačica pati, međutim, od posljedica pomanjkanja hrane nakon što je preživjela uz pomoć "četiri keksa" i malo vode. No, počela je s unosom hrane i pojela je nešto voća. Obitelj ju je posjetila u bolnici. Reshma Islam spašena je u petak nakon što je provela 17 dana u ruševinama podruma zgrade s radionicama tekstila. U katastrofi smrtno je stradalo više od tisuću osoba, većinom radnica.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙