FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijest iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINTON - Američka vojna obavještajna agencija objavila je u utorak da su testiranja provedena na pismu upućenom u američku vojnu bazu otkrila "moguće biološke otrove". Pismo je otkrila DIA (Defence Intelligence Agency) u utorak ujutro među poštom u bazi Anacostioa-Bolling u državi Washington, rekao je glasnogovornik obavještajne agencije. Predstavnici vojne baze potvrdili su da se dogodio "incident s opasnim materijalom". DIA je odbila dati daljnje informacije dok ne završi istraga.

RIM - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano će u srijedu imenovati mandatara nove vlade, rekao je u utorak zamjenik tajnika Demokratske stranke (PD) Enrico Letta na završetku konzultacija koje je tijekom dana vodio predsjednik države. Letta je rekao da je PD, prva stranka na izborima u veljači, spremna sudjelovati u izgradnji nove vlade na tragu odrednica koje je predsjednik dao dan ranije. Napolitano je u ponedjeljak preporučio savez velikih stranaka, pošto niti jedna stranka nije dobila dovoljnu većinu. Letta nije izravno spomenuo taj savez, ali je naglasio dva druga vida Napolitanovog govora: hitno rješavanje gospodarskog i socijalnog stanja u pogledu rada, nezaposlenosti mladih kao i reformu politike, posebice novi izborni zakon i smanjenje broja zastupnika.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je naoštrije osudilo teroristički napad na francusko veleposlanstvo u Tripoliju u kojem su ranjena dva francuska pripadnika osiguranja. U jednoglasno usvojenoj izjavi 15 članica Vijeća naglašava potrebu pravosudnog postupka protiv odgovornih za takva nedjela. Petnaest zemalja podsjeća na temeljno načelo neprihvatljivosti napada na diplomatske i konzularne ureda, i obvezu zemalja domaćina da poduzme sve prikladne mjere za zaštitu tih prostora i diplomatskog osoblja.

WASHINGTON - Hakeri koji su u utorak "upali" u Twitter profil novinske agencije Associated Press (AP) poslali su lažni 'tweet" o dvjema eksplozijama u Bijeloj kući i ranjavanju predsjednika Baracka Obame, a panika koju su prouzročili nakratko je uzdrmala i američke burze, javlja Reuters. "Poruka je lažna", kazao je glasnogovornik AP-a Paul Colford, ne navodeći nikakve druge detalje. Zbog lažne poruke naglo je pao i burzovni ndeks S&P 500 i Dow Jones Industrial Average. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je ubrzo nakon tog 'tweeta' novinarima priopćio da nije bilo nikakve eksplozije i da je predsjednik dobro.

MOSTAR - Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine pravomoćno je oslobodio optužbi predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH i zamjenika predsjednika doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića i još šestero optuženih za privatizacije mostarskog telekomunikacijskog operatera Eroneta 1999. godine, izvijestila je u utorak navečer Federalna televizija (FTV). Branitelji optuženih primili su u utorak odluku vrhovnog suda Federacije BiH, a medijima je odvjetnica Nada Dalipagić, koja je zastupala jednoga od optuženih Vladimira Šoljića, potvrdila da je primila odluku vrhovnog suda FBiH koja je konačna. Po njezinim riječima, vrhovni sud je odluku donio na sjednici održanoj 20. ožujka, kojom je potvrdio raniju oslobađajuću presudu županijskog hercegovačko-neretvanskog suda u Mostaru iz 2011. godine. Odvjetnica Dalipagić tvrdi da državno odvjetništvo u zahtjevu vrhovnom sudu nije dostavilo ni jedan kompromitirajući dokaz te da nije uspjelo dokazati da je privatizacijom dijela Eroneta bila počinjena šteta.

BEOGRAD - Sporazum između Srbije i Kosova o sjeveru Kosova, postignut prošli petak, u utorak je izazvao ostavku voditelja ureda za Kosovo u srbijanskoj vladi Aleksandra Vulina. Vulin je u utorak na večer izjavio za državnu televiziju RTS da daje ostavku zbog nezadovoljstva sporazumom s Kosovom. Vulin je najavio da će u srijedu službeno o ostavci izvijestiti predsjednika vlade Ivicu Dačića i njegova zamjenika Aleksandra Vučića. Istodobno je zatražio organiziranje referenduma o sporazumu.

CARACAS - Novi venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro u utorak je imenovao je novoga voditelja diplomatskog predstavništva u Washingtonu i tom prigodom ponudio SAD-u dijalog, nakon što je bio optužio Washington za miješanje u spor vezan za njegov izbor. Nesuglasice između Venezuele i SAD-a obilježile su 14-godišnje predsjednikovanje nedavno preminulog bivšeg venezuelanskog socijalističkog predsjednika Huga Chaveza, a dvije zemlje nisu razmijenile veleposlanike. Maduro, koji je 14. travnja dobio izbore i tako naslijedio Chaveza, koleba se između želje za približavanjem SAD-u i nastavka beskompromisne politike svoga prethodnika. U poruci što je u utorak emitirana na televiziji, Maduro je pozvao na "uvažavanje" i "dijalog" i istodobno je imenovao Calixta Ortegu voditeljem diplomatske misije u Washingtonu.

SYDNEY - Potres jakosti 6,4 po Richteru pogodio je u srijeda Papuu Novu Gvineju, objavio je američki Centar za geofiziku (USGS), ali nije izdano upozorenje na tsunami. Epicentar potresa bio je u moru, tridesetak kilometara sjeverno od lučkog grada Rabaula na dubini dubina od 18 kilometara. Rabaul je djelomično uništen 1994. u vulkanskoj erupciji, a najnoviji potres očito nije izazvao veće štete.

NEW YORK - Bivši osobni tajnik Osame bin Ladena Wadih El-Hage u utorak je na sudu u New Yorku u ponovljenom postupku osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u pripremi napada na američka veleposlanstva 1998., što je druga presuda protiv njega u Americi. Wadih El-Hage, 52-godišnji američki državljanin libanonskog podrijetla i bivši član Al Qaede, zajedno s još jednom osobom osuđen je 2001. za sudjelovanje u bombaškim napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, u kojima su poginule 224 osobe a ozlijeđeno ih je na tisuće.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙