FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla najbolji je veliki hrvatski izvoznik za 2012. godinu, u izboru udruge Hrvatski izvoznici koja danas održava svoju konvenciju. U kategoriji srednjih poduzetnika najboljim izvoznikom proglašen je pulski proizvođač specijalnih cementa Calucem. Najbolji mali izvoznik je Navis Consult iz Rijeke, a najinovativniji izvoznik je HSTEC iz Zadra. Predsjednik Vlade Zoran Milanović koji je dodijelio priznanje za najboljeg velikog izvoznika Ericssonu Nikoli Tesli, rekao je kako je poput izvoznika Vlada izabrala teži put izvrsnosti i konkurentnosti. Dodaje kako mu je drago što na današnjoj konvenciji nitko nije spomenuo tečaj kune čija bi korekcija značila izbor lakšeg puta i koji uglavnom ne završava dobro. Premijer dodaje da su europske zemlje koje su razvijale konkurentnost, takvu poziciju izgradile na razvoju tehnologije, znanja i fleksibilnim, ali striktnim propisima te da tim putem želi poći i hrvatska Vlada. Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago naglasio je da svaki plan djelovanja, pa tako i plan razvoja izvoza, mora biti temeljena na točnim pokazateljima. U tom smislu upozorava na nepodudarnost podataka Fine, Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke, tako da se zapravo ne zna pouzdano koliko Hrvatska izvozi. Ulaskom u EU, izvoznike očekuje gubitak povlastice CEFTA-e, promjena carinskog režima i dolazak europskih proizvođača na hrvatsko tržište. Kratkoročno, bit će problema, ali na dulji rok ulazak Hrvatske u EU za izvoznike je dobra vijest, smatra Bago.

OPATIJA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da ne pristaje na bilo kakve ultimativne zahtjeve, da je nezadovoljstvo vrlo malog dijela poljoprivrednih proizvođača legitimno pravo, ali da su blokade cesta, izazivanje nereda i blokiranje gospodarstva Hrvatske pred ulazak u EU neprihvatljivi. Stalno se održavaju razgovori s poljoprivrednim proizvođačima, kroz sva tijela u ministarstvu, kazao je Jakovina koji je u Opatiji, gdje je sudjelovao na otvorenju 7. konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane, odgovarao na pitanja novinara o ultimatumu nekih seljačkih udruga da se u roku od osam dana održi sastanak, na koji su osim njega pozvani i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić ili će početku lipnja te udruge provesti blokada deset županija, s mogućnošću širenja prema moru. Ministar ne vidi razloga za bilo kakvo ultimativno traženje, pogotovu kad su sredstva za potpore, više od dvije milijarde kuna, isplaćena bez ikakvih obustava. Rekli smo da ćemo isplate potpora zadržati otprilike na iznosima koji su bili na razini prošle godine, ali da ćemo dinamiku značajno pomaknuti i to radimo, istaknuo je Jakovina te podsjetio da je do 15. ožujka za potpore za 2012. godinu isplaćeno oko 1,3 milijarde kuna, prije desetak dana oko 750 milijuna kuna te da će preostali dio biti isplaćen do 30. lipnja ove godine.

ZAGREB - Problemi s redom letenja u Croatia Airlinesu (CA) nastavljeni su i danas, iako su jučer piloti obustavili štrajk, jer je sa štrajkom nastavio Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ). Hrvatski sindikat prometnih pilota potpisao je jučer s Upravom CA-a sporazum po kojem prekida štrajk i nastavlja pregovore oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, no Uprava i SKOZ, koji okuplja stjuardese i stjuarde, nisu uspjeli postići dogovor i jutros su nastavili pregovore. Zbog štrajka stjuardesa, CA i danas leti prema izmijenjenom redu letenja, a šteta je s jučerašnjim danom dosegla 7,5 milijuna kuna, dok će se danas kretati na razini od milijun kuna, procjenjuju u Upravi nacionalnog avioprijevoznika. Za današnje letove predbilježeno je 5600 putnika, od kojih će 1200 osjetiti poremećaje u planiranim putovanjima. Oko 30 posto planiranih letova je otkazano, no svi putnici će tijekom dana biti prevezeni na svoja odredišta - dio letovima koje obavlja CA, dio unajmljenim zrakoplovima, a dio letovima partnerskih kompanija, rekao je Hini glasnogovornik CA-a Davor Janušić.

ZAGREB - Licenciran softver Hrvatskoj donosi četiri puta veću gospodarsku korist od piratskog, procjena je iz studije udruženja proizvođača softvera BSA i poslovne škole INSEAD o kojoj su danas izvijestili iz BSA-a. U studiji se zaključuje kako bi porast uporabe licenciranog softvera za jedan postotni bod generirao procijenjenih 625 milijuna kuna vrijednosti lokalne proizvodnje dok bi porast uporabe piratskog softvera istom stopom generirao 143 milijuna kuna. To znači da bi ispravno licenciran softver donio 482 milijuna kuna dodatne gospodarske vrijednosti. Studija potvrđuje kako je povećanje korištenja licenciranog softvera u korelaciji sa značajnim porastom bruto domaćeg proizvoda kao i da je gospodarski poticajni učinak ispravno licenciranog softvera značajno veći od učinka piratskog softvera. Studija također zaključuje kako svaka dodatna kuna uložena u ispravno licenciranje softvera donosi procijenjeni povrat investicije od 126 kuna, a upotreba piratskog softvera na svaku dodatno uloženu kunu vraća 26 kuna.

ZAGREB - Domaćim ulagačima na Zagrebačkoj burzi po prvi je puta omogućeno ulaganje u certifikate sa srebrom kao temeljnom imovinom, izvijestili su danas iz Erste banke. Riječ je o jednom turbo-long i turbo-short certifikatu, a dodatno je uveden još jedan turbo-short certifikat na DAX. Time je broj certifikata od rujna prošle godine, kada je trgovanje certifikatima na ZSE uvedeno, povećan na ukupno 27. Sva tri nova certifikata kotiraju u kunama, a njihov je izdavatelj i ovog puta Erste Group Bank AG sa sjedištem u Beču, dok Erste banka ima ulogu predstavnika izdavatelja te održavatelja likvidnosti za predmetne strukturiranje proizvode.Tijekom sedam mjeseci, otkad je 21. rujna 2012. uvedena mogućnost trgovanja certifikatima na ZSE pa do početka svibnja 2013., ukupan volumen trgovanja certifikatima iznosio je 135,6 milijuna kuna. Najveći interes pobudili su turbo long i turbo short certifikati vezani uz njemački burzovni indeks DAX, čiji je promet dosegao ukupno 65,6 milijuna kuna.

ZAGREB - Uz vrlo slab promet, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su i danas u minusu, pri čemu su ponajviše na gubitku dionice građevinskog sektora, kao i jučer, uslijed postupaka predstečajnih nagodbi i restrukturiranja. Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,34 posto, na 1.879 bodova, što je njegova najniža razina od sredine siječnja. Crobex10, pak, bio je u 0,64 posto, na 1.064 boda, te je na najnižoj razini od početka veljače. Redovni promet dionicama iznosio je 1,72 milijuna kuna, te je bio 300.000 kuna manji nego jučer oko podneva. Dionicom Hotela Makarska do podneva ostvaren je najveći promet, 339.000 kuna. Cijena joj je porasla 2,53 posto, na 180 kuna. Najveća gubitnica ponovno je dionica Instituta IGH kojoj je, nakon jučerašnjeg pada za gotovo 30 posto uslijed objave da je predala zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, danas cijena oslabila još 7,6 posto, na 237 kuna. I ostatak građevinskog sektora je pod pritiskom prodaja - dionica Tehnike zabilježila je pad cijene za 4,54 posto, a Ingre za 2,83 posto. Nadalje, povrh jučerašnjeg potonuća za 15,2 posto, cijena dionice Dalekovoda do podneva oslabila je 1,36 posto. Cijena dionice HT-a stagnira na 210,5 kuna, uz promet od 254.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, blago ojačala prema euru, za 0,02 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,561975 kuna. Kuna je ojačala i prema američkom dolaru, za 0,10 posto, te britanskoj funti, za 0,21 posto, dok je prema švicarskom franku oslabila za neznatnih 0,008 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke iznosi 5,875660 kuna, funte 8,916372 kune, a franka 6,071925 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙