FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska i Poljska snažno zagovaraju politiku proširenja Europske unije, dok na bilateralnom planu ističu produbljenje gospodarskih odnosa, posebice u svjetlu skorašnjeg punopravnog članstva RH u EU-u koje otvara nove mogućnosti na tom području, složili su se u ponedjeljak predsjednik Ivo Josipović i njegov gost, šef poljske države Bronislaw Komorowski. Dvojica predsjednik poseban su naglasak u svojim razgovorima stavili na jačanje gospodarske suradnje, a kao moguća područja suradnje Josipović je naveo cestogradnju, turizam te drvnu i prehrambenu industriju. Na pitanje hoće li će poljska osiguravajuća kuća PZU kupiti većinski udio u Croatia osiguranju, Josipović je kazao da će "zdrava utakmica i transparentnost biti temelj procesa privatizacije". S predsjednikom Komorowskim stigli su u Zagreb i poljski gospodarstvenici, uključujući i izaslanstvo velike poljske osiguravajuće tvrtke PZU na čelu s predsjednikom uprave Andruejom Klesykom. Ta je tvrtka službeno priopćila da je zainteresirana za sudjelovanje u privatizaciji Croatia osiguranja i za kupnju većinskog udjela u toj hrvatskoj tvrtki.

DUGOPOLJE - Četvrti dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, magistralni plinovod od Benkovaca do Dugopolja, dužine 96,5 kilometara, u čiju je gradnju Plinacro uložio 277,7 milijuna kuna, danas je na Mjernoj redukcijskoj stanici Split u rad pustio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Riječ je o iznimno zahtjevnom magistralnom plinovodu Benkovac-Dugopolje, čija je gradnja započela u srpnju 2011. godine i završila u veljači ove godine, a uporabna je dozvola izdana krajem travnja ove godine. Taj će plinovod omogućiti i plinofikaciju Splitsko-dalmatinske županije, kao i Zadarske i Šibensko-kninske županije. Plinacro je završetkom tog projekta postigao gotovo 95 posto teritorijalne pokrivenosti Hrvatske modernim transportnim plinskim sustavom. Hrvatska je po izgrađenosti plinske infrastrukture među liderima u Europskoj uniji, naglasio je ministar Vrdoljak. Plinofikacija Hrvatske je dugoročna investicija koja daje konkurentnost i našem gospodarstvu te osigurava građanima što jefiniju opskrbu ekološki najprihvatljivijim energentima. Poručio je i kako se ubuduće treba usredotočiti na razvoj distribucijske mreže kako bi se doveo plin građanima i industrijskim potrošačima u Lici i Dalmaciji.

ŠIBENIK - Predstavnici Vlade, kao predstavnici vlasnika 45 posto dionica Ine, i MOL-a imaju dužnost i obvezu razgovarati, a tada će se podvući crta i postići dogovor oko toga tko je kome koliko dužan, izjavio je danas premijer Zoran Milanović tijekom posjeta Šibeniku. "Kad-tad će morati sjesti predstavnici Vlade, kao predstavnici vlasnika 45 posto dionica, i MOL-a, jer imaju dužnost i obvezu razgovarati, budući da se radi o državnoj imovini vrijednoj milijarde kuna. Tada će se podvući crta i postići će se dogovor oko toga tko je kome koliko dužan", rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara o situaciji u Ini. Podsjetio je pritom kako je MOL po ugovornim obvezama trebao uložiti par stotina milijuna eura u obnovu sisačke rafinerije. S druge strane, mi kao država imamo određena dugovanja po pitanju plinskog biznisa iz ugovora koji je sklopila bivša Vlada, naveo je Milanović.

SPLIT - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je danas u Splitu da će krajem ove godine biti raspisan natječaj za istraživanje ugljikovodika u srednjem Jadranu. "Očekujem krajem ove godine raspisivanje natječaja, polovicom 2014. godine i potpisivanje ugovora, potom dvije do tri godine istraživanja, a tek nakon toga eksploataciju koja će hrvatskim građanima i industriji omogućiti jeftinije energente i sigurnu opskrbu energentima Hrvatske", rekao je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara kada će početi eksploatacija u srednjem Jadranu. Istraživanje i eksploatacija u srednjem Jadranu je veliki strateški projekt za čiju je realizaciju potrebno vrijeme, kazao je Vrdoljak koji je danas u Dugopolju pustio u rad IV. dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, odnosno dionicu plinovoda od Benkovca do Dugopolja dugu 96,5 kilometara a u koju je Plinacro investirano 277,7 milijuna kuna.

ZAGREB - Cijene motornih benzina od ponoći se neće mijenjati, dok će cijene eurodizela porasti za pet lipa po litri, a plavog dizela i lož ulja za šest lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 14. do 27. svibnja. U tom će razdoblju najviše cijene motornih benzina ostati na sadašnjoj razini, pa će se i nadalje eurosuper BS 95 moći prodavati po najvišoj cijeni od 9,99 kuna, eurosuper BS 98 po 10,30 kuna, a eurosupera BS 100 po 10,50 kuna. Najviše cijene dizelskih goriva će pak blago porasti, pa najviša maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra može biti 9,28 kuna, što je pet lipa više od dosadašnjih 9,23 kune. Za šest lipa poskupjet će plavi dizel i lož ulje, pa će tako cijena plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro ponovno premašiti 6 kuna i iznositi 6,02 kune (do sada 5,96 kuna), dok će najviša cijena lož ulja s oznakom euro iznositi 6,44 kune (do sada 6,38 kuna).

SPLIT - U sklopu "Programa održivog razvoja lokalne zajednice" Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas su u Splitu potpisani ugovori o sufinanciranju 29 malih kapitalnih projekata s područja četiriju dalmatinskih županija, ukupno vrijednih gotovo 14,4 milijuna kuna. Ugovore su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić te predstavnici jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Iz Ministarstva ističu da su ove godine za sufinanciranje odabrana 122 projektna prijedloga s područja 20 županija u ukupnom iznosu od 48,75 milijuna kuna.

ZAGREB - U povodu najavljenog štrajka triju sindikata Croatia Airlinesa, ta je kompanija danas objavila da će se dio njezinih međunarodnih i domaćih redovitih letova u utorak, 14. svibnja, obavljati prema izmijenjenom (posebnom) redu letenja. Kompanija ističe da najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redu letenja, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima, kaže se u priopćenju Croatia Airlinesa. Tvrtka će uložiti sve napore da se posljedice štrajka za putnike i poslovne partnere svedu na najmanju moguću mjeru. Za sutrašnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika. Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate.

ZAGREB - Vjerovnici Varteksa na današnjem predstečajnom ročištu nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja Varteksa koji je predložila Uprava, a novi će plan predložiti Ministarstvo financija kojem je Nagodbeno vijeće dalo rok od pet dana da ga dostavi. Rezultatima glasovanja utvrđeno je da plan nije prihvaćen i sukladno zakonu ako plan nije prihvaćen postupak se obustavlja, no iznimno postupak se neće obustaviti ako vjerovnici čije tražbine čine natpolovičnu većinu svih utvrđenih predlože dostaviti novi plan, pojasnili su iz Nagodbenog vijeća. Budući je predstavnik Ministarstva financija izvjestio da to ministarstvo želi predložiti novi plan, Nagodbeno vijeće dalo mu je rok od pet dana za dostavu plana dužniku, o kojem se dužnik mora očitovati u roku od osam dana. Ako dužnik taj plan prihvati objavit će se na webu i zakazat će se ročište za glasovanje o izmjenjenom planu, kazali su u Nagodbenom vijeću. Dugovanja Varteksa iznose 374,2 milijuna kuna.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić danas je na konferenciji za novinare kazao da je pred radnicima riječkog brodogradilišta 3. maj neizvjesna budućnost te da sindikat traži hitno sazivanje Radničkog vijeća na kojemu će im Uprava objasniti što ih čeka. Bulić je naglasio da nema pravih informacija o programu preustroja za 3. maj, osim što je poznato da je četiri manje tvrtke iz Grupe 3. maj preuzela Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). Rekao da u sindikatu žele znati što će biti nakon restrukturiranja, koliko će ljudi ostati na poslu, koliko će ih biti višak, o otpremninama i drugome. Istaknuo je da 3. maju trebaju kvalitetno ugovoreni poslovi, a da postojeći ugovori ne osiguravaju zaposlenost kapaciteta pa bi uskoro mogla prestati potreba za velikim brojem radnika. Kazao je da i pulsko brodogradilište Uljanik, koje traba preuzeti 3. maj, ima problema s ugovaranjem novih poslova.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u minusu, pri čemu je vrijednost Crobexa pala za 0,18 posto, na 1.918,50 bodova, a indeksa Crobex10 za 0,01 posto, na 1.076,67 bodova. Današnji redovni promet Zagrebačke burze iznosio je 9,1 milijun kuna, a milijunski promet bilježe dvije dionice. Najveći promet, od 1,9 milijuna kuna, imala je dionica HT-a, čija je cijena blago pala, za 0,05 posto, na 208 kuna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvareno je 1,1 milijun kuna prometa, a njihova je cijena porasla za 0,20 posto, na 295,10 kuna. Po prometu slijede dionice Ericssona Nikole Tesle, s 934 tisuće kuna, a cijena im je smanjena za 0,13 posto, na 1.530 kuna. Dionice Petrokemije prikupile su 852,3 tisuće kuna prometa, uz rast cijene od 1,42 posto, na 228,50 kuna. Promet od 593 tisuće kuna ostvarile su dionice AD Plastika, uz pad cijene za 1,55 posto, na 118,7 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙