FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi gospodarski pokazatelji pritisnuli tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 6. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura danas su na međunarodnim deviznim tržištima blago pritisnuli novi gospodarski pokazatelji iz eurozone koji svjedoče o dubokoj recesiji, dok su američkom dolaru išli na ruku poboljšani izgledi za američko gospodarstvo.

Tečaj eura prema dolaru skliznuo je tako za 0,1 posto, na 1,3103 dolara, te se drži i dalje znatno ispod najviše razine u dva mjeseca od 1,3243 dolara, na koju se popeo prošli tjedan.

Dolar je istodobno bio na većem dobitku prema jenu, od 0,25 posto, te se njime trgovalo po 99,27 jena.

Analitičari prognoziraju da bi euro mogao dodatno oslabiti nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi prošli tjedan nagovijestio mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa za depozite banaka pri središnjoj banci. Time bi se banke kaznilo zbog gomilanja gotovine, a moglo bi rezultirati i odljevom novca iz eurozone.

Euru na ruku ne idu ni najnoviji makrogospodarski podaci. Novi podaci londonske istraživačke tvrtke Markit pokazali su nastavljeni pad aktivnosti u privatnom sektoru eurozone, što svjedoči o slabostima u gospodarstvu eurozone i o izgledima za daljnjim produbljivanjem recesije u aktualnom tromjesečju.

Sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća proizvodni i sektor usluga, iznosio je u travnju 46,9 bodova, čime je blago poboljšan u odnosu na prve procjene i u usporedbi s ožujskih 46,5 bodova. No, premda je tempo pada aktivnosti nešto usporio od siječnja, ukupni PMI eurozone i dalje je ispod 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti.

Posebno je neugodno iznenadila vijest o padu aktivnosti u najvećem gospodarstvu eurozone, poglavito u okolnostima nepopustljive oštre krize u drugim vodećim gospodarstvima eurozone.

Podaci iz prometa u trgovini na malo također ne ohrabruju. U ožujku je promet smanjen 0,1 posto na mjesečnoj razini te za 2,4 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je danas Eurostat.

"Sada jačaju rizici za slabljenje tečaja eura prema dolaru, pa bi se mogao naći na testu tečaj od 1,3 dolara", kazao je Arne Lohmann Rasmussen, čelnik valutne analize u banci Danske.

Dolaru su, s druge strane, vjetar u leđa, poglavito prema jenu, davali prošlotjedni podaci s američkog tržišta rada o novootvorenih 165 tisuća radnih mjesta, više od očekivanih oko 145 tisuća. To je bio povod jačanju optimizma ulagača spram američkog gospodarstva.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙