FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro izložen pritiscima prodaja zbog spekulacija o kamatnim stopama

Autor: vmom
LONDON, 24. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, i dalje pod utjecajem spekulacija o sniženju kamatnih stopa, no njegove veće gubitke priječila je nada u skoro rješenje političke pat-pozicije u Italiji.

Euro se nakratko spustio na 1,2954 dolara, najnižu razinu od 5. travnja, da bi se potom stabilizirao na 1,2987 dolara, što znači da je na gubitku od 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Unatoč očekivanju sniženja kamatnih stopa, euro je istodobno poskočio na 1,2319 franaka, najvišu razinu u pet tjedana, zbog obnovljenih spekulacija da bi švicarska središnja banka mogla podići minimalni tečaj sa 1,2 franaka na 1,25 franka za euro.

Jedinstvenom valutom trgovalo se po 129,14 jena, što znači da je i dalje osjetno ispod najviše razine u tri godine od 131,10 jena, koju je nedavno dosegnula.

Dolar je prema jenu oslabio 0,1 posto i njime se trgovalo po 99,38 jena.

Od novih vijesti iz gospodarstva eurozone izdvaja se indeks poslovne klime njemačkog ekonomskog instituta Ifo koji svjedoči o pogoršanju ozračja među tamošnjim poslovnim čelnicima u travnju drugi mjesec zaredom, što je ojačalo zabrinutost u vezi zdravlja najvećeg gospodarstva eurozone.

Novi slabi podaci pritisnuli su euro, ionako ranjiv nakon jučerašnje objave slabog indeksa PMI londonske tvrtke Markit koji je pokazao oštar pad poslovnih aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu.

Ulagači su se sada fokusirali na moguće smanjenje ključne kamatne stope od rekordno niskih 0,75 posto u eurozoni pa će pomno pratiti novo zasjedanje ECB-a zakazano za 2. svibnja.

Blagu podršku euru pružale su pak vijesti iz Italije da je predsjednik Giorgio Napolitano pozvao Enrica Lettu, drugog čovjeka talijanske Demokratske stranke, da sastavi novu koalicijsku vladu. Formiranje vlade u trećem najvećem gospodarstvu eurozone nakon višemjesečne neizvjesnosti pružilo bi olakšanje ulagačima zainteresiranim za kupovina imovine u toj regiji.

"Podaci iz Njemačke su slabi, Ifo indeks je slab a bude li ECB smanjila kamatne stope idući tjedan, tečaj eura će padati", kazao je Mankash Jain, čelnik valutne analize i investicijskog upravljanja u hedge fondu Solo Capital.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙