FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znatne oscilacije tečaja eura na deviznim tržištima

Autor: vmom
LONDON, 3. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura danas je na međunarodnim tržištima snažno oscilirao prema dolaru, dok je u fokusu ulagača bio niz čimbenika, uključujući i izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

U takvim se okolnostima euro tijekom poslijepodneva stabilizirao na 1,3118 dolara, što znači da je u plusu 0,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Jučer mu je tečaj oštro pao odmah nakon izjava čelnika ECB-a o mogućem uvođenju negativne kamatne stope, i to s 1,32, na 1,3070 dolara.

Dolar je pak poskočio prema jenu za 1,2 posto i njime se trgovalo po 99,11 jena.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi jučer je izjavio da postoji mogućnost i da se kamatna stopa na depozite spusti s trenutnih nula posto u negativno područje, što znači da bi središnja banka ustvari započela bankama zaračunavati držanje njihova novca preko noći. Na taj bi način monetarne vlasti mogle pokušati navesti banke da više kreditiraju kompanije i stanovništvo, kažu analitičari.

Dužnosnik ECB-a Ewald Nowotny novinarima je međutim danas kazao kako mogućnost da ECB spusti kamatnu stopu na depozite banaka u negativno područje u kratkome roku nije relevantna opcija, što je odmah izazvalo pozitivne reakcije i rast tečaja eura.

Od važnih vijesti iz eurozone izdvajaju se još proljetne gospodarske prognoze Europske komisije, kojima se za ovu godinu predviđa nastavak recesije u eurozoni s padom BDP-a od 0,4 posto. Oporavak eurozone EK predviđa u 2014., kada se očekuje rast od 1,2 posto. Prošle je godine pad BDP-a u eurozoni iznosio 0,6 posto.

U fokusu tržišta bilo je i izvješće o američkoj zaposlenosti, koje je pokazalo 165 tisuća novih radnih mjesta, više od očekivanih oko 145 tisuća. Stopa nezaposlenosti spustila se tako na 7,5 posto, što je njezina najniža razina u četiri godine.

Neočekivano dobra vijest dala je vjetar u leđa dolaru, pogođenom nizom razočaravajućih gospodarskih podataka posljednjih dana, koji su potaknuli zabrinutosti u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Proljetno usporavanje možda i nije tako izrazito kao što se strahovalo. To je dobra vijest za dolar, poglavito u svjetlu ovotjednog priopćenja sa sastanka američke središnje banka, što još veći fokus stavlja na novi niz pokazatelja iz SAD-a", tumači Omer Esiner, glavni valutni analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙