FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 18. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - S prvim minutama subote u Hrvatskoj je počela izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora. Šutnja traje do nedjelje u 19 sati do zatvaranja birališta i do tada je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata ili njihovih procjena. Izlazne ankete, odnosno rezultati ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača moći će se objavljivati tek po zatvaranju birališta. Za povredu izborne šutnje propisane su novčane kazne koje se kreću od tri tisuće kuna za fizičku do pola milijuna kuna za pravnu osobu.

ZAGREB - Na sutrašnjim lokalnim izborima 3.758.638 birača u Hrvatskoj birat će općinske načelnike, gradonačelnike i župane te članove lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9576 na razdoblje od četiri godine. Birat će se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. U općinska i gradska vijeća birat će se 7367 vijećnika, a u županijske skupštine 887 zastupnika. Zagrepčani će uz gradonačelnika i članove gradske Skupštine birati i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je podsjetilo birače nacionalnih manjina na nove zakonske odredbe po kojima će im na lokalnim izborima birački odbori glasačke listiće za izbor zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalnih manjina predavati samo na njihovo traženje. DIP je danas izdao priopćenje u kojemu napominje kako je novim Zakonom o lokalnim izborima određeno da će birački odbori biračima pripadnicima nacionalne manjine predati glasački listić za izbor zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalne manjine samo na njihovo traženje.

ZAGREB - Udruga Nezavisni hrvatski seljaci upozorila je danas kako dio poticaja koji je ovih dana isplaćen poljoprivrednicima nije u skladu s očekivanim već u visini tek 15 posto, zbog čega traži hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Potpredsjednik udruge Josip Brođanac u priopćenju ističe kako je ovih dana poljoprivrednicima "sjeo" dio poticaja, ali da nije u skladu očekivane razlike već u visini tek 15 posto. S obzirom na to, upozorava, neke udruge poljoprivrednika, a posebno proizvođači duhana koji su u najtežoj situaciji jer se njihova prošlogodišnja proizvodnja gotovo nije ni pokrila, već najavljuju prosvjede.

SPLIT - Za jučerašnju prometnu nesreću u kojoj je u sudaru putničkog vlaka i autobusa na kaštelanskom području ozlijeđeno sedam osoba kriv je 55-godišnji vozač autobusa, doznaje se danas u splitskoj policiji koja će vozača kazneno prijaviti za izazivanje prometne nesreće. Nesreća se dogodila jučer u 16,15 sati na željezničkom prijelazu u Primorskom Dolcu. Policijskim je očevidom utvrđeno kako je 55-godišnji vozač autobusa javnog gradskog prijevoznika "Promet" najvjerojatnije neoprezno pokušao prijeći željeznički prijelaz kada je u prednji dio autobusa udarila lokomotiva putničkog vlaka koji je prometovao na relaciji od Splita prema Perkoviću.

ZAGREB - U sletanju automobila u odvodni kanal noćas je u Sesvetama poginula 25-godišnja vozačica, izvijestila je danas zagrebačka policija. Do nesreće je došlo oko 3 sata u noći u Kašinskoj ulici u Sesvetama, kada je 25-godišnjakinja vozeći "rebault clio" zagrebačkih registracija nakon pretjecanja te zbog neprilagođene brzine u blagom desnom zavoju izgubila nadzor nad vozilom te sletjela u odvodni kanal. Automobil je potom odbačen na metalno-žičanu ogradu nakon čega se zaustavio u dvorišnom prostoru kod kuće u Trnavčevom odvojku, prevrnut na desni bočni dio.

SPLIT - Splitska policija jučer je uhitila 19-godišnjaka kod kojega je pronašla više od pola kolograma marihuane. U PU splitsko-dalmatinskoj kažu kako je mladić otkriven slučajno, nakon što su ga policajci na ulici pokušali legitimirati, a on se dao u bijeg. Nakon što su ga sustigli kod njega su pronašli i oduzeli mu ukupno 522,7 grama marihuane. Odmah je priveden u policijsku postaju gdje je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje, a sumnjiči ga se da je drogu kupio radi daljnje preprodaje.

ŠIBENIK - Dvojica Splićana uhićena su jučer u Šibeniku nakon što je u njihovu automobilu pronađeno više od 20 grama heroina, izvijestila je danas PU šibensko-kninska. U policiji kažu kako su jučer u 18,10 sati u šibenskoj ulici Borajska zaustavili osobni automobil u kojemu su bili 22-godišnjak i 23-godišnjak, obojica iz Splita. Zbog sumnje da posjeduju drogu, policija je pretražila automobil i pronašla 20,9 grama heroina te 0,6 grama marihuane.

ZAGREB - Uoči pristupanja Hrvatske u Europsku uniju danas u njemačkom Darmstadtu počinje "Hrvatski tjedan kulture" koji od 18. do 26. svibnja organizira Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj u suradnji s Hrvatskom katoličkom zajednicom u Darmstadtu. Hrvatska matica iseljenika na svojim internetskim stranicama navodi kako će na toj manifestaciji, pod pokroviteljstvom grada znanosti Darmstadta, Državnog ureda za Hrvate izvan RH, hrvatskog veleposlanstva u Njemačkoj i Hrvatske matice iseljenika, široj njemačkoj javnosti biti prezentirani hrvatski turizam, kultura, glazba, umjetnost, književnost i film.

ZAGREB - Tri kratke jednočinke iz pera skladatelja koji su obilježili 20. stoljeće - Samuela Barbera, Paula Hindemitha i Lukasa Fossa, večeras će biti izvedene u foajeu zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta pod ravnanjem maestra Josipa Šege i u režiji Jasne Žarić. Riječ je o trima najkraćim operama na svijetu u trajanju od po desetak minuta objedinjenih u kabaretskoj formi koje će izvesti mali orkestar sastavljen od članova orkestra HNK. Operni cabaret počinje "Partijom bridža", najkraćom operom američkog skladatelja Samuela Barbera za četiri solista i mali orkestar za koju je libreto napisao Gian Carlo Menotti.

ZAGREB - Općine i gradovi više ne bi trebali strahovati da će zbog nasljeđivanja imovine, ali i dugova poslije smrti nekog od svojih stanovnika biti dovedeni na prosjački štap jer bi se ubuduće ovrha za dugove ostavitelja mogla provoditi samo na toj imovini, a ne kao do sada nad cjelokupnom općinskom imovinom, uključujući i njezin račun. Predlaže se to izmjenama Zakona o nasljeđivanju koji je u saborskoj proceduri.

ZAGREB - Biološku raznolikost hrvatske flore ozbiljno ugrožava čak 606 stranih i invazivnih biljnih vrsta, što znatno premašuje broj od 64 vrste za koji su postojali službeni podaci, ali je i znatno manje od oko 1500 vrsta za koje se pretpostavlja da stvarno postoje. Rezultati su to istraživanja skupine znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu objavljeni u najnovijem broju međunarodnog znanstvenog časopisa Comptes Rendus Biologies.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙