FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Svaki plan koji krene sa svojom provedbom, a nije dao rezultate, treba stalno preispitivati, izjavio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović upitan u emisiji Hrvatskog radija treba li redefinirati Plan 21. Josipović je u emisiji "S predsjednikom uz kavu" napomenuo i kako su u vladi obećali preispitati neke od postavki tog plana. "To je dio dinamičnog vođenja i upravljanja sustavom i očekujem da se to čini i u Vladi", poručio je Kad je riječ o izlasku iz krize, Josipović je ustvrdio kako podupire i potiče vladu. "Znam da puno investitora želi u Hrvatsku i da postoji interes, ali se boje administrativnih barijera", rekao je i dodao kako bi volio da Zakon o poticanju investicija zaživi u praksi.

SPLIT - Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je u Splitu otvorila 17,5 milijuna kuna vrijedan dograđen i adaptiran Odjel za osobe s poremećajem autističnog spektra u dislociranom objektu Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" na Firulama. Gradnja tog objekta počela je osamdesetih godina prošlog stoljeća. Zbog potrebe stalnog ili tjednog smještaja osoba s autizmom i osoba s poremećajima iz autističnog spektra s područja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, mjerodavno ministarstvo odlučilo je dograditi nedovršeni dio i završiti adaptaciju Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" na Firulama.

ŠIBENIK - Politička kampanja za lokalne izbore stajat će manje nego ikada i stranke koalicije i sve ostale stranke, rekao je danas tijekom posjeta Šibeniku i poduzetničkoj zoni Podima predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. "Sada su takva pravila", rekao je Milanović i objasnio da je "takav način čistiji i jeftiniji za sve". Dodao je kako je od 2007. do 2009. godine jedna stranka trošila milijune, i to eura, a ne kuna, i nitko nije odgovorio kako i zašto. Hrvatski premijer na novinarsko pitanje komentirao je i to što je u predizbornom tjednu mnogo ministara iz njegove vlade stiglo u Dalmaciju.

VUKOVAR - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, nakon današnjeg sastanka s članovima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, izjavio je da će se zakonskim metodama pokušati izboriti za proglašenje Vukovara mjestom općeg pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata. "Definitivno ćemo se zakonskim metodama pokušati izboriti da se Vukovar proglasi mjestom općeg pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata i nema građanina u Hrvatskoj koji ne smatra da je Vukovar doista grad naših posebnih emocija", rekao je Karamarko nakon sastanka s članovima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara koji na lokalnim izborima u Vukovaru podupire koaliciju HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ.

VUKOVAR - Sadašnja vlada kriva je za masovnu regrutaciju sirotinje u Hrvatskoj jer se bavi sama sobom, a ne rješava bitna gospodarska i druga pitanja, ustvrdio je danas u Vukovaru predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sjednice Predsjedništva stranke, održane u vukovarskom hotelu "Lav", Karamarko je optužio vladu Zorana Milanovića da je kriva što se iz Hrvatske, kako je rekao, prošle godine, u potrazi za boljom budućnosti, iselilo oko 15.000 mladih i školovanih građana i što oko milijun i pol građana živi u krajnjem siromaštvu.

DUBROVNIK - HDZ-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika Teo Andrić danas je izvijestio kako okuplja tim pravnim stručnjaka koji će izraditi prijedlog zakona o posebnom statusu područja Hrvatske južno od Pelješkog mosta. "Prvog srpnja ulazimo u EU i ovo naše područje bit će najveći gospodarski i politički otok u cijeloj Europi. Zato ćemo napraviti prijedlog zakona koji će dati određene beneficije stanovništvu ovog dijela Hrvatske", kazao je Andrić na konferenciji za novinare u Dubrovniku. Upozorio je kako će nakon stupanja pod schengenski granični režim život na jugu Hrvatske biti puno skuplji, te da stoga država mora reagirati.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je podsjetilo da će se istodobno s lokalnima, ove godine održati i izbori za zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika općina iz reda nacionalnih manjina u jedinicama u kojima manjine imaju pravo na svog zamjenika te iz reda hrvatskog naroda tamo gdje su Hrvati u manjini. U skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, pravo na zamjenika gradonačelnika, odnosno načelnika općine manjine imaju u gradovima i općinama u kojima čine više od 15 posto stanovnika, a pravo na zamjenika župana u županijama u kojima čine više od pet posto stanovništva.

ZAGREB - Zahtjev za raspisivanje referenduma, kojim bi se u hrvatski Ustav unijela odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca, dosad je, drugoga dana potpisivanja, potpisalo više od 131 tisuću hrvatskih građana, priopćila je večeras građanska inicijativa "U ime obitelji" koja je pokrenula takvo izjašnjavanje. U organizaciji te građanske inicijative jučer je na 2000 mjesta u Hrvatskoj počelo prikupljanje potpisa i izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma. Potpisi će se prikupljati od 12. do 26. svibnja, a referendumsko pitanje trebalo bi biti: "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"

ZAGREB - U povodu najavljenog štrajka triju sindikata Croatia Airlinesa, ta je kompanija danas objavila da će se dio njezinih međunarodnih i domaćih redovitih letova u utorak, 14. svibnja, obavljati prema izmijenjenom (posebnom) redu letenja. Kompanija ističe da najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redu letenja, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima, kaže se u priopćenju Croatia Airlinesa.

ZAGREB - Uprava Croatia Airlinesa (CA) poručila je danas da će unatoč štrajku, koji su za sutra najavili sindikati pilota, stjuardesa i zemaljskog osoblja nacionalnog avioprijevoznika, svi putnici biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta. Pripremili smo se za štrajk i organizirali zamjenske avione. Procjenjujemo da će oko 20 posto putnika biti pogođeno štrajkom, no svi će oni biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta, bilo našim zrakoplovima, bilo zrakoplovima partnerskih kompanija ili zrakoplovima koje smo unajmili, rekao je novinarima član Uprave CA-a Zlatko Širac.

ZAGREB - Glavni ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić i direktor policije Republike Srbije Milorad Veljović potpisali su danas u Batrovcima Protokol o provođenju mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu, utemeljen na odredbama sporazuma o policijskoj suradnji, priopćio je MUP. Ističu da je potpisivanje protokola odraz dosadašnje uspješne suradnje graničnih policija dviju zemalja u postupanju uz zajedničku državnu granicu. "Uspostava i dvogodišnji rad zajedničke kontaktne službe na graničnim prijelazima Bajakovo-Batrovci, znatno je doprinijela povoljnijem stanju sigurnosti i razmjeni informacija između dviju policija", izjavio je Dominić.

ZAGREB - Europska komisija otvorila je posljednji krug natječaja u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije ECO INNOVATION 2013., s raspoloživim fondom od 31,6 milijuna eura, a na natječaj se mogu prijaviti i hrvatski mali i srednji poduzetnici, priopćio je večeras Savez za energetiku Zagreba. Iz Saveza najavljuju da će na svojim internetskim stranicama, na portalu croenergo.eu, objaviti hrvatsku verziju teksta toga javnog natječaja i natječajne dokumentacije. ECO INNOVATION, potprogram Programa Zajednice CIP, podrazumijeva sve oblike inovacijskih aktivnosti koje rezultiraju ili čiji je cilj bitno poboljšanje zaštite okoliša.

KARLOVAC - U sklopu projekta "Rješavanje statusa napuštenih škola na području Karlovačke županije", koji s 400 tisuća kuna financiraju UN-ov Program za razvoj (UNDP) i Karlovačka županija, do sada je legalizirano sedam zgrada, a pred završetkom je legalizacija još deset zgrada, rečeno je danas u Uredu župana. Predstavljajući rezultate tog projekta, na kojem se radi preko dvije godine, župan Ivan Vučić najavio je da će se uskoro raspisati natječaj i provjeriti zainteresiranost za pojedine zgrade. Tek će se potom odlučiti hoće li ići u prodaju ili u zakup.

ZAGREB - Nacionalna koordinacija vijeća romske nacionalne manjine upozorila je danas da joj se, uskraćivanjem novca iz državnog proračuna, onemogućava rad i provedba projekata iz Nacionalne strategije za Rome. "Jedinom legitimno odabranom tijelu koje zastupa 17.000 Roma na području Republike Hrvatske, Nacionalnoj koordinaciji vijeća romske nacionalne manjine, uskraćivanjem sredstava iz državnog proračuna onemogućava se rad i provođenje projekata predviđenih Nacionalnom strategijom za Rome", navodi Koordinacija u priopćenju.

KARLOVAC - Obiteljski centar Karlovačke županije i Savez udruga osoba s invaliditetom te županije zatražili su danas da Ministarstvo socijalne politike i mladih žurno donese pravilnik o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju. To je zaključak okruglog stola o pružanju potpore djeci s teškoćama u razvoju u sustavu obrazovanja koji je održan u Karlovcu u povodu Međunarodnog dana obitelji. Po nacrtu toga budućeg pravilnika, koji je trebao proći saborsku proceduru i biti donesen još u travnju, asistentima će se ubuduće baviti škole, općine i gradovi, a ne udruge preko svojih projekata.

RIJEKA - Zbornik "Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju", koji obuhvaća radove s triju stručnih skupova Ureda pravobraniteljice za djecu, predstavila je danas u Rijeci pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Radovi sa skupova održanih u Rijeci, Osijeku i Zagrebu donose različita gledišta zaštite djece s problemima u ponašanju, od stručnih i praktičnih smjernica utemeljenih na istraživanjima, do elaboriranja učinkovitosti određenih državnih sustava koji se njima bave. Mila Jelavić istaknula je tijekom predstavljanja zbornika da se uglavnom vide posljedice aktivnosti djece s problemima u ponašanju, a manje ono što je uzrokovalo takvo ponašanje.

ZAGREB - Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu danas je proslavio prvi rođendan u sveučilišnoj Auli uz prigodan program, brojne čestitke te iznošenje činjenica koje govore o velikom zanimanju za njegove aktivnosti i programe na koje je trenutačno upisano nekoliko stotina polaznika. Institut je učinio iskorak u promicanju i poznavanju kineskoga jezika i kulture, te u jačanju gospodarskih veza između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, bili su suglasni ugledni govornici - kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei i rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

ZAGREB - Vodstvo zagrebačkog kazališta za djecu i mlade Mala scena ustvrdilo je danas da Grad Zagreb netransparentno i arbitrarno raspolaže novcem iz gradskog proračuna, doznačujući bez očitih i opravdanih razloga nekim kazalištima više novca poreznih obveznika za njihovu kazališnu djelatnost, dok drugima na isti nejasan način smanjuje sredstva. "Grad Zagreb sustavno krši zakone i to u nekoliko dijelova", ustvrdila je direktorica toga kazališta Vitomira Lončar na konferenciji za novinare na kojoj je upozirila na tešku financijsku situaciju u kojoj se to kazalište našlo nakon što mu je Grad ponovno smanjio sredstva.

RIJEKA - Izložba fotografija Damira Senčara "Snaga paraolimpizma", na kojoj su izložene fotografije uglavnom hrvatskih sportaša tijekom nastupa na Paraolimpijskim igrama, otvorena je danas u atriju Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku u Rijeci. Damir Senčar, urednik i fotoreporter Hinine fotografske agencije Faha, te je fotografije snimao proteklih osam godina na ljetnim i zimskim Paraolimpijskim igrama. Među izloženim fotografijama je i ona s doskokom u pijesak skakača u dalj, koja je dobila nagradu "Paralympic Meda Award for Photography" za najuspješniju fotografiju snimljenu na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙