FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom prodaja zbog špekulacija o smanjenju kamatnih stopa u eurozoni

Autor: vmom
LONDON, 22. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio danas prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog ojačalih očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) mogla dodatno spustiti ionako rekordno niske kamatne stope u eurozoni.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,34 posto prema dolaru, na 1,3033 dolara.

Jedinstvena europska valuta prema jenu je pak ojačala 0,2 posto, na 130,09 jena, nedaleko najviše razine u tri godine od 131,10 jena, koju je dosegnula nedavno.

Dolar se pak nakratko popeo do 99,90 jena, nadomak najviše razine u četiri godine od 99,95 jena na koju se popeo 11. travnja. Potom se stabilizirao na 99,69 jena, što znači da je na gubitku 0,06 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Tehnički analitičari u banci SEB kazali su da će klizanje tečaja eura ispod 1,3026 dolara vjerojatno potaknuti novi val prodaja jedinstvene valute.

Analitičari procjenjuju da euro i dalje pogađaju učestale priče o smanjenju ključne kamatne stope u eurozoni. Smatraju i da bi pritisci mogli dodatno ojačati budu li novi gospodarski pokazatelji, uključujući indeks menadžera nabave (PMI), slabiji nego što se očekivalo.

"Ne budemo li svjedočili stabilizaciji ili još bolje poboljšanju (indeksa PMI), euro bi se mogao naći pod pritiscima prodaja", kazao je Jeremy Stretch, čelnik odjela valutne strategije u tvrtci CIBC World Markets.

Jen je danas oslabio prema dolaru, koji se nakratko približio psihološkoj granici od 100 jena nakon što skupina 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 nije uputila kritike na račun novih poteza japanske središnje banke (BOJ) usmjerenih suzbijanju deflacije, koji su rezultirali oštrim slabljenjem japanske valute.

Na sastanku preko vikenda nisu pokazali negodovanje spram mjera za koje BoJ kaže da imaju za cilj suzbiti tvrdokornu deflaciju i da je slabljenje jena samo njihova popratna pojava.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙