FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao nakon što je Italija dobila novu vladu

Autor: vmom
LONDON, 29. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura danas je ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, zahvaljujući vijesti o formiranju nove vlade u Italiji, no veći dobitci su mu ograničeni zbog očekivanja smanjenja kamatnih stopa u eurozoni.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,5 posto prema dolaru, na 1,3095 dolara.

Istodobno, dolar je oslabio i prema jenu, i to oko 0,3 posto, te se njime trgovalo po 97,75 jena. Time se dodatno udaljio od najviše razine u četiri godine od 99,95 jena, na koju se popeo ranije ovoga mjeseca.

Podršku euru pružila je i veća potražnja za obveznicama prezaduženih članica eurozone nakon što je politička pat-pozicija u Italiji konačno okončana dolaskom političara ljevice Enrica Lette na dužnost premijera u novoj talijanskoj vladi.

"Ulagači nastoje postići ravnotežu između dva rizika: daljnjeg smanjenja razlike između kamata na obveznice perifernih zemalja u eurozoni, što je pozitivno za euro, te izgleda za daljnjim smanjenjem kamatnih stopa u eurozoni, što se prema dosadašnjim iskustvima pokazalo negativnim za euro", kazao je Valentin Marinov, čelnik odjela za analizu valuta skupine G10 u Citiju.

Tržišta uvelike očekuju da će Europska središnja banka (ECB) u četvrtak smanjiti kamatne stope na 0,5 posto, s trenutnih 0,75 posto.

Dolar je pak oslabio prema drugim valutama jer su trgovci smanjili izloženost Sjedinjenim Državama nakon što su prošlotjedni podaci o BDP-u pokazali slabiji rast u prvom tromjesečju nego što se očekivalo.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će stoga pozorno pratiti redovno mjesečno zasjedanje američke središnje banke (Fed) koje započinje u utorak. Posebnu pažnju posvetit će i najnovijem izvješću o zaposlenosti u SAD-u, čija se objava očekuje u petak.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙