FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 9. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

BJELOVAR - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić na novinarsko pitanje kako komentira odluku Vrhovnog suda po kojoj je Radimiru Čačiću potvrđena presuda Županijskog suda u Zagrebu rekla kako je s kolegijalne i prijateljske strane to apsolutno teško, te da mu treba dati mira i prostora da prebrodi teško stanje u kojem se našao. Za jučerašnjeg boravka u Bjelovaru komentirala je i slučaj navodnog prepisavanja doktorskog rada pod mentorstvom ministrice kulture Zlatar Violić. Nina Obuljen, bivša državna tajnica tog ministarstva Sveučilištu u Zagrebu prijavila je Martinu Borovac Pečarević, načelnicu Sektora za europske poslove i medije, jer je uvjerena da je ona svojem doktorskom radu prepisala dijelove njezina magistarskog rada. „Takvih prijava na zagrebačkom sveučilištu ima na stotine. To se stvari koje se događaju, za to postoje odgovarajuća tijela koja nakon konstatacije da se to doista i dogodilo naprave sve što treba napraviti. Za neke ljude, a tu spada ministrica Andrea Zlatar, se morate jako, jako potruditi da bi ih pokušali ocrniti“, rekla je Pusić.

BJELOVAR/KOPRIVNICA - Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić jučer je Bjelovaru na konferenciji za novinare rekla kako će Hrvatska zadržati kunu kao sredstvo plaćanja i "neće se gurati u euro sve dok apsolutno ne budemo imali konkurentno gospodarstvo i dok ne budemo sigurni da u tim uvjetima možemo prosperirati". Na novinarsko pitanje kako komentira današnju izjavu predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosoa da je europskoj monetarnoj uniji, u onom obliku u kojem je stvorena, istekao rok trajanja ministrica i potpredsjednica Vlade rekla je kako Hrvatska ne treba strahovati. "Europska monetarna unija uvodi višu razinu integracije na četiri razine, a što se Hrvatske tiče to će na dnevnom redu biti tek nakon pet godina. Nakon ulaska u EU Hrvatska će zadržati kunu kao sredstvo plaćanja i nećemo se gurati u euro sve dok apsolutno ne budemo imali konkurentno gospodarstvo i dok ne budemo sigurni da u ti uvjetima možemo prosperirati, rekla je Pusić. Kako je istaknula u prošlosti se na to više gledalo kao na neku vrstu trofeja, prvo da su zemlje ušle u EU, a drugo da su prihvatili euro, ali nije tako. Bolje je ići polako, pripremiti se solidno i tek onda preuzeti obveze“, rekla je.

PULA - Predsjednik Vlade i predsjednik SDP-a Zoran Milanović sinoć je na predizbornom skupu nezavisnog kandidata za istarskog župana Damira Kajina i koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDA u Puli poručio kako nema diskriminacije ni prema kome te kako ova vlada ne gleda gdje je tko na vlasti. "Bar nam to nitko ne može u ovih godinu i pol dana staviti na teret, niti predbaciti. To neću nikada raditi jer radi toga nisam ušao u politiku. Oni koji jesu, drukčiji su od mene i drukčiji su od nas," istaknuo je Milanović dodavši kako upravo iz tog razloga "nema inati se Slavonijo, nema inati se Istro i nema rata sa Zagrebom". Mi smo, drži on, "jedna nacija kao politička zajednica, različitog roda i vjere koja pripada zajedničkom putu". "Zajedno ulazimo u Europu, imamo samo jedan zajednički interes, da imamo više nego što imamo i da sigurno živimo," istaknuo je Zoran Milanović. Rekao je da je predosjećao prije godinu i pol dana da će u Istri, kako je rekao, "stvari ovako krenuti" i da će se tražiti "pod svaku cijenu" razloge da se Istra posvadi sa Zagrebom. Govoreći o Damiru Kajinu kao kandidatu za istarskog župana kazao je kako mu dužnost župana pripada kao "čast i mogućnost da nešto napravi". "Između te želje i njezinog ostvarenja stoje birači, političke mašine, utjecaji, novac, ljudski razum i sitni interesi i nije mu lako," ustvrdio je Milanović dodavši kako SDP nije htio konflikt i da ne bi nikada stajao iza Kajina da nije uvjeren da je on dostojan ove funkcije.

SISAK - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na sinoćnjem predizbornom skupu u Sisku je rekao kako u tom gradu očekuju bolji rezultat nego na prošlim izborima, jer stranka ima kvalitetne programe za lokalne sredine. Spremni smo ispraviti sve ranije greške, katarzu smo prošli, a imamo i kvalitetne izborne programe za lokalne sredine i želimo da građani počnu što prije što bolje živjeti", rekao je Karamarko. Jučerašnji boravak u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji vodstvo HDZ-a s predsjednikom Karamarkom završilo je u Sisku na predizbornom skupu županijske koalicije HDZ - HSS - HSP dr. Ante Starčević - BUZ. "Stanje u zemlji je ozbiljno i problematično, jer je nesposobna Vlada izgubila godinu i pol, a da ništa nije učinila. Hrvatska je postala demoralizirana i indisponirana zemlja. Lokalni izbori su dobar uvod u parlamentarne izbore, za koje ćemo tražiti da budu prijevremeni, ponovio je Karamarko.

ZAGREB - Političari govore svašta jer se na njih ne reagira, stoga je potrebno osnažiti dio medijske reakcije i osvještavati odgovornost pojedinaca koji sudjeluju u javnom životu, zaključak je sinoćnje tribine Hrvatskog novinarskog društva (HND) na temu "Uvrede i govor mržnje u medijima". "Ne postoji kontrola nad pojedincima koji javno istupaju", istaknula je profesorica komunikologije na Fakultetu političkih znanosti Smiljana Leinert-Novosel, dodavši da je važno da čovjek koji je u toj poziciji mora znati kontrolirati poruke koje želi odaslati. Smatra da je potrebno osnažiti dio medijske reakcije i osvještavati odgovornost pojedinaca koji sudjeluju u javnom životu te da je bitno njegovati taj odnos jer svi političari i javne osobe imaju utjecaj, pogotovo na mlade ljude. Novinar Hrvatske televizije Hrvoje Zovko kazao je da je "u ovom društvu sve dozvoljeno", a s njegovom tvrdnjom da postoji negativna selekcija novinara u svim medijskim kućama složila se i novinarka i kolumnistica Novog lista Sanja Modrić.

ZAGREB - Drugi međunarodni znanstveni interdisciplinarni skup CroArtScia2013 počeo je s radom jučer u Zagrebu. Smisao skupa je potaknuti suradnju znanstvenika i umjetnika i senzibilizirati širu kulturnu, znanstvenu i umjetničku javnost na interakciju prirodnih i humanističkih znanosti. To ujedno uključuje i promociju i isticanje vrijedne kulturne baštine, kazala je predsjednica Organizacijskog odbora dr. Sonja Nikolić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Skup posvećen temi asimetrije u umjetnosti, znanosti i obrazovanja okupio je predavače iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Kanade, Rusije, Ukrajine, Velike Britanije, Poljske i Mađarske.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙