FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 7. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ĐAKOVO - Na središnjem predizbornom skupu koalicije "Želim bolje" SDP-a, HSU-a i Zelene liste za Đakovo, predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović pozvao je sinoć građane da obavezno izađu na izbore i glasuju, dodavši kako je najgora apatija. "Nemojte ostati doma, najgore je kada narod zahvati apatija. Izađite na izbore, glasujte, pa makar i protiv", poručio je Milanović. Osvrćući se na dosadašnjih godinu i pol njegove Vlade, rekao je kako je prva stvar koju je njegov tim napravio kriminalizacija neisplate plaća radnicima. "To je isplata plaća bez doprinosa. Drugim riječima, rad je to na prijevaru, a Hrvatskoj je dosta prevara. Kada govorim o tome što smo u tom razdoblju napravili, a što nismo, nikada nismo davali lažna mjesečarska obećanja. Obećavali smo samo težak rad, metodu pokušaja, katkad i pogreške, a u cilju da nam svima bude bolje. Cilja nam je biti stabilno društvo u kojem oni što igraju po pravilima mogu očekivati uspjeh. Nacije koje su u tome uspjele, uspješne su u svemu", poručio je Milanović. Naglasio je kako je SDP stranka koja je uvijek Hrvatsku vodila u teškim trenutcima. "Vodila ju je još jedna, a na ljudima je da odaberu. Izbor je jasan, mi se razlikujemo. Hrvatsku volimo jedni i drugi, ali mi se razlikujemo", poručio je sinoć iz Đakova Milanović.

RIJEKA - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponovio je sinoć u Rijeci da će ta stranka tražiti prijevremene parlamentarne izbore, da HDZ ima spreman program i da je otvoren za izvanstranačke stručnjake koji bi odlučivali o sudbini i razvoju gospodarstva, a vladajuća koalicija to nije. Karamarko je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li i nakon 1. srpnja inzistirati na prijevremenim parlamentarnim izborima. Rekao da su u HDZ-u svjesni da nemaju snagu u parlamentu za takvu odluku, ali tražit će izbore jer "ovo postaje agonija". "Vidjeli ste da je Srbija izašla iz recesije, a mi se i dalje ukopavamo", rekao je i nastavio da je Hrvatskoj iz Europske unije predviđeno samo povećanje nezaposlenosti. "Hoćemo li tu agoniju trpjeti svi mazohistički do kraja njihova mandata ili ćemo pokušati to prerezati i stvoriti situaciju gdje će stručnjaci moći odlučivati o sudbini i razvoju gospodarstva?" upitao je, ističući da HDZ ima program, da je otvoren za izvanstranačke stručnjake, što, dodao je, "oni nisu". "Zatvoreni su, nastupaju s visine, sa svima su u svađi, sa sindikatima, poslodavcima, oporbom i Crkvom", rekao je Karamarko upitavši s kime uopće komuniciraju. Karamarko je sinoć u Rijeci sudjelovao na skupu kandidata za načelnike i gradonačelnike HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji. Na novinarsko pitanje o održavanju Izbornog sabora HDZ-a nakon lokalnih izbora, Karamarko je odgovorio da su sada koncentrirani na lokalne izbore, a stranački su izbori u drugome planu. "Kad završimo lokalne izbore, sjest ćemo i odlučiti o najboljem momentu", rekao je Karamarko, ističući da u stranci ne odustaju od načela "jedan član, jedan glas".

SPLIT - U Splitu je sinoć otvaranjem moćnika sv. Dujma u katedrali počela proslava Dana sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, koji se slavi sutra, 7. svibnja, svečanom procesijom središtem grada i misom na Rivi. Moćnik sv. Dujma su otvorili prepozit Metropolitanskog kaptola u Splitu mons. Nediljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Željko Kerum. Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić istaknuo je kako je blagdan sv. Dujma slavlje kršćana i jaki momenat duhovne obnove ne samo vjernika Splita i splitsko-makarske nadbiskupije, nego i svih ljudi dobre volje. „Slaveći sv. Dujma molimo ga da nas učvrsti u vjeri koja neće biti agresivna prema ovom svijetu, nego otvoreno i evanđeosko pristupanje svakom čovjeku“, rekao je mons. Barišić. Pozvao je vjernike neka njihova vjera „bude hrabrija, prepoznatljivija i životnija“. Don Ante Mateljan je u propovijedi podsjetio na stradanje kršćana od strane Dioklecijanove vlasti u 3. stoljeću u vrijeme sv. Dujma, rekavši kako se čini da je i danas „ostala nepromijenjena oholost vladara, koji umišljaju da imaju pravo sebe proglasiti gospodarima života i smrti, a Boga i njegov zakon ukloniti iz života ljudi“.

SPLIT - U Dioklecijanovim podrumima u Splitu sinoć je otvorena 9. Svjetska izložba novinske fotografije (World Press Photo) na kojoj je predstavljeno 156 novinskih fotografija, odabranih na natječaju na koji se prijavilo više od 5.600 fotoreportera iz 124 zemlje, s više od 100 tisuća fotografija. Izložba će tijekom ove godine biti predstavljena u 100-injak gradova u 45 zemalja diljema svijeta, a Split je jedini grad u zemljama regije koji je domaćin ovoj prestižnoj međunarodnoj izložbi, rečeno je na otvorenju. Otvarajući izložbu pročelnica Ureda splitskog gradonačelnika Ivana Bjedov Viđak je istaknula kako je izložba „ekskluzivni događaj i za Split i za Hrvatsku“. Nadamo se da će brojni turisti posjetiti ovu izložbu u Dioklecijanovim podrumima, koja će biti otvorena tri tjedna, dodala je. Kustosica izložbe Tessa Hetharia je istaknula kako novinske fotografije unaprijeđuju međunarodnu komunikaciju diljem svijeta. Organizator izložbe je Fotoklub Split, a predsjednik kluba, Feđa Klarić, je naglasio kako mu je drago da Split može ugostiti „najveću i najslavniju fotografsku izložbu“ na svijetu.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙