FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

FRANKFURT - Malim i srednjim tvrtkama u eurozoni i dalje je otežan pristup bankovnim kreditima, pokazali su danas objavljeni rezultati najnovijeg istraživanja Europske središnje banke (ECB). Istraživanje je obuhvatilo 7.510 kompanija u 17-članoj eurozoni od kojih većina ima manje od 250 zaposlenih a pokazalo je da su se tvrtkama u 6-mjesečnom razdoblju od listopada lani do ožujka ove godine povećale potrebe za financiranjem kod banaka, ali da se po pitanju dobivanja kredita situacija pogoršala. ECB provodi istraživanje među malim i srednjim tvrtkama svakih šest mjeseci i njegovi rezultati budno su praćeni zbog brojnih pritužbi da nezapamćeno velike injekcije likvidnosti koje je lani omogućila bankama u eurozoni još nisu pretočene u kredite realnom gospodarstvu. Ovotjedni podaci ECB-a pokazali su da su zajmodavne aktivnosti u eurozoni i dalje slabe, poglavito zahvaljujući slaboj potražnji za kreditima. Ispitivanje među malim i srednjim tvrtkama, kažu u ECB-u, ipak nudi blagi tračak nade. "Stanje je bolje nego u nalazima iz prethodnog šestomjesečnog ispitivanja", dodaju.

BRUXELLES - Zemlje Europske unije poput Italije postižu tako dobre rezultate u fiskalnoj konsolidaciji, uključujući mjere štednje, da sada mogu usporiti s takvim mjerama, poručio je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn. Mjere sada mogu biti manje agresivne budući da su dosada bile drastične, kazao je Rehn u četvrtak na jednoj konferenciji u Bruxellesu. Ujedno je ustvrdio da su većoj financijskoj stabilnosti u regiji pridonijele i mjere drugih nadležnih tijela, uključujući i Europsku središnju banku (ECB). "Konsolidacija sada može usporiti zahvaljujući nastojanjima vlada problemima pritisnutih zemalja, ustrajnosti ECB-a i vjerodostojnim proračunskim politikama", kazao je europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja. Zemlje EU-a nastavit će s konsolidacijom državnih financija, no sada si mogu dopustiti blaži tempo jer su dosadašnjim mjerama djelomice vratile povjerenje tržišta, ističe Rehn. "Kod tempa fiskalne prilagodbe nedvojbeno treba voditi računa o posebnim ekonomskim problemima svake članice. Tempo fiskalne konsolidacije u Europi sada ionako usporava", zaključio je.

FRANKFURT - Njemačka središnja banka potvrdila je u petak da je njemačkom ustavnom sudu poslala izvješće u kojem je, kako su doznali njemački mediji, kritizirala plan Europske središnje banke (ECB) o kupnji obveznica prezaduženih zemalja eurozone. Izvješće na 29 stranica datirano je 21. prosinca a objavio ga je duesseldorfski financijski dnevnik Handelsblatt. U njemu Bundesbank upozorava da bi kupnja obveznica prezaduženih zemalja mogla ugroziti neovisnost središnje banke i da će možda biti teško prekinuti s takvim transakcijama. Guverner Jens Weidmann u nekoliko je navrata kritizirao ECB-ov program otkupa obveznica zaduženih država a 11. i 12. lipnja sudjelovat će u raspravi pred ustavnim sudom u Karlsruheu o toj temi, potvrdila je središnja banka. Program otkupa obveznica predstavlja kamen temeljac u odgovoru vlasti eurozone na dužničku krizu. Najavljen je u rujnu prošle godine ali još nije aktiviran.

PARIZ - Francuska vlada objavila je u petak da je za 707 milijuna eura prodala 2,1 posto udjela u EADS-u u završnoj fazi promjene vlasničke strukture europskog zrakoplovnog koncerna. Odabranom krugu investitora prodano je ukupno 17,6 milijuna dionica po konačnoj cijeni od 40,10 eura po dionici, navode trgovci. To je 1,35 posto manje od cijene EADS-ovih dionica na kraju jučerašnjeg trgovanja. Time se vlada u Parizu pridružila Lagardereu, Daimleru i španjolskoj vladi koji su također odlučili prodati pakete EADS-ovih dionica. Prošlog je tjedna EADS od Francuske otkupio 1,56 posto svojih dionica. Francuska je dosadašnjim prodajama ostvarila ukupni prihod od 1,19 milijardi eura, objavio je danas ministar financija Pierre Moscovici. Cijena EADS-ovih dionica skočila je u proteklih pet mjeseci oko 64 posto, čime je tržišna kapitalizacija tvrtke dosegnula 33,1 milijardu eura.

BUDIMPEŠTA - Mađarska ne može ozbiljno razmotriti mogućnost pristupa eurozoni dok ne dosegne 90 posto njezinog BDP-a, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban. Kada mađarsko gospodarstvo dosegne tu razinu, moći će napraviti i "sljedeći korak", izjavio je Orban jučer na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade. Do tada se Mađarska mora usredotočiti na jačanje svog gospodarstva, naglasio je. Ustvrdio je također da je Europska unija pogriješila kada je odlučila proširiti svoju gospodarsku politiku. "U Mađarskoj smo svjesni da živimo u Europi i da sudjelujemo na europskom tržištu. Imamo vlastitu valutu i gospodarstvo, ali ne možemo se izolirati od onoga što se događa oko nas", rekao je Orban. "No, značajnim dijelom europskog gospodarstva vladaju špekulanti... i u tako opasnoj situaciji Mađarska se ne može izdvajati", tvrdi on. Forinta je nedavno bila meta špekulantskog napada koji je uspješno otklonjen u kratkom roku, dodao je. Vlada temelji zaštitu od takvih špekulacija na stabilnom gospodarstvu i stabilnoj monetarnoj politici, istaknuo je mađarski premijer.

LONDON - Cijene barela nafte učvrstile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 103 dolara nakon što je među ulagačima prevladao oprez uoči objave procjene američkog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 66 centi, na 102,75 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,68 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela danas smanjena za približno isti iznos, spustivši se na 93,01 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,21 dolar u odnosu na dan ranije. Nakon što je jučer poslijepodne naftna tržišta katapultirao strah za stabilnost u regiji Perzijskog zaljeva budući se počelo spekulirati da bi Sirija mogla upotrijebiti kemijsko oružje, danas je fokus usmjeren na predstojeće procjene američke vlade o gospodarskom rastu u prvom tromjesečju. Očekuje se da će američka vlada procijeniti godišnju stopu rasta na tri posto BDP-a, što bi predstavljalo značajno ubrzanje u odnosu na 0,4-postotni rast u prethodna tri mjeseca. "To je veliki skok i ako se očekivanja ispune, bit će to snažna potpora za tržišta", podsjećaju analitičari ANZ-a.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Razočaravajući poslovni rezultati kompanija pritisnuli su u petak europske dionice, zakočivši zamah burzovnih indeksa. Londonski FTSE oslabio je 0,47 posto na 6.412 boda, frankfurtski DAX za 0,29 posto na 7.810 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,8 posto i iznosio 3.809 bodova. U posljednje su vrijeme europske dionice podupirala očekivanjima da će središnje banke pružiti dodatne poticaje gospodarstvu, što posebno vrijedi za Europsku središnju banku (ECB) koja će odlučivati o visini ključnih kamatnih stopa idućeg tjedna. Danas su u fokusu bila poslovna izvješća kompanija, u očekivanju procjene američke vlade o rastu BDP-a u prvom tromjesečju. Francuska modna tvrtka PPR nije ispunila očekivanja vezana za prodaju u prvom tromjesečju, pogođena slabom potražnjom u Europi i usporavanjem rasta u Kini. Cijene njezinih dionica pale su 6,3 posto. Proizvođač telekomunikacijske opreme Alcatel-Lucent izgubio je na vrijednosti 2,1 posto nakon što je izvjestio o gubitku u prvom tromjesečju, dok su cijene dionica norveške telekomunikacijske tvrtke Telenor pale 2,5 posto nakon što je snizila prognozu rasta zbog slabijih rezultata u prethodnom tromjesečju.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, prateći jučerašnji uspon indeksa na američkim i europskim tržištima, a u fokusu su ulagača kvartalni poslovni rezultati kompanija. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1 posto. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Šangaju oslabili su između 0,2 i 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,3 posto. Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija u prvom tromjesečju i padu nezaposlenosti u SAD-u, jučer je na Wall Streetu S&P 500 indeks ojačao peti dan zaredom, što je jutros ohrabrilo azijske ulagače. Pozitivno na tržišta utječu i dobri kvartalni rezultati regionalnih kompanija.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i padu nezaposlenosti u SAD-u prošloga tjedna. Dow Jones ojačao je 24 boda, ili 0,17 posto, na 14.700 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 1.585 bodova, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 3.289 bodova. S&P 500 indeks porastao je jučer peti dan zaredom jer je, nakon niza slabih makroekonomskih izvješća, ulagače ohrabrio podatak da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 16.000, na 339.000, niže nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanje situacija na američkom tržištu rada. Uspon burzovnih indeksa zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija. Među najvećim je dobitnicama bila dionica Dow Chemicala, s rastom cijene za 5,6 posto.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙