FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SPLIT - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na gospodarskom forumu Splitsko-dalmatinske županije u Splitu tematski posvećenom turizmu, kritizirao administrativne zapreke u državnim tijelima koje ometaju razvoj turizma. "Kad se govori o tim famoznim administrativnim zaprekama, to su brojni propisi, na stotine dozvola na koje se čeka neki put, nažalost, beskrajno, i spore procedure. Evo, bit ću kritičan i prema centralnoj državi jer je činjenica da još uvijek imamo na stotine vojnih i drugih objekata u državnom vlasništvu koji nisu privedeni svrsi, pa čak i na najljepšim dijelovima našeg Jadrana", rekao je Josipović. Kad se čitaju naši propisi i kad se vidi na kakve se prepreke nailazi onda, rekao je, "gotovo se pitamo jesmo li mi pametni i što to radimo". "Zar je toliko barijera za investicije, ulaganja i inovacije potrebno, ili država može biti ležernija – ne mislim samo na centralnu državu nego i na lokalnu samoupravu", dodao je Josipović. Trebamo biti fleksibilniji prema onima koji žele i mogu ulagati, a država, rekao je, treba biti puno brža i odlučnija. Upozorio je i na nesređene zemljišne knjige, što je posebno izraženo u Dalmaciji.

SPLIT - Drugu Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju "ASDA 2013", na kojoj su predstavljeni proizvodi 106 izlagača iz 19 zemalja, danas je u Splitu otvorio predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) Ivo Josipović. Vojnu izložbu, koja će trajati do 26. travnja, pod pokroviteljstvom hrvatske vlade i uz potporu Ministarstva obrane, organizira američka tvrtka TNT Production Inc., specijalizirana za organizaciju takvih sajmova. Josipović je istaknuo na otvorenju izložbe kako ona pokazuje nekoliko važnih stvari, a prva od njih je da je sigurnost danas pojam koji je širi od onog kako smo ga klasično doživljavali. "Sigurnost danas obuhvaća ne samo tradicionalne prijetnje, nego i borbu protiv terorizma, za ekološki čiste zemlje, protiv organiziranog kriminala, dakle jedan cijeli niz ugroza, uključujući i suvremeni kibernetički kriminal, koji do jučer nisu bile poznate", rekao je Josipović. "Hrvatska kao domaćin sajma nije slučajno odabrana. Tome je uvelike pridonijela hrvatska industrija vojnog naoružanja i opreme, koja i na ovom sajmu pokazuje da se može ravnopravno natjecati na svjetskom tržištu", rekao je ministar obrane Ante Kotromanović.

ZAGREB - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba provjerit će je li ministrica vanjskih poslova i europskih poslova Vesna Pusić u svojoj imovinskoj kartici propustila navesti svu imovinu supruga, kao što se tvrdi u člancima nedavno objavljenim na nekim internetskim portalima i u dopisima koje je povjerenstvo zaprimilo. Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković potvrdila je za Hinu kako su primili više zamolbi da se očituju o napisima da je ministričin suprug Jurgis Oniunas suvlasnik zagrebačkog društva "Ascendant", koje je 100-postotni vlasnik istoimenih tvrtaka u Srbiji, BiH i Sloveniji, te da je ministrica u kartici navela samo 25 posto njegova udjela u zagrebačkoj tvrtki, ali nije spomenula podružnice u inozemstvu. Povjerenstvo će, rekla je, kao i u svim ostalim slučajevima, postupiti po zakonu i provjeriti podatke iz podnesenog izvješća dužnosnika o imovinskom stanju. U pisanoj izjavi ministrice Pusić, koju je Hina dobila od glasnogovornice ministarstva Danijele Barišić, stoji da su prijavom udjela u poslovnom subjektu obuhvaćene i sve podružnice i uredi koje taj poslovni subjekt ima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika pokrenulo je danas postupak utvrđivanja sukoba interesa ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i istarskog župana Ivana Jakovčića te upozorilo da bi među dužnosnike u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa trebalo uvrstiti i zastupnike u Europskom parlamentu. Ministrica kulture prijavljena je zbog činjenice da je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je nakladniku dvotjednika za kulturu "Zarez" "Druga strana d.o.o.", u njezinu suvlasništvu, dodijelilo 600 tisuća kuna. U Jakovčićevu slučaju, postupak je pokrenut jer se župan oglušio o zaključak kojim ga je povjerenstvo pozvalo da dopuni svoju imovinsku karticu. Jakovčić je, naime, lani od države kupio poljoprivredno zemljište u Završju, u općini Grožnjan, no to nije unio u imovinsku karticu, što je bio dužan učiniti do kraja godine.

ZAGREB - Branitelji Radimira Čačića ustvrdili su danas da izricanjem blaže kazne njihovom branjeniku zbog prometne nesreće u Mađarskoj i smanjenjem trogodišnje zabrane upravljanja vozilom, što su zatražili u žalbi Vrhovnom sudu, ne bi bila narušena presuda suda u Kapošvaru u mjeri da Mađarska odluči sama izvršiti presudu. Branitelji Rajko Mlinarić i Čedo Prodanović naveli su u žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda, koji je potvrdio odluku suda u Kapošvaru, da su presudom prekršene odredbe Konvencije o transferu osuđenih osoba i Europske konvencije o ljudskim pravima. Nakon javne sjednice Vrhovnog suda na kojoj su branitelji iznijeli argumente žalbe, odvjetnik Rajko Mlinarić rekao je novinarima da je prvostupanjskom odlukom prekršena Konvencija o transferu osuđenih osoba jer je hrvatski sud strože kaznio Čačića nego što je to učinio sud u Mađarskoj. Po tumačenju obrane, mađarski sud je odredio da Čačić nakon odslužene polovice kazne, odnosno 11 mjeseci zatvora nastavlja služiti kaznu na slobodi dok će se prema hrvatskoj presudi o uvjetnom otpustu odlučivati tek nakon izvršenja polovice kazne. Čačićeva obrana stoga je predložila da Vrhovni sud primijeni odredbu djelomično uvjetne osude iz novog Kaznenog zakona prema kojem bi se preslikala odluka mađarskog suda. To bi značilo da bi, Čačić jednu polovinu kazne, odnosno 11 mjeseci proveo u zatvoru, s obzirom da to traži i mađarska strana, dok bi preostali dio kazne odslužio na uvjetnoj slobodi. Time bi se, smatra obrana, na najbolji način hrvatska presuda približila mađarskoj te bi se poštivala Konvencija o transferu osuđenih osoba, na koju se se obvezale obje države.

ZAGREB - Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić dao je glavnom ravnatelju policije i ministru unutarnjih poslova na raspolaganje svoj mandat, nakon što je jučer objavljeno da je njegov sin obuhvaćen istragom zbog prijevara i krivotvorenja vezanih za izdavanje kredita. "Nakon saznanja da je jedan od osumnjičenih za kaznena djela prijevare i krivotvorenja isprave član moje najuže obitelji, unatoč činjenici da nisam znao niti na bilo koji način utjecao na kriminalističko istraživanje, svoj sam mandat, zbog moralne odgovornosti prema građanima i kolegama dao na raspolaganje glavnom ravnatelju policije i ministru unutarnjih poslova", naveo je Burušić u reakciji. MUP je jučer poslijepodne izvijestio da Uprava kriminalističke policije Ravnateljstva policije u suradnji sa zagrebačkim Općinskim državnim odvjetništvom zbog prijevara i krivotvorenja istražuje više osoba od kojih je jedna u "bliskom srodstvu" s načelnikom zagrebačke policije.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će od početka iduće godine Hrvatska imati novi Zakon o zaštiti na radu koji bi trebao poboljšati efikasnost sustava i smanjiti broj ozljeda i smrtnih slučajeva na radu. Sadašnji zakon, koji je u primjeni od 1997. godine, pokazao se neefikasnim upravo u nastojanju da smanji broj ozljeda i smrtnih slučajeva, jer je u razdoblju od 1997. do 2011. zabilježeno 317.774 ozljeda na radu, a između 1997. i 2010. čak 734 poginulih radnika, rekao je Mrsić na konferenciji "Zajedno u sustavu zaštite na radu - prevencijom do zdravog i sigurnog radnog mjesta", koju je organizirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Cilj novog zakona je pojačati suradnju medicine rada, stručnjaka zaštite na radu, poslodavaca, radnika i sindikata kako bi se broj ozljeda na radu do kraja 2016. smanjio za pet posto godišnje. U istom roku želi se smanjiti broj profesionalnih bolesti za 10 posto godišnje, te također za 10 posto broj radnika koji zbog bolesti odlaze u invalidsku mirovinu.

SOTIN - Ekipa Ministarstva branitelja završila su ekshumaciju masovne grobnice kod klaonice u vukovarskome prigradskom naselju Sotinu iz koje su ekshumirani posmrtni ostatci deset žrtava, potvrdio je danas pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević. Riječ je o sekundarnoj grobnici u koju su posmrtni ostatci prebačeni 1997. godine iz primarne grobnice nedaleko od ulaza u Sotin iz smjera Vukovara, iz koje su krajem prošlog tjedna ekshumirani posmrtni ostatci triju žrtava. U Sotinu su ekshumirani posmrtni ostatci 13 osoba i sada slijedi složeni proces njihove identifikacije, rekao je za Hinu Glavašević i podsjetio kako su posmrtni ostatci osoba pronađenih u sekundarnoj grobnici bili zakopani u jednom od deset rovova u koji su zakapani ostatci životinja iz klaonice, što će dodatno otežati identifikaciju.

VARAŽDIN - Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan odbacio je danas optužbu Uprave HŽ-a da taj sindikat na području sjeverozapadne Hrvatske provodi nezakonitu sindikalnu akciju, te ustvrdio da strojovođe ne štrajkaju već čekaju da se osposobe neispravne lokomotive. Strojovođe ne štrajkaju već čekaju da se lokomotive osposobe, zbog čega ne voze pojedine linije, a poremećaj u prometu najviše se osjeća na području sjeverozapadne Hrvatske gdje je najmanji broj tehnički ispravnih lokomotiva, izjavio je Mrgan za Hinu. Mrgan kaže da pojedine linije ne voze i u ostalim dijelovima Hrvatske, ali ne radi se o štrajku već strojovođe samo savjesno obavljaju svoj posao. Predsjednik sindikata tvrdi da se strojovođe boje za svoja radna mjesta, pa moraju biti oprezni budući da teren obilaze brojni kontrolori tražeći i najmanji razlog za davanje otkaza. Glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza Mihaela Tomurad Sušac demantirala je tvrdnje o neispravnosti lokomotiva i vagona ističući kako su svi vlakovi koji prometuju tehnički ispravni.

ZAGREB - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije podržao je danas vladin prijedlog o razrješenju članova Vijeća za elektroničke medije Marije Udiljak i Ljubomira Stefanovića kojima istječe petogodišnji mandat, no prijedlog odluke o imenovanju dvaju novih članova Vijeća - Suzane Kunac i Gordane Simonović, nije dobio potrebnu većinu glasova članova odbora. Nakon što je zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš izvijestio kako su na natječaj pristigle 34 prijave, od kojih njih 20 sadrži dokaze o ispunjavanju natječajnih uvijeta reagirao je Jasen Mesić (HDZ) zamjerivši što članovi odbora nisu dobili životopise svih kandidata. „Nemoguće je na temelju samo dva životopisa ocijeniti radi li se o najboljim kandidatima“, rekao je Mesić. „Klub Laburista je dobio životopise“, odgovorio mu je predsjednik Odbora laburist Branko Vukšić dodavši kako ne zna jesu li ih ostali zastupnički klubovi dobili. Zamjerio je i što je predložena Gordana Simonović koja se nalazi u Upravnom vijeću Hine jer smatra da se radi o nespojivim dužnostima.

ZAGREB - Čak 12 posto roditelja u Hrvatskoj misli da je tjelesno kažnjavanje djece potrebno za pravilan odgoj, svaki drugi roditelj misli da mu treba savjet kako podizati djecu bez tjelesnog kažnjavanja, a svaki peti roditelj treba pomoć oko smanjivanja konzumacije alkohola i psihičkih tegoba, neki su od rezultata istraživanja o uslugama za roditelje djece predškolske dobi. Riječ je o istraživanju koje je za UNICEF provela agencija Ipsos Puls od ožujka do svibnja 2012. na uzorku od 1271 majke i 350 očeva djece u dobi od šest mjeseci, jedne godine te tri i šest godina. Rezultati istraživanja, rečeno je danas na predstavljanju, upućuju na to da je potrebna senzibilizacija društva, a naročito donositelja politika, stručnjaka te samih roditelja, za pravo svakog djeteta da njegov roditelj dobije podršku u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" najavila je danas da će od 12. do 26. svibnja ove godine prikupljati potpise za raspisivanje referenduma za unošenje odredbe u Ustav, po kojoj bi brak bio definiran jedino kao životna zajednica žene i muškarca. Potpisi će se prikupljati na više od 2000 mjesta u Hrvatskoj, a članovi inicijative na konferenciji za novinare najavili su da očekuju najmanje 375 tisuća potpisa (deset posto upisanih birača), koliko ih je potrebno za raspisivanje državnog referenduma. Očekivanja, kažu, temelje na istraživanjima koja pokazuju da 90 posto hrvatskih građana brakom smatra samo zajednicu žene i muškarca, a u ovom trenutku hrvatski Ustav ne sadrži definiciju braka. Organizatori ističu da su dobili potporu svih većih vjerskih zajednica, sindikata i braniteljskih udruga, a uputit će i poziv strankama da pozovu članstvo da podupre raspisivanje referenduma.

VARAŽDIN - Varaždinski Gradski muzej predstavio je danas javnosti jedinstven eksponat u Hrvatskoj - restauriranu perzijsko-osmanlijsku kacigu, Kulah Khud, porijeklom s bliskoistočnog područja s kraja 18. ili početka 19. stoljeća. Muzejska savjetnica Povijesnog odjela Spomenka Težak istaknula je predstavljajući taj vrijedan eksponat da sličnu kacigu ima jedan poljski muzej, a njezina nešto "mlađa" verzija je u Mariboru. Riječ je o kacigi koja se najprije rabila u Perziji, a poslije su je preuzeli Osmanlije. Izrađena je od čelika, ukrašena srebrom i zlatom, a na sebi ima stihove iz Kurana. Restauracija kacige trajala je šest mjeseci, a široj javnosti bit će predstavljena 18. svibnja, nakon čega će postati dijelom stalnog postava muzeja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙