FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,30 sati:

ZAGREB

Unatoč gospodarskoj krizi u Hrvatskoj, te krize za invalide Domovinskog rata i za najteže invalide nema i za njih novaca nikad neće nedostajati, istaknuo je danas u Varaždinu ministar branitelja Predrag Matić prilikom otvorenja VI. Hrvatskog kupa košarke u kolicima. Iako se kroz proračun štedjelo na mnogim stavkama i štednja je dotakla mnoge društvene kategorije, što se tiče branitelja, nije došlo ni do smanjenja njihovih prava niti financija, naglasio je Matić. Ujedno je izrazio zadovoljstvo radom ministarstva u protekloj godini istaknuvši da su svi zacrtani projekti ostvareni ili je u tijeku realizacija. Možda i najveći projekt, objava Registra branitelja, naišao je na apsolutnu podršku i odobravanje, a pokrenute su i mnoge nove inicijative, rekao je Matić. Matić je okupljenim sportašima, od kojih je najveći broj branitelja, poručio da je njihova jedina briga zdravlje te da život provode najbolje što mogu, a za ostalo će se, u okviru svojih mogućnosti, pobrinuti Ministarstvo branitelja i hrvatska vlada. "Izuzetno sam ponosan na vas sportaše i vaš optimizam. Vaš primjer nam pokazuje da su zapreke i barijere jedino u našim glavama, a nikako u tjelesnim sposobnostima", poručio je ministar Matić. Ujedno je uputio kritiku zbog slabe medijske praćenosti košarke u kolicima, izrazivši uvjerenje da će taj sport uskoro naći svoje mjesto na jednom od četiri programa nacionalne televizije.

ZAGREB

Proizvođači mlijeka traže sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, upozoravaju kako sektoru bez potpora države prijeti kolaps, a ukoliko im se ne ponude konkretna rješenja ne isključuju mogućnost prosvjeda, izjavio je to dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Nedjeljko Babić nakon Sabora proizvođača mlijeka održanog danas u Gudovcu kraj Bjelovara. Tražimo da nas do četvrtka primi ministar poljoprivrede, no očekujemo konkretna rješenja, ne želimo sastanak radi sastanka, u protivnom ne isključujemo mogućnost velikih prosvjeda, kazao je Babić. Upozorio je kako je proizvođačima mlijeka voda došla do grla, poticaji kasne, proizvodnja je u padu, a muči ih i niska otkupna cijena koja se zajedno sa državnim poticajima i tvorničkom premijom kreće oko tri kune po kilogramu, a lani je bila 4,09 kuna po kilogramu. Babić je pozvao ministra da ispuni svoje obveze prema proizvođačima mlijeka, ali i prema hrvatskom selu, jer poljoprivrednici traže samo ono što im po zakonu pripada.

ZAGREB

Bombašu iz Botinca poslijepodne je određen jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kaznena djela za koja ga se tereti, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu. Prije nego što je oko podneva priveden sucu istrage 55-godišnji Branko Novak je ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, gdje nije iznosio obranu, već se branio šutnjom. Zbog bacanja bombe na teresu kafića "Miki", u petak oko 22 sata, Novak je prijavljen za pokušaj ubojstva svih sedam ozlijeđenih te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom. Zagrebačka policija ranije je izvijestila da je Novak bombu na terasu kafića bacio nakon svađe s jednim od gostiju. Svađu je pokušao smiriti vlasnik Mihael Holenda, no uznemireni je Novak, po tvrdnjama očevidaca, otišao kući da bi se ubrzo vratio sa sjekirom i bombom. U namjeri da usmrti 39-godišnjeg vlasnika kafića, najprije ga je napao sjekirom, a potom aktivirao bombu čije su krhotine ozlijedile sedam osoba, od kojih tri teško. Novak koji je i sam pritom lakše ozlijeđen, pobjegao je s mjesta događaja, a sjekiru je u bijegu odbacio u blizini. Potom je nazvao policiju i prilikom uhićenja nije pružao otpor.

ZAGREB

Vodstva županijskih splitsko-dalmatinskih organizacija SDP-a, HNS-a i HSU-a danas kasno poslije podne potpisala su predizborni koalicijski sporazum za izbore za Županijsku skupštinu, a naknadno će odlučiti kojeg će kandidata za župana podržati jer svog kandidata nemaju. Cilj koalicije je osvojiti većinu vijećničkih mandata u Županijskoj skupštini i doprinijeti da prvi put nakon 20 godina župan splitsko-dalmatinski ne bude iz HDZ-a, rekao je predsjednik županijskog splitsko-dalmatinskog SDP-a i ministar Arsen Bauk. "Mi nemamo kandidata za župana ali među postojećim kandidatima vidimo i one koji mogu donijeti promjene i koji su prihvatljivi našem biračkom tijelu", kazao je Bauk, ne spominjući imena. Na upit je li točno da će SDP-ova koalicija za župana splitsko-dalmatinskog poduprijeti kandidata Saveza za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića, Bauk je kazao da još nisu donijeli odluku o tome i da će izvjestiti javnost kada odluče koga će poduprijeti za župana. "Na lokalnim izborima očekujemo preokret u cijeloj Dalmaciji", ustvrdio je Bauk. Kampanja koalicije u Županiji stajat će oko 60.000 kuna i financirat će se isključivo iz stranačkih prihoda, kazao je Bauk. Na upit kako komentira današnji postupak gradonačelnika Željka Keruma, koji je na Rivi potpisao listu potpore Ivi Baldasaru, kandidatu SDP-a, HNS-a i HSU-a za splitskog gradonačelnika, Bauk je rekao kako je dobro "da je sadašnji gradonačelnik potpisao kandidaturu budućeg gradonačelnika". Kerum se i sam ponovno kandirao.

ZAGREB

Predsjednica HSP dr. Ante Starčević i buduća zastupnica u Europskome parlamentu Ruža Tomašić ustvrdila je danas da Hrvatsku iz krize može izvući jedino tehnička vlada odnosno vlada struke i eksperata. Ovu zemlju iz krize ne mogu izvući političari, već struka, rekla je Tomašić gostujući u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2. Tehničku vladu bi, prema njezinim riječima, organizirala i da je premijerka i smatra da to nije sramota. Upitana misli li da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko može izvući zemlju iz krize, odgovorila je da ne te da "nema onog političara koji bi Hrvatsku mogao izvući iz krize". Na voditeljev upit što misli o onima koji ne poštuju zakon o dvojezičnosti, rekla je kako svi poštuju zakon o dvojezičnost, ali i da u Vukovaru još nije vrijeme za ćirilicu. Upitana što misli o položaju Srba u Hrvatskoj, odgovorila je da bi, "kada bi ona mogla odlučivati, svi građani bili ravnopravni". "Želim da svi budemo ravnopravni, ali ne želim da netko na račun svoje manjine ubire političke poene na račun toga da smo mi Hrvati ubojice i koljači i da jedva čekamo da nekog Srbina prozivamo za nešto. Želim da se i takve ljude proziva", dodala je. Rekla je da se na sljedećim izborima za Europski parlament ne namjerava kandidirati jer u stranci postoje mladi ljudi spremni braniti hrvatske interese.

DUBROVNIK

Prigodnom svečanošću uz nastup Rapskih samostreličara i Dubrovačkih trombunjera danas je u mjestu Dunave u Konavlima otvoren Sokol-grad, utvrda koja datira iz Dubrovačke Republike. U višegodišnju obnovu uloženo je više od deset milijuna kuna, a provelo ju je Društvo prijatelja dubrovačke starine. Kako je istaknuo tajnik Društva Niko Kapetanić, riječ je o vrlo važnom spomeniku, srednjovjekovnom, antičkom i prapovijesnom. Tvrđavu je Dubrovačka Republika stekla u 15. stoljeću, izgradila i utvrdila zbog nadolazeće otomanske opasanosti. Fortifikacijski kompleks napušten je 1670. godine, a upravljanje nad njim Društvo prijatelja dubrovačkih starina steklo je 1970. godine. Sada obnovljen, Sokol-grad bit će turistička atrakcija. Prigodnim riječima brojnim okupljenima na otvaranju obratili su se načelnik općine Konavle Luka Korda, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pročelnica konzervatorskog odjela Žana Baća i predsjednik Društva prijatelja dubrovačkih starina Denis Orlić.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙