FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 19. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvastke u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima (VMO), kojim se domaći propisi vezani uz poslovanje veterinarskih ljekarni te njihove odgovornosti na tržištu usklađuju s direktivama EU-a. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako se zakonskim izmjenama u skladu s europskim direktivama uređuju postupci ispitivanja i stavljanja u promet VMO-a, kao skup aktivnosti koji se odnosi na otkrivanje, prikupljanje podataka, procjenu razumijevanja, prevenciju i postupanje u slučajevima nuspojava. Propisuje se kontrola kvalitete te oglašavanje VMO-a radi osiguranja njihove kvalitete, neškodljivosti i djelotvornosti kao proizvoda za zaštitu zdravlja životinja, a time i zaštitu zdravlja ljudi. U tom se smislu utvrđuje plan za hitno postupanje veterinarskih ljekarni i specijaliziranih prodavaonica u slučaju štetnih nuspojava prilikom povlačenja VMO-a.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas kako mu ne treba posebna promidžba u izbornoj kampanji za lokalne izbore jer Zagrepčani dobro poznaju i njega i njegov rad. "Bit će to minimalna kampanja bez posebne PR agencije. Ne trebam se puno predstavljati Zagrepčanima, oni me dobro znaju", izjavio je novinarima u Gradskoj upravi Milan Bandić, koji je na gradonačelničkoj dužnosti od 2000. godine, s kraćim prekidom kad je bio zamjenik gradonačelnici Vlasti Pavić. Sad se peti put kandidira za tu dužnost. Bandić je najavio da će novac donatora iz kampanje usmjeriti za Centar za prevenciju moždanog udara pri Klinici za neurologiju KB Sestara milosrdnica koji vodi akademkinja Vida Demarin odnosno za Zakladu za pomoć oboljelima od cerebralnovaskularnih bolesti, osnovanoj paralelno s centrom.

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je danas građane da se uključe u akciju Zelena čistka koja se odvija tijekom tradicionalnog proljetnog uređenja Zagreba i tako pomognu da grad bude čišći i ugodniji za življenje. "Uvjeren sam da će brojni naši sugrađani i ove godine pokazati kako se samo osobnim angažmanom, u zajednicama, školama, vrtićima, tvrtkama…može unaprijediti stanje našeg okoliša, a time i podignuti kvaliteta življenja u gradu", poručio je Bandić u priopćenju. Grad Zagreb se spremno, po drugi put uključuje u akciju Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, zajedničkog čišćenja divljih odlagališta, a provodi se u sklopu akcije "World Cleanup: Let's clean the world together".

RIJEKA - Predsjednik riječkog ogranka HNS-a Miroslav Matešić danas je na konferenciji za novinstvo koalicije SDP-HNS-IDS-HSU-ARS-SDAH, govoreći o razvoju riječkog prometnog pravca, kazao da će se Rijeka Gateway projekt dovršiti i da će se povećati kapaciteti riječke luke te izgraditi cesta D-403, koja povezuje zapadni dio riječke luke s riječkom obilaznicom. Podržao je aktivnosti Vlade na razvoju ovog prometnog pravca te stav nadležnog ministarstva da je preduvijet izgradnje nizinske pruge prema Zagrebu popunjavanje kapaciteta riječke luke. Marko Filipović (SDP) je istaknuo vrijednost najavljenog uređenja gradske željeznice kroz Rijeku u sklopu koje bi se sagradio drugi kolosijek željezničke pruge. Taj posao bi se obavio usporedno s obnovom željezničke infrastrukture u gradu te na pravcima prema unutrašnjosti, istaknuo je.

RIJEKA - Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjoj je konferenciji za novinstvo najavio obilježavanje 68. godišnjice najvećeg ratnog zločina na području Liburnije, ubojstva 37 osoba u jami u Ičićima kod Opatije. Dujmić je istaknuo da je Opatija ponosna na svoju antifašističku tradiciju. Zbog toga je uređen spomen park pokraj jame u Ičićima koji će biti svečano otvoren u sklopu komemorativnog skupa 24. travnja, na dan stradanja tih osoba, naveo je gradonačelnik. Tog dana, samo četiri dana prije oslobođenja Opatije 1945. godine i deset dana prije kraja Drugoga svjetskog rata, nacisti su iz zatvora u Rijeci izveli 37 zatvorenika, doveli ih do jame u Ičićima, ubili i bacili u jamu. Naknadno je identificirano samo 19 njih a svi su bili s područja Liburnije, Sušaka i njegova zaleđa. Na komemorativni skup će doći bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, najavio je Dujmić.

PULA - "Inovativna Hrvatska", tema je dvodnevne konferencije u sklopu 6. Dana kreativnosti i inovativnosti koji su danas svečano otvoreni u pulskom Domu hrvatskih branitelja, a čiji će središnji dio biti svečana dodjela nagrada za kreativnost i inovativnost u devet gospodarskih i društvenih kategorija. Ova je tema otvorila aktualna pitanja regionalnog razvoja, razvoja kreativne i kulturne industrije, pametnih i kreativnih gradova te ulozi kreativnosti, inovacija i visokih tehnologija u gospodarskom i društvenom razvoju. Prvi dan konferencije posvećen je temi "Kreativnost i inovacije kao generatori konkurentnosti i razvoja" u sklopu koje će se tijekom dana održati nekoliko predavanja i panela na kojima će sudionici ovog skupa raspravljati o kreativnim modelima razvoja hrvatskog turizma, potencijalima kreativne industrije, ulozi inovacija i novih tehnologija u kreiranju novih razvojnih modela, dok je sutrašnja tema "Pametni i kreativni gradovi".

RIJEKA - Jean Monnet Međunarodna znanstvena konferencija s nazivom „Language Issues in EU Law in the Light of Croatian Accession (Jezično pitanje zakonodavstva EU u svjetlu pristupanja Hrvatske EU)“ otvorena je jutros u Opatiji. Nada Bodiroga-Vukobrat iz opatijskog Jean Monnet interuniverzitetskog centra izvrsnosti, otvarajući skup je kazala je da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na samom početku integracijskoga procesa prepoznalo značenje i važnost pravnoga prevođenja, ali i svu složenost stvaranja hrvatskih inačica od samoga prevođenja do pravne redakture. Istaknula je važnost interdisciplinarnog pristupa ovoj tematici. Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić naveo je da se značenje kvalitetnog prijevoda na području prava ne može dovoljno naglasiti. Prevođenje zajedničke pravne stečevine EU bio je jedan od najhathjevnijih zadataka tijekom pristupnog procesa, rekao je istaknuvši da je taj posao uspješno obavljen.

SPLIT - Splitski novinar, satiričar i društveni kroničar Đermano Ćićo Senjanović iznenada je preminuo sinoć u 64. godini u Splitu. Senjanoviću je pozlilo u stanu, obitelj je pozvala Hitnu pomoć, no unatoč reanimaciji liječnici nisu mogli ništa učiniti. Senjanović je bio jedan od simbola Splita, a svojom britkom satirom ostavio je neizbrisiv trag u Feral Tribuneu, Berekinu, Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu, u kojemu je ostao do nedavnog odlaska u mirovinu početkom 2013. pišući kolumnu Teletina. U Novom listu je objavljivao i kratke dnevne komentare u rubrici "Ajme meni!". Najveći dio karijere ostvario je u Slobodnoj Dalmaciji gdje je bio i urednik satiričkog priloga Pomet. U riječki je dnevnik Senjanović otišao 2008. jer se nije slagao s odlukama uprave Slobodne Dalmacije, među ostalim i o preseljenju redakcije u Dugopolje. Senjanović je i jedan od utemeljitelja Feral Tribunea, ugaslog političko-satiričkog lista poznatog po provokativnim naslovnicama i kritičkim pristupom prema vlasti.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙