FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 15. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u ponedjeljak s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Vivian Reding, a glavna tema razgovora bili su jučer održani izbori za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, slab odaziv građana i uopće potreba informiranja građana o radu europskih institucija s obzirom na skoro punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, priopćeno je iz MVEP-a. Reding i Pusić razgovarale su i o putu Hrvatske prema članstvu u EU te pregovorima i napravljenim reformama, osobito u području pravosuđa, koje se izravno tiču svih građana Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju. Također su se suglasile kako su reforme koje je Hrvatska napravila te standardi koje je dostigla, nepovratni proces te da je Hrvatska model za ostale zemlje ove regije, stoji na kraju priopćenja.

MOSTAR - Vijeće ministara BiH pokrenulo je inicijativu za potpisivanje sporazuma s Hrvatskom kojim bi se omogućilo korištenje hrvatskih stručnih iskustava u pregovaračkome procesu s Europskom unijom kao i zajedničkom kandidiranju projekata za financiranje iz fondova Europske unije, priopćeno je u ponedjeljak nakon sjednice Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o euroatlantskom partnerstvu, koji će ministarstvo vanjskih poslova dostaviti Predsjedništvu BiH, a za potpisnika u ime BiH je predložen ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je u ponedjeljak veleposlanicima deset zemalja članica Organizacije islamske suradnje (OIC) da se za BiH ne može organizirati nova mirovina konferencije te da se o novome uređenju zemlje trebaju dogovoriti tri naroda te zatražio potporu za dogovor s Bošnjacima. "Nema novog Daytona, sve dogovore o promjeni uređenja zemlje i novim rješenjima moramo napraviti sami", rekao je Čović tijekom susreta s veleposlanicima zemalja članica OIC- a. Kako su priopćili iz HDZ-a BiH pri tome je predsjednik HDZ-a BiH pozvao veleposlanike da ohrabre dijalog između triju naroda u BiH pokušavajući kod Bošnjaka otvoriti prostor za dogovaranje s druga dva naroda umjesto pokušaja nametanja političkih predstavnika što se događa Hrvatima.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost razgovarao o prijedlozima za poboljšanje odnosa dviju zemalja narušenih slučajem Magnitski. Tom Donilon, najviši američki dužnosnik koji je posjetio Rusiju otkako je u siječnju Barack Obama prisegnuo na drugi mandat, prenio je Obaminu poruku ruskome predsjedniku, priopćio je Kremlj. Razgovor Putina i Donilona "bio je vrlo pozitivan kao i signali koje nam sada šalje administracija predsjednika Obame", rekao je Putinov savjetnik. Donilon je stigao u Moskvu dva dana pošto su Sjedinjene Države zabranile ulazak na svoje tlo za 16 osoba iz Rusije zbog navodne umiješanosti u smrt odvjetnika Sergeja Magnitskog te dvojice Čečena optuženih za kršenje ljudskih prava. Rusija je u subotu odgovorila zabranom ulaska 18-orici Amerikanaca na ruski teritorij.

PODGORICA - Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja u ponedjeljak boravi u službenom posjetu Podgorici, pozvala je sve političke strane u Crnoj Gori da na konstruktivan način budu uključene u rješavanje situacije u vezi s predsjedničkim izborima. "I mi smo pažljivo saslušali predstavnike OESS-a i znam da su rezultati izbora već trebali biti potvrđeni. Želim pozvati sve političke strane da budu na konstruktivan način uključene u to pitanje", kazala je Ashton novinarima u uredu Europske komisije u Podgorici. Ashton je nakon razgovora s premijerom Milom Đukanovićem i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem, kazala da vjeruje da će Crna Gora na pozitivan način odgovoriti i provesti sve nužne reforme. "Pratila sam vaš napredak ka EU i način na koji ste pristupili pregovorima koji su otvoreni prošle godine. Želim vam čestitati na otvaranju poglavlja koja se tiču obrazovanja", poručila je Ashton.

PODGORICA - Državna izborna komisija (DIK) objavila je u ponedjeljak da je odbila sve prigovore izbornog stožera oporbenog kandidata Miodraga Lekića koji je tražio da se ponište izbori za predsjednika Crne Gore na biračkim mjestima gdje se glasovalo pismenim putem. Oporba je ukazivala na navodne propuste u procesu glasovanja tvrdeći da birački popisi nisu uređeni, da ima dvostrukih glasača, a imala je i primjedbe na rad nekih biračkih odbora. DIK je, međutim, ocijenila da je samo na tri biračka mjesta u podgoričkoj općini bilo formalnih propusta zbog koji na tim mjestima treba ponoviti glasovanje. Rezultati s ta tri biračka mjesta ne mogu utjecati na konačan ishod izbora. Državna izborna komisija je nakon predsjedničkih izbora 7. travnja proglasila pobjednikom Filipa Vujanovića, kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

SARAJEVO - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je nedavna rasprava o radu Haaškog suda koja je organizirana u Ujedinjenim narodima predstavljala tek propuštenu priliku da se napravi pozitivni utjecaj na pomirenje. Takvu ocjenu Brammertz je prenio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću i Bakiru Izetbegoviću s kojima se sastao u Sarajevu u sklopu radnog posjeta BiH. Kako je priopćeno nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, Radmanović i Izetbegović Brammertzu su mogli ponoviti tek kako i u samoj BiH postoje različita stajališta o učinku ICTY-ja i njegovih presuda. Brammertz u BiH boravi u sklopu priprema za podnošenje redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji država regije s Haaškim tribunalom.

BEČ - Afganistanski poljoprivrednici privučeni visokom cijenom vjerojatno će ove godine uzgojiti više opijumskog maka i tako obogatiti trgovce drogom i talibanske ustanike, kaže se u ponedjeljak u izvještaju Ujedinjenih naroda. Afganistanska proizvodnja daje 90 posto svjetskog opijuma iz kojega se proizvodi heroin. Stručnjaci kažu da bi nesigurnost u vezi s budućnošću, pošto što se većina stranih snaga do kraja 2014. povuče iz Afganistana, mogla pridonijeti rastu proizvodnje opijuma.

OSLO - Globalni cilj ograničavanja klimatskih promjena sve je više izvan dohvata i vlade će možda morati pronaći načine da umjetno izvuku stakleničke plinove iz zraka ako ne uspiju usporiti rast emisije tih plinova do 2030., navodi se u izvješću UN-a koji bi se trebao objaviti sljedeće godine. Stručnjaci UN-ova odbora za klimu, prema nacrtu izvješća kojeg je dobio Reuters, kažu da je emisija stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zagrijavanju porasla na rekordne razine od 2000. do 2010. prije svega zbog azijskog industrijskog rasta koji počiva na korištenju fosilnih goriva. Odbor kojeg čine stotine vodećih svjetskih znanstvenika nastoji sažeti znanstvena saznanja od 2007. do danas kako bi pomoglo političarima u donošenju odluka.

KAIRO - Zbačeni egipatski predsjednik Hosni Mubarak će ostati u pritvoru unatoč naredbi suca da se pusti na slobodu uz jamčevinu u očekivanju ponovnog suđenja pod optužbom za suučesništvo u ubojstva prosvjednika zato što se mora suočiti s drugim optužbama, rekli su u ponedjeljak sudski dužnosnici. Mubarak (84) je proveo zakonski maksimalne dvije godine u pritvoru otkako je optužen s bivšim ministrom unutarnjih poslova Habibom al-Adlijem za umiješanost u ubojstvo stotina prosvjednika u ustanku 2011. u kojem je zbačen s vlasti. Mubarakov slučaj suočava se s odgodom na neodređeno vrijeme nakon što je ponovno suđenje prekinuto u subotu kada se predsjedavajući povukao iz slučaja.

WASHNGTON - Bijela kuća je u ponedjeljak rekla da je nužna provjera rezultata venezuelanskih izbora koje je tijesno dobio Nicolas Madura kojega je pokojni socijalistički čelnik Hugo Chavez izabrao za svog nasljednika. Maduro je pobijedio oporbenog izazivača Henriquea Caprilesa s 50,7 posto spram 49,1, po izvješćima izbornih povjerenstava. "S obzirom na tijesan rezultat, kandidate dijeli oko jedan posto glasova, oporbeni kandidat i najmanje jedan član izbornog povjerenstva zatražili su 100-postotnu provjeru rezultata", rekao je na konferenciji za tisak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "To se čini važnim razboritim i nužnim korakom kako bi se zajamčilo da svi Venezuelanci vjeruju rezultatima", rekao je Carney.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙