FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

OMIŠ - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta ocijenio je zlonamjernima primjedbe da se novim udžbenicima, koji će se rabiti u školskoj godini 2014./2015., želi pogodovati nakladnicima. Na novinarski upit zašto se pripremaju novi udžbenici ako još nema novog kurikuluma i pogoduje li se time nakladnicima, ministar Jovanović je odgovorio: "To su zlonamjerne priče." "Udžbenici koji su trenutačno u uporabi u prosjeku su stari osam godina, neki petnaest i dvadeset godina, a ima ih i od trideset godina. Prema tome, četverogodišnji rok uporabe udžbenika istekao je pa smo stoga odlučili da školske 2014./2015. godine u školama budu novi udžbenici koji će biti metodički primjereni 21. stoljeću i intereaktivnog sadržaja te u kojima će biti primijenjen novi jedinstveni hrvatski pravopis", istaknuo je Jovanović. Dodao je kako je "potpuna laž" da će novi udžbenici vrijediti jednu godinu. "Izrada, temeljem nove strategije odgoja i obrazovanja, potpuno novih kurikuluma predmeta potrajat će otprilike dvije godine. Nakon toga je potrebna još jedna godina da se izrade novi udžbenici, a kurikulumi će se uvoditi postupno", objasnio je.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je, na svoju inicijativu, članovima Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavio ekološku mrežu Naturu 2000 te im poručio kako neće dozvoliti da priroda i zaštita okoliša bude izgovor za loše vođenje projekata. "To nije samo stvar obveze prema EU, obveze prema visokim standardima koje smo svojevoljno prihvatili odabravši ulazak u EU, nego obveza prema budućim generacijama, prema našoj djeci", istaknuo je Zmajlović na skupu kojem su se odazvali brojni članovi HGK. Ministar je pozvao sve koji planiraju neki zahvat, stratešku, infrastrukturnu i bilo kakvu drugu investiciju da se u najranijoj fazi planiranja projekata informiraju o obvezama i mogućnostima. Područje Nature 2000, koja obuhvaća 36,92 posto kopnenog dijela Hrvatske, ne isključuje gradnju ni zahvate, nego je važno da se oni odvijaju na način koji osigurava opstanak vrstama i staništima, poručio je ministar.

ZAGREB - Uvjerenje o prebivalištu potrebno za glasovanje na izborima za Europski parlament građani će moći dobiti i na dan izbora u nedjelju, 14. travnja od 7 do 19 sati u policijskim upravama i u policijskim postajama, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Za vrijeme održavanja izbora za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske u nedjelju, 14. travnja, od 7 do 19 sati radit će službe za vođenje evidencije prebivališta i boravišta u svim policijskim upravama te u policijskim postajama koje obavljaju upravne poslove. Građani će tako moći dobiti uvjerenje o prebivalištu potrebno za glasovanje na izborima za Europski parlament, kaže se u priopćenju.

DUBROVNIK - Na današnjem predstavljanju HDZ-ovih kanddidata za župana i gradonačelnike i načelnike u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica pozvala je da se "na izborima za Europski parlament glasuje protiv SDP-a i njegove koalicije, a u Dubrovniku protiv aktualnog gradonačelnika Andre Vlahušića i njegove koalicije". Kandidat za župana - župan Nikola Dobroslavić rekao je kako u novi mandat HDZ "ide s novim poletom, a među ciljevima koje namjerava ostvariti glavni je povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom Hrvatske". Također žele osigurati nova izravna ulaganja u županiju, povećati iznos iz europskih fondova, dovršiti sustav za gospodarenje otpadom te program za mlade, branitelje i umirovljenike. Naša lista za Županijsku skupštinu i moji zamjenici te naši koalicijski partneri jamstvo su da ćemo te ciljeve i ostvariti, rekao je Nikola Dobroslavić i dodao kako vjeruje da će HDZ još jedanput dobiti povjerenje birača. Potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica rekla je na skupu da rezultatima na izborima za Europski parlament stranka "trasira i put za lokalne izbore", a u Bruxellesu želi imati šest zastupnika.

ZAGREB - Kandidatkinja koalicije SDP-HNS-HSU-HSLS za županicu Zagrebačke županije Ivana Posavec Krivec te kandidat za njezinog zamjenika Boško Pribičević danas su na konferenciji za medije ustvrdili da u 20 godina aktualno županijsko vodstvo nije napravilo ništa i da župan Stjepan Kožić uopće ne razumije pojam ruralnog razvoja niti koliko do njega drži Europska unija. U 2013. u Županiji nemamo pripremljen niti jedan projekt kojim bi se mogla povući sredstva iz europskih fondova, već su svi do jednog nezavršeni i neostvareni, a kada bismo danas i imali gotove projekte, prva sredstva mogli bismo dobiti tek 2014., upozorila je Posavec Krivec. Upitala je kada će župan početi raditi svoj posao, ustvrdivši da on i njegova administracija ne razumiju ruralni razvoj koji nije samo poljoprivreda, već i sustavi vodoprivrede, odvodnje, integriranog prijevoza, cesta, međumjesnog prijevoza i zdravstvene njege. Dodala je kako je odlučila danas, umjesto na 100. sjednici Skupštine europske regije u Bruxellesu gdje je promatrač, biti u Hrvatskoj i sugrađanima dati do znanja da aktualna vlast u Zagrebačkoj županiji nema niti jedan element za povlačenje sredstava iz EU.

VUKOVAR - U spomen na žrtve komunističkog terora u Vukovaru ubijene nakon 12. travnja 1945. i ulaska partizanskih postrojba u taj grad, podno Spomen križa pokraj Župne crkve sv. Filipa i Jakova večeras su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Po riječima Dražena Živića iz vukovarskog Centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar procjenjuje se da je oko 400 Vukovaraca 1945. godine bilo žrtvama komunističkog terora. Među njima, osim onih koji su likvidirani bez suđenja, nalaze se Vukovarci "koji su kasnije sudski procesuirani pa ubijeni, ili likvidirani na "križnom putu", naveo je. Molitvu kod spomen križa molio je varaždinski biskup, msgr. Josip Mrzljak, čiji se otac također nalazio među tim žrtvama. Među brojnim Vukovarcima koji su molitvom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast žrtvama bio je i biskup gospičko-senjski i predsjednik Komisije za hrvatski martirologij msgr. Mile Bogović. U sklopu obilježavanja sjećanja na žrtve komunističkog terora u Vukovaru, predstavljena je i knjiga Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" u kojoj su navedeni podaci o stradanjima nakon završetka Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije.

RIJEKA - Na više mjesta u Sveučilišnom kampusu u Rijeci pojavili su se grafiti s tekstom "Dolje vlada, dolje ministri". izvijestila je večeras Policijska uprava primorsko-goranska. Grafiti su ispisani uz Sveučilišnu aveniju. Očevid je u tijeku.

RIJEKA - Opatijska policija je privela dvojicu muškaraca iz Iloka i Rijeke koje se sumnjiči da su provalili u najmanje deset kuća na Liburniji te pri tom ukrali novca i predmeta u vrijednosti od najmanje 100.000 kuna. PU primorsko-goranska je javila da se nad 34-godišnjakom sa šireg područja Iloka i 30-godišnjakom iz Rijeke provodi kriminalističko istraživanje. Sumnjiči ih se da su od rujna prošle godine do sad provaljivali u obiteljske kuće, vikendice i kuće u gradnji te pri tom odnosili novac, zlatninu, alat, građevinski materijal, televizore, posuđe, posteljinu, odjeću i obuću pa i alkoholna pića. Dio predmeta je pronađen i vratit će se vlasnicima.

ZAGREB - Zagrebačka filharmonija večeras je pod ravnanjem Luce Pfaffa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu međunarodnoga festivala suvremene glazbe, 27. Muzičkog biennala Zagreb (MBZ) praizvela četiri djela hrvatskih skladatelja. Riječ je djelima Danijela Legina, Tomislava Olivera, Milka Kelemena i Davorina Kempfa, koji je ujedno prvi rezidencijalni skladatelj u 140-godišnjoj tradiciji Zagrebačke filharmonije. Koncert je otvoren praizvedbom "Vacana" za glas i simfonijski orkestar mladog zagrebačkog skladatelja Tomislava Olivera i solistički nastup mezzosopranistice Ivane Srbljan. Uslijedio je Kempfov koncert za klavir i orkestar "Concerto corale" uz solistički nastup Mije Elezović za koju je pijanistička dionica izvorno napisana. U drugom djelu koncerta Zagrebačka filharmonija izvela je "Tromberiu" za trubu i simfonijski orkestar Milka Kelemena, svjetski poznatog skladatelja i jednog od utemeljitelja Muzičkog biennala davne 1959. Koncert je završen izvedbom "Nebule" Tomislava Legina, djela pisanog za simfonijski orkestar.

RIJEKA - Saša Broz imenovana je za novu ravnateljicu Opere HNK Ivana pl. Zajca, priopćio je HNK navodeći da je odluku o imenovanju donijelo Kazališno vijeće na današnjoj sjednici na prijedlog intendantice Nade Matošević-Orešković. Saši Broz mandat počinje teći 15. travnja. "Čeka nas velik i odgovoran posao, a za mene osobno to je ostvarenje mog umjetničkog sna. Opera HNK Ivana pl. Zajca je doista snažan i vrlo kvalitetan ansambl. Veselim se radu s tim sjajnim umjetnicima", rekla je Broz. Dosadašnji ravnatelj Opere riječkoga HNK Ozren Prohić podnio je zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu zato što je dobio status redovitoga profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te zbog toga i zbog redateljskih angažmana izvan Rijeke više nije mogao obnašati tu dužnost.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙