FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 4. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Poplavljena je lokalna cesta od Metkovića do Narone i dio naselja Jerkovac, a prijeti opasnost i iz akumulacije HE Jablanica pa bi mogao biti poplavljen veći dio toga naselja, rekao je sinoć voditelj obrane od poplave za južni jadranski sliv Branko Jerković. Neretva je postupno počela rasti od 31. ožujka zbog oborinskih voda te da se istodobno u HE Jablanica, zbog velikog dotoka, vršilo ispuštanje bez daljnjeg podizanje nivoa akumulacije, no glavni problem je, kako je rekao, u nizvodnom međudotoku odnosno prirodnim pritokama Neretve. "Mi štitimo 5,5 tisuća hektara i nigdje voda nije preplavila, ali imamo problema sa zaobalnim vodama koje dolaze kroz rječicu Norin", kazao je Jerković napominjući da je najbolje rješenje za to gradnja nasipa koja je i počela prije godinu dana, pa je stala jer je izvođač radova zapao u financijske probleme. Zbog rječice Norin velika količina vode Neretve ulazi u zaobalje, a to, s oborinskim vodama, ugrožava nezaštićeni dio Metkovića 's leđa', upozorio je Jerković. Problemi su i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Vodeni val rijeke Save prolazi kroz Sisak, a dosegne li 767 centimetara tijekom noći, bit će to na granici izvanredne obrane od poplave, doznaje se od Zorana Čavlovića iz Centra za obranu od poplava koji je naveo da se zbog toga i dalje postavljaju 'zečji' nasipi, a pumpaju se i savske i kupske zaobalne vode.

PULA - "Pula je bitna, Pola e' importante" - naziv je izbornog programa koalicije SDP, HSU, HSLS i SDSS za Grad Pulu koji je sinoć predstavljen u pulskom Domu hrvatskih branitelja. Ustvrdivši kako plan i program bilo koje stranke ili koalicije ne može biti održiv bez kvalitetne gradske uprave, predsjednica pulskog HSLS-a Rosana Lucijetić istaknula je kako je cilj te koalicije efikasna, moderna i transparentna gradska uprava koja će "biti u službi građana, a ne obrnuto". Saborski zastupnik i SDP-ov kandidat za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin naglasio je kako jedan od najznačajnijih dijelova tog izbornog programa jest upravo orijentacija prema građanima jer oni moraju više sudjelovati u donošenju strateških dokumenata koji se tiču razvoja grada. Kazao je da su se u svom programu, među ostalim, pozabavili nezaposlenošću, osnivanjem gospodarske zone, komunalnom infrastrukturom, zaštitom okoliša i prostornim planiranjem te zaštitom ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. "Pula na godišnjoj razini prihoduje 300 milijuna kuna i taj novac se mora iskoristiti za razvoj i dobrobit građana", poručio je Grbin dodavši kako je u pogledu turizma, vrijeme da se "Pula konačno odmakne od megalomanskih projekata, za koje je upitno hoće li i kada zaživjeti". "Mi nismo protiv Brijuni rivijere, ali na tom projektu ne možemo zasnivati budućnost Pule. Ulaganja u turizam želimo usmjeriti u male hotele, idealne za oživljavanje samog središta grada", istaknuo je Peđa Grbin obećavši građanima i izgradnju gradskog bazena. Odgovarajući na pitanje građana Peđa Grbin je, uz ostalo, kazao kako se zalaže za izgradnju Termoelektrane Plomin C na ugljen jer je to, kako je istaknuo, "službeni stav SDP-a".

ZAGREB - PDV na dnevne novine treba smanjiti na pet posto, ali to smanjenje treba proširiti i na druge tiskovine, složila se većina sudionika sinoćnje tribine "Zašto niži PDV na dnevne tiskovine?" u Novinarskom domu u Zagrebu na kojoj je i ocijenjeno da smanjenju PDV-a na dnevne novine neće dovesti do njihove bolje kvalitete ni do očuvanja radnih mjesta. Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o PDV-u kojim bi se od 1. srpnja stopa PDV-a za dnevne novine i časopise koji izlaze svaki dan, a ne služe isključivo za objavu oglasa ili promidžbe, stopa PDV-a spustila sa sadašnjih deset posto na najnižu stopu od pet posto. Na tjednike ili mjesečnike PDV će se i dalje obračunavati po stopi od 10 posto Iako su podržali vladin prijedlog o smanjenju PDV-a na dnevne novine, što bi njihovim vlasnicima donijelo oko 30 milijuna kuna godišnje, sudionici tribine upozorili su da to neće dovesti ni do bolje kvalitete novina niti do boljeg poštivanja Zakona o medijima, a neće ni očuvati radna mjesta. Napominjući da će podržati taj vladin prijedlog jer smatra da će to pomoći opstanku novina, član saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Josip Kregar rekao je da bi se PDV trebao smanjiti i tjednicima koji su zaslužili da im se pomogne na isti način. Smatra i da se kvaliteta dnevnih novina neće povećati samim donošenjem proračunskih olakšica njihovim vlasnicima.

ZAGREB - U zagrebačkoj Dubravi sinoć je u ulici Veliki vrh došlo do puknuća kolnika, no kuće za sada nisu ugrožene, izvijestila je policija. Kolnik je puknuo od kućnog broja 95 do 99 i dio ulice je zatvoren za promet. Za sada se ne zna što je uzrok propadanja kolnika.

DUBROVNIK - Izložba ilustracija iz djela Marina Držića, autora Dubravka Kastrapelija, otvorena je sinoć u Domu Marina Držića u Dubrovniku pod nazivom "Srce nose prid očima..." Izloženo je 30 ilustracija iz djela tog istaknutog dubrovačkog i hrvatskog komediografa Marina Držića. Kako je istaknuto u prigodi otvaranja izložbe, Dubravko Kastrapeli posve je ispunio likovnu zadaću oživljavanja duha renesansnoga Držićeva Dubrovnika. Predstavljeni su likovi iz "Tirene", "Dunda Maroja", "Novele od Stanca" i "Skupa".

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙