FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 16. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić je nakon trosatnog ispitivanja u policijskoj postaji u Heinzelovoj sinoć odveden u USKOK-ov pritvor na Oranicama, a ujutro bi iskaza trebao dati u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Jedan od njegovih petero odvjetnika Mate Matić sinoć je izjavio kako je Mamićev jedini grijeh "možda obična uvreda", te ocijenio postupanje u ovom slučaju neprihvatljivim i nedemokratskim. Istaknuo je kako osuđuje sve istupe, pa i onaj hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, u kojima se Mamića unaprijed osuđuje u predmetu u kojemu još ništa nije utvrđeno, a posebno neprihvatljivim smatra način kako se sve odigralo. "Odluke su unaprijed donesene bez mogućnosti utjecaja na njih i neprihvatljivo je da se u medijima dopušta i da se netko usuđuje već unaprijed govoriti da ovdje postoji kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju", ustvrdio je Matić, te istaknuo kako je takav način neprihvatljiv za demokraciju. Na novinarsko pitanje kako Mamić sve to podnosi, istaknuo je da je "Zdravko navikao na takve smicalice te ga ništa posebno ne iznenađuje". Za kazneno djelo za koje se Mamića tereti predviđena je kazna zatvora do tri godine zatvora, no Matić je naglasio kako tek treba utvrditi da li postoje uvjeti i elementi koji se Mamiću stavljaju na teret. Mamić je jučer u radijskoj emisiji za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, između ostalog, izjavio da je "hrvatomrzac" i da "kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj". Izjave su, uz Josipovića, osudili premijer Zoran Milanović, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, brojni drugi političari, Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor.

ZAGREB - Autobusi s učenicima drugih razreda Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, koji su u četvrtak zbog velike automobilske nesreće i snježne mećave zapeli na cesti na putu od Budimpešte prema Zagrebu, sinoć su oko 21 sat krenuli, potvrdila je za Hinu ravnateljica škole Marija Rašan-Križanac te napomenula kako su sva djeca "dobro i zdravo". Oni su se bili na terenskoj nastavi u Budimpešti. No njihovi su autobusi prvo zbog velike nesreće na autocesti a potom i zbog velike snježne oluje "zapeli" već negdje na dvadesetom kilometru od Budimpešte. Jedan je autobus skrenuo na benzinsku crpku, dok su preostala tri smještaj našla u jednoj obližnjoj osnovnoj školi, gdje su ih prihvatili i nahranili, te su prenoćili u dvorani. U osiguravanju povratka veliku je ulogu odigralo i hrvatsko veleposlanstvo u Mađarskoj, kazala je Rašan-Križanac, time što je odmah reagiralo i osiguralo pratnju autobusima kako bi se uspješno vratili na autocestu i nastavili put. Rašan-Križanac je posebnu zahvalu uputila hrvatskim medijima jer su o čitavom slučaju izvještavali na izuzetno primjeren način.

ZAGREB - Monografija američkog jezikoslovca Alexandera Douglasa Hoyta "Hrvatski jezik u Zagrebu - sociolingvistički pogled" predstavljena je sinoć u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. O knjizi Alexandera D.Hoyta, višeg lektora na Katedri za engleski jezik Odsjeka za anglistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, govorili su jezikoslovci Lada Badurina, Damir Kalođera i u ime nakladnika Anita Šikić. Badurina je ocijenila kako Hoytova monografija najavljuje neke nove tendencije u sociolingvističkim i dijalektološkim istraživanjima, a Kalođera smatra kako je Hoytova monografija zapravo traganje za metodom istraživanja gradskoga govora. Autor knjige Alexsander D. Hoyt je podsjetio kako je knjiga napisana 1996. na engleskom jeziku te napomenuo da ju je na hrvatski jezik prevela Milica Lukšić. U monografiji "Hrvatski jezik u Zagrebu - sociolingvistički pogled" autor piše o odnosu sociolingvistike i urbanih govora, lingvističkim studijama hrvatskoga jezika u Zagrebu te jezičnoj situaciji u Zagrebu.

SPLIT - Premijera obnovljene opere "Macbeth" Giuseppea Verdija izvedena je sinoć pred punim gledalištem splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u povodu 200. obljetnice rođenja toga talijanskog skladatelja. Redatelj je Petar Selem, dirigent maestro Filippo Zigante, a scenograf Ivo Knezović. U glavnim ulogama su nastupili makedonski bariton Boris Trajanov kao Macbeth i grčka sopranistica Sofia Mitropoulos kao Lady Macbeth. "Macbeth" je opera u četiri čina za koju su talijanski libreto po istoimenoj Shakespeareovoj drami napisali Francesco Maria Piave i Andrea Maffei. Riječ je o jednoj od najmračnijih i najmoćnijih tragedija velikog dramatičara. Smještena u Škotsku, drama se bavi psihološkim i političkim okolnostima koje nastaju nakon što škotski vojskovođa Macbeth, izabire zlo kao put ostvarenja svoje nezajažljive ambicije. Djelo je tako postalo i ostalo snažnom metaforom vlasti ogrezle u krajnjoj korupciji i zločinu.

ZAGREB - Nakon velikog filmskog uspjeha, crnohumorna komedija Mate Matišića "Svećenikova djeca" zaživjela je i na daskama kazališta Kerempuh, gdje je sinoć, u režiji Marija Kovača, imala svoje prvo zagrebačko kazališno uprizorenje. Priča je ista kao i u istoimenoj filmskoj uspješnici Vinka Brešana, koju je dosad pogledalo gotovo 158 tisuća gledatelja, a govori o licemjerju Crkve kao institucije prema seksualnom životu vjernika, a posebno svećenstva. Unatoč istim temeljima, predstava se, u redateljsko-dramaturškom čitanju Marija Kovača i Dore Delbianco, ipak razlikuje od filma. Između ostalog, i zbog scenskih ograničenja koja su dopustila manje razgranatu fabulu s više pozornosti posvećene dijalozima. Matišićeve antijunake fanatičnih malograđanskih stavova u predstavi glume Željko Koenigsknecht, Edo Vujić, Branka Trlin, Velimir Čokljat, Ivan Đuričić i Anita Matić Delić. Scenograf predstave je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Hana Letica, a glazbu potpisuje Tomislav Babić.

ZAGREB - Hrvatski borac Mirko Filipović "Cro Cop" po prvi je put u karijeri osvojio K-1 World Grand Prix pobijedivši u finalu u zagrebačkoj Areni Ismaela Londta iz Surinama. Pred 15.000 gledatelja 38-godišnji Filipović je na završnom turniru K-1 12-godina mlađeg protivnika svladao jednoglasnom odlukom sudaca. Nakon proglašenja pobjednika Filipović se zahvalio publici na podršci i rekao kako mu se ispunio dječački san. "Ovo je kruna moje karijere. Došao sam kao otpisan, a odlazim kao pobjednik", kazao je, zahvalivši se svom timu s kojim se mjesecima pripremao za zagrebački turnir. Filipović je do finala svladao Amerikanca Jarrella Millera i Ukrajinca Pavela Žuravljeva. Filipoviću je ovo drugi put u karijeri kako se uspio plasirati u finale završnog K-1 turnira, prvi put je do finala stigao prije više od 13 godina kada je izgubio od Nizozemca Ernesta Hoosta. Cro Cop je drugi hrvatski borac koji je osvojio K-1 turnir. Prije 20 godina to je uspjelo Branku Cikatiću.

(Hina) xmć yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙