FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 20. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jutros je u Saboru predstavio konačni tekst novoga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji predviđa ubrzavanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, povećanje njegova korištenja te stavljanje u funkciju do sada nekorištenog zemljišta. Jakovina je naglasio kako se novi zakon predlaže i s ciljem formiranja jezgre poljoprivrednih gospodarstava koja će imati dugoročnu perspektivu poljoprivredne proizvodnje s obzirom na zemljišne resurse, a omogućeno je, dodao je, i ubrzanje procesa okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Uvodi se, rekao je, i veća disciplina u procesu prenamjene poljoprivrednog zemljišta, te, po prvi put, i informacijski sustav koji će poboljšati upravljanje poljoprivrednim zemljištem. Sve navedene mjere, istaknuo je ministar, nužne su i zbog statističkih podataka koji ne govore u prilog razvoju poljoprivredne proizvodnje - od gotovo 2,7 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj 890 tisuće hektara otpada na vlasništvo države ili 33 posto, a u 10 godina po postojećem zakonu stavljeno je u funkciju manje od 30 posto, odnosno samo 262 tisuće hektara. Razloge za donošenje novoga zakona Jakovina vidi i u brojnim zaprekama koje usporavaju proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, te njegovo nekorištenje za poljoprivrednu proizvodnju, što rezultira povećanim neobrađenim područjima. Velik je problem, dodao je, i stalni trend usitnjavanja proizvodnih parcela koje za posljedicu ima smanjenje površina zemljišta po poljoprivrednom gospodarstvu - hrvatski prosjek je oko 5,6 hektara po gospodarstvu što je znatno niže od prosjeka EU. O Zakonu o poljoprivrednom zemljištu raspravljaju saborski klubovi, a njihovu raspravu s galerije prate predstavnici udruga poljoprivrednika.

ZAGREB - Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) prihvatilo je danas ostavku Petra Čobankovića (HDZ) na dužnost saborskog zastupnika. Petar Čobanković nedavno je na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na godinu dana zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti kod kupoprodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, koje je počinio kao ministar regionalnog razvoja. Čobanković je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom, a zatvorska kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Kako se neslužbeno doznaje u HDZ-u, Čobankovića bi u Saboru trebao zamijeniti gradonačelnik Županje Davor Miličević. MIP je odbio ukinuti imunitet zastupnika Giovannija Sponze (IDS) i Gorana Beusa Richembergha, na zahtjev privatnih tužitelja, koji su zastupnike tužili za klevetu i sramoćenje na javnom mjestu.

VUKOVAR - Dvjestotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prosvjeduje mirno od 9,30 sati ispred zgrade Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru zahtijevajući od članova Vijeća, čija je sjednica najavljena za 10 sati, da izmjenama Statuta Grada onemoguće uvođenje dvojezičnosti u Vukovar. Kako je novinarima rekao predsjednik Stožera Tomislav Josić, Klub vijećnika HSP-a dr. Ante Starčevića u Gradskom vijeću predložit će na sjednici amandman na izmjene članka 61. Statuta Grada Vukovara, u smislu da se zbog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata, Grad Vukovar u cijelosti smatra mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama, te da se kao takav u cijelosti izuzme od odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Inače, između brojnih točaka današnje sjednice Gradskoga vijeća Vukovara trebala bi se na dnevnom redu naći i rasprava o izmjenama Statuta Grada Vukovara, ali ne i članka 61., već odredbi kojim bi se Statut uskladio s pojedinim, u međuvremenu donesenim zakonima, a tiču se uglavnom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je danas u Gradskoj upravi 21 osobi iznimno teškog socijalno-zdravstvenog položaja zaključke o davanju u najam gradskih stanova. Bandić je novinarima izjavio da su ti stanovi na raznim gradskim lokacijama. "21 stan, poklapa se s Planom 21, šalu na stranu", rekao je, a građanima koji su dobili stanove u najam zahvalio na sačuvanom dostojanstvu i strpljenju. "Prije četiri godine smo 900 takvih stanova podijelili u Jelkovcu i Sopnici", rekao je Bandić i istaknuo kako je uvjeren da će za tri mjeseca podijeliti još 200-tinjak stanova, također u Jelkovcu i Sopnici. "S obzirom na to da moji dojučerašnji drugovi i prijatelji nisu to uspjeli napraviti u ove četiri godine. Mi imamo 600 stanova u Jelkovcu i Sopnici koje će Grad preuzeti nakon izbora - 200 dodijeliti najvećoj sirotinji, a 400 unajmiti, na natječaju, ostalim građanima", rekao je. Prepoznajući socijalnu osjetljivost, solidarnost i socijalnu pravdu mi samo djelujemo, bez velike retorike, dodao je. Najavljeno je da će idućih dana još dvije osobe u Jelkovcu i Sopnici dobiti zaključke o davanju stanova u najam.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" u komentaru najnovijeg broja piše da je papa Franjo u tako malo vremena donio tako puno iznenađenja, redom sjajnih, dobrodošlih i relevantnih za čitavo čovječanstvo, pa treba očekivati da će ovaj pontifikat donositi još brojna dobra i poželjna iznenađenja. U uredničkom komentaru "Papa iznenađenja" Ivan Miklenić napominje da je prvo iznenađenje što papa Franjo dolazi s latinskoameričkog kontinenta te je prvi papa nakon gotovo 13 stoljeća koji ne dolazi iz Europe. "Papa Franjo nije samo predstavnik najmnogoljudnijeg dijela katoličke zajednice, one u Latinskoj Americi, nego i ostvarivatelj, svjedok i pastir katolištva posebno osjetljiva za sve veću podjelu ljudi na bogate i siromašne, a ta se podjela svakoga dana sve više širi u sve dijelove svijeta", napominje. Smatra da je zadaća Katoličke Crkve biti u službi cijeloga čovječanstva i davati svoj doprinos u prevladavanju negativnosti zbog kojih veoma mnogi teško trpe i Crkva će tu svoju ulogu u suvremenom sve podjeljenijem svijetu, kako dodaje, puno bolje izvršavati predvođena upravo takvim papom kakav je papa Franjo. Po Miklenićevoj ocjeni njegov izbor imena po sv. Franji Asiškome, iznimno je snažna i važna poruka i program svim članovima Katoličke crkve. "Premda je to ime na prvi pogled iznenađenje, poruka i program koji to ime sa sobom donosi, upravo je ono što je suvremenom čovječanstvu najpotrebnije, do te mjere da će sam opstanak čovječanstva biti doveden u pitanje ako se ne odustane od suvremene pohlepe, dominacije materijalnog, profita i kapitala i ako se ponovno ne otkriju prave, vječne vrednote", ističe, uz ostalo, u komentaru.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙