FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 18. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Svi prijedlozi kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament, koji će se održati 14. travnja, moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu danas do ponoći. Na izborima će se birati dvanaest hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu, a od dosadašnjih se razlikuju po preferencijalnim listama, odnosno mogućnosti birača da na listi za koju su se odlučili zaokruže i kandidata za kojega misle da bi bio najbolji europarlamentarac. Pravo kandidiranja na euroizborima imat će liste političkih stranaka i skupina birača koje predoče pet tisuća potpisa. Nakon što dobije liste, Državno izborno povjerenstvo ima 48 sati da provjeri i objavi pravovaljane liste kandidata, a dan nakon objave lista, 21. ožujka, počinje izborna promidžba, koja će trajati do 13. travnja, kada počinje izborna šutnja koja traje do zatvaranja birališta.

ZAGREB - Mladež HDZ-a reagirala je jučer na izjavu premijera Zorana Milanovića ustvrdivši kako je predsjednik hrvatske vlade, uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom tvrdnjom da Finska nikada nije imala građanski rat povukao zlonamjernu paralelu, kojom je zadao neopravdani šamar i nanio uvredu svim hrvatskim braniteljima. "Ne postoji nikakvo opravdanje za takav jedan šamar i uvredu svim hrvatskim braniteljima, spomenu na poginule hrvatske branitelje, obiteljima branitelja i svima koji su prolijevali krv da bi danas živjeli u slobodnoj Lijepoj našoj", stoji u priopćenju mladeži HDZ-a. Milanović je time na najgori mogući način pokazao svoje neznanje i nesposobnost, te doveo u pitanje svoje znanje o povijesti države čiji je premijer, tvrdi se nadalje u priopćenju. "Premijer ne priznaje važnost Domovinskog rata zbog kojeg je i on dobio priliku da jednog dana bude na čelu države koja je samostalna i suverena. Svakim danom pokazuje koliko ne zaslužuje da bude premijer Republike Hrvatske jer ne brani interese države, njenih građana i banalizira povijest koja je sveta svim Hrvatima", ocjenjuje se u priopćenju Mladeži HDZ-a.

ZAGREB - Hrvatski nakladnici knjiga za djecu, pisci i ilustratori ove će godine ponovno nastupiti na međunarodnom Sajmu dječje knjige u Bologni, a Hrvatska će se na sajmu, koji se održava u tome gradu od 25. do 28. ožujka, predstaviti i izložbom knjiga posvećenih po jednom hrvatskom gradu. U sklopu iznimno zanimljivog sajamskog programa u godini u kojoj jedan od najvećih sajmova te vrste slavi svoj 50. rođendan, na hrvatskom će štandu biti postavljena i izložba "Knjiga-skulptura". Riječ je o promotivnoj izložbi koja je dio priprema za godinu 2015., kada će Hrvatska biti zemlja-gost u Bologni, a donosi dvanaest "knjiga" koje predstavljaju po jedan hrvatski grad u individualnoj interpretaciji različitih umjetnika-ilustratora.

ZAGREB - Nakon jučerašnjeg sukoba, prvo verbalnog a potom i fizičkog, između maloljetnika s područja Kistanja i učenika bogoslovije manastira Krka, u kojemu je ozlijeđeno šest osoba, uprava bogoslovije u Krki najoštrije je osudila "ničim izazvan" napad na svoje štićenike te priopćila kako se nada da će počinitelji biti izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni. "Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje taj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan. Brutalnim napadom na krčke bogoslove narušena je sigurnost i normalan rad naše bogoslovije", stoji u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Nazivajući indicent "martovskim pogromom krčkih bogoslova", uprava bogoslovije u svojem priopćenju nadalje ističe kako motiv može "jedino i isključivo biti vjerska i nacionalna mržnja", poručujući kako se najiskrenije nada da će nadležne državne institucije RH počinitelje privesti pravdi i adekvatno kazniti. Nakon događaja, priopćenjem se oglasio i općinski odbor HDZ-a iz Kistanja, ustvrdivši kako su napad izazvali sami bogoslovi, za koje tvrdi da su već otprije poznati po provokacijama, te da su bogoslovi prilikom susreta s grupom maloljetnika iz Kistanja namjerno počeli provocirati želeći izazvati sukob. "Osuđujemo svaku vrstu nasilja pa i onog nastalog u očiglednoj samoobrani i zalažemo se za nenasilno rješavanje sukoba", ističe se, među ostalim, u priopćenju, te poručuje kako je za to "potrebno sudjelovanje i onih u ulozi napadača a ne samo žrtava unaprijed isplaniranog sukoba".

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙