FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Početkom 2013. mjesečni pokazatelji gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj upućuju na stagnaciju na niskoj razini iz prethodnog tromjesečja, ističu analitičari Hrvatske narodne banke u Informaciji o gospodarskim kretanjima. U četvrtom tromjesečju 2012. gospodarska aktivnost je pala u odnosu na razinu iz trećeg tromjesečja. U odnosu na isto razdoblje godine prije BDP je bio niži za 2,3 posto, što upozorava na jačanje recesijskih tendencija, navode analitičari središnje banke. Početkom ove godine mjesečni pokazatelji gospodarske aktivnosti upućuju na stagnaciju na niskoj razini iz prethodnog kvartala. Tako je industrijska proizvodnja u prosjeku u prva dva mjeseca stagnirala, dok je aktivnost građevinarstva u siječnju tek blago porasla. Međutim, promet u trgovini na malo u siječnju se nastavio smanjivati, a izvoz se nakon pada u prosincu ponovno značajno smanjio u siječnju. Iz istraživanja poslovnog i potrošačkog optimizma iz prvog tromjesečja 2013. vidljivo je da se pouzdanje poduzeća u industriji pogoršalo, no pouzdanje potrošača poboljšalo se, iako i dalje ostaje negativno.

ZAGREB - Prvi podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za ožujak i prva tri mjeseca ove godine pokazuju da su se rani ovogodišnji uskrsni blagdani, unatoč bojaznima, pozitivno odrazili na fizički turistički promet u Hrvatskoj. U ožujku je u Hrvatskoj bilo gotovo 16 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, ili njih oko 225,2 tisuća, a ostvarili su nešto više od 640 tisuća noćenja, što je porast za 28 posto više, podaci su sustava turističkih zajednica. Pritom su i domaći i strani turisti ostvarili poraste i dolazaka i noćenja u odnosu na lanjski ožujak. Dolazaka domaćih turista bilo je 2 posto više, a njihovih noćenja 13 posto više, dok je stranih turista došlo 22 posto više, ostvarivši čak 34,3 posto više noćenja. U prva tri mjeseca, po prvim podacima HTZ-a, Hrvatsku je posjetilo 402,1 tisuća turista koji su ostvarili 1,1 milijun noćenja, što je 8 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Domaćih je turista pritom bilo isto kao i u prva tri mjeseca prošle godine, ali su ostvarili 7 posto više noćenja, dok je stranih turista došlo 13 posto više, ostvarivši 19 posto više noćenja.

ZAGREB - Hrvatski turizam na većini inozemnih tržišta za sada, prema stanjima prodaje i najavama, stoji stabilno i pozitivno, a iako se s obzirom na novi vizni režim od 1. travnja može dogoditi pad prometa s pojedinih tržišta izvan EU-a taj bi pad mogao nadoknaditi veći promet s EU tržišta, ali i brojne aktivnosti i info kampanje koje se poduzimaju na tržištima čijim turistima trebaju vize za Hrvatsku. Zaključak je to s današnjih sjednica Turističkog vijeća i Sabora Hrvatske turističke zajednice, koje je prvi put vodio novi ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin. Osvrnuvši se na eventualne probleme oko dolazaka turista s pojedinih tržišta zbog viza, Lorencin je naglasio da se to moralo uvesti zbog EU-a te da se sve čini u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, veleposlanstvima i partnerima da se negativne posljedice viznog režima ublaže. I on je, kao i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, istaknuo da se pad dolazaka s pojedinih tržišta dogodio i drugim zemljama kada su uvodile novi vizni režim slijedom ulaska u EU, kod nekih i do 15 posto, ali vjeruju da će ti minusi u Hrvatskoj biti minimalni. Unatoč bojazni da će s nekih tržišta, poput Rusije, Ukrajine i Turske, zbog uvođenja viza otkazivati dolasci turista, trenutna situacija pokazuje da za sada toga nema te se sve najavljeno (charteri, grupe i slično) odvija prema planu.

ZAGREB - Uprava Croatia Airlinesa priopćila je danas da nije primila nikakvu službenu obavijest predstavnika Hrvatskog sindikata prometnih pilota, niti bilo kojeg drugog sindikata, o najavi štrajka. Unatoč tome što su se u medijima pojavile informacije kojima se najavljuje štrajk članova Sindikata pilota, poslovodstvo Croatia Airlinesa tvrdi u priopćenju da nije obaviješteno o mogućem štrajku te ističe da bi pozitivan ishod pregovora sa sindikatom "osigurao financijsku stabilnost i dobrobit kompanije, ali i svih zaposlenika Croatia Airlinesa". U tijeku su pregovori sa sindikalnim predstavnicima o sadržaju Kolektivnog ugovora (KU) kojima se nastoji osigurati nesmetan rad kompanije. Temeljna prava zaposlenika utvrđena Pravilnikom o radu i ostalim internim aktima tvrtke nikada nisu bila dovedena u pitanje, naglašava Uprava i navodi da je pokrenula program restrukturiranja s ciljem konsolidiranja poslovanja. Zbog uvjeta koje nalaže restrukturiranje kompanije, Croatia Airlines ne može pristati na produženje svih postojećih prava predviđenih kolektivnim ugovorom, koji je istekao 31. ožujka, a osobito ne na nove zahtjeve sindikata, koji se odnose na povećanje materijalnih prava, kaže se u priopćenju. Hrvatski sindikat prometnih pilota izvijestio je da piloti Croatia Airlinesa nisu prihvatili ponuđeni KU, po kojem bi im plaće pale više od 20 posto, te je najavio štrajk pilota ako im Uprava nacionalnog avioprijevoznika ne ponudi bolji KU.

ZAGREB - Tvrtka Prirodni plin, članica Ina grupe, i kutinska Petrokemija potpisale su dodatak ugovoru o opskrbi plinom kojim su revidirani uvjeti isporuke u ovoj godini te ugovorene određene količine do kraja iduće godine, a dogovoreni su i povoljniji uvjeti opskrbe, izvijestile su danas iz te dvije kompanije. Ina u svom priopćenju navodi kako je, sukladno aneksu ugovora, isporuka plina produžena za godinu dana, odnosno do kraja sljedeće godine pri čemu su Petrokemija i Prirodni plin dogovorili povoljnije uvjete opskrbe sukladno trenutnoj situaciji na tržištu. "Postojeći dvogodišnji ugovor o opskrbi bio je potpisan za razdoblje do kraja 2013. godine, dok je ovim aneksom dogovorena isporuka otprilike 523 milijuna prostornih metara plina u 2013. godini, a za sljedeću godinu predviđa se isporuka od oko 300 milijuna prostornih metara. Količine ugovorene za 2014. godinu čine značajni dio potreba Petrokemije te istovremeno omogućavaju dodatnu fleksibilnost Ini i Petrokemiji da reagiraju na eventualne promjene na tržištu plina", navode iz Ine. Iz Petrokemije napominju kako je postojeći ugovor, sklopljen u prosincu 2011., temeljen na tadašnjim uvjetima tržišta plina Hrvatske, kao i na tzv. eskalacijskoj formuli za određivanje cijene plina. Sklopljenim dodatkom ugovoru, omogućena je opskrba plinom po uvjetima koji su mnogo bliži uvjetima na europskom tržištu, a koji će Petrokemiji omogućiti kvalitetnije poslovanje, naveli su iz Petrokemije.

ZAGREB - Nadzorni odbor Leda dao je suglasnost Upravi da pokrene postupak prinudnog otkupa dionica od preostalih dioničara beogradskog Frikoma, u kojem Ledo drži 96,03 posto dionica, objavljeno je danas iz Leda. Kako se navodi u odluci Nadzornog odbora Leda, objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, Ledo je temeljem javne ponude za otkup dionica Frikoma, provedenoj u siječnju i veljači ove godine, stekao 4,78 posto dionica Frikoma i povećao svoj vlasnički udio u tom beogradskom proizvođaču sladoleda i distributeru smrznute hrane na 96,03 posto. Zakonom o privrednim društvima Republike Srbije propisano je da se prinudni otkup dionica provodi na prijedlog dioničara koji ima dionice koje predstavljaju najmanje 90 posto osnovnog kapitala društva i kojima ima najmanje 90 posto glasova svih dioničara koji posjeduju dionice. Procjena je Uprave, navodi se, da je najracionalnije da primjenom instituta prinudnog otkupa dionica dobije mogućnost da preuzme i preostale dionice Frikoma, i to od Akcionarskog fonda, koji raspolaže s 3,75 posto ukupnog broja dionica, te malih dioničara, fizičkih osoba, koje raspolažu s 0,22 posto dionica, i tako postane 100-postotni vlasnik Frikoma. Skupština na kojoj bi trebala biti donesena ova odluka trebala bi se održati 10. svibnja.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio svega 8,6 milijuna kuna, niti jedna dionica nije zabilježila milijunski promet, a dionički su indeksi dan završili u minusu, Crobex je pao za 0,54 posto, a specijalizirani Crobex10 za 0,59 posto. Tako je Crobex trgovanje završio na 1.971,99 bodova, a Crobex10 na 1.094,31 bodu. Najtrgovanija je danas bila dionica Petrokemije kojom je ostvareno 848,1 tisuća kuna prometa, a bilježi i najveći rast cijene među trgovanijim dionicama, za 8,34 posto, na 247,99 kuna. Po prometu slijede dionice HT-a kojih je protrgovano za 640,9 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,41 posto, na 213,12 kuna. Za 580,3 tisuće kuna prodano je dionica AD Plastika čija je cijena porasla 0,16 posto, na 124,80 kuna. Više od 503,1 tisuću kuna prometa ostvareno je dionicama Maistre, a cijena im je pala 0,04 posto, na 90,01 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙