FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Na današnjem sastanku predstavnika triju sindikata Brodosplita - Nezavisnog sindikata, Sindikata metealaca i Radničkog sindikata - s Upravom tog brodogradilišta nije postignut konačan dogovor o izmjenama Kolektivnog ugovora kojima bi se reguliralo i pitanje otpremnine za radnike koji će u sklopu restrukturiranja biti otpušteni iz splitskog škvera te je dogovorena da će se pregovori nastaviti i sutra, doznaje se od dopredsjednika Brodosplitovog Nezavisnog sindikata Pave Matošića. "Na sastanku su bili i čelnici Uprave splitskog škvera Tomislav Debeljak i Darko Pappo, a na njihovu ponudu sindikalni su predstavnici imali neke pravne nedoumice i dileme te se nismo usuglasili. Dogovorili smo za sutra održavanje skupštine triju sindikata Brodosplita na koju su pozvani Debeljak i Pappo kako bi razjasnili pravne nejasnoće", izjavio je za Hinu Matošić po završetku sastanka s Upravom Brodosplita. Po njegovim riječima, nije isključeno da se sutra postigne dogovor, ali se trenutačno ne može tvrditi hoće li se to i dogoditi.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas da je odobrila Croduxovo preuzimanje OMV-a Hrvatska. Agencija je odobrila koncentraciju poduzetnika Crodux derivati i OMV Hrvatska do koje dolazi Croduxovim preuzimanjem 100 posto udjela u temeljnom kapitalu OMV Hrvatska, priopćeno je iz Agencije. Temeljem analize strukture tržišta, tržišne snage i udjela sudionika koncentracije na mjerodavnim tržištima, Agencija je ocijenila da nije riječ o koncentraciji koja bi mogla imati značajan učinak na tržišno natjecanje jer se njome ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, pojašnjavaju iz Agencije. Također navode kako je za pretpostaviti da će Crodux derivati i OMV Hrvatska zajedničkim tržišnim udjelom pridonijeti većoj konkurenciji između poduzetnika na mjerodavnim tržištima. Naime, sudionici koncentracije izravni su takmaci na tržištu skladištenja naftnih derivata, a nakon provedbe koncentracije njihov zajednički tržišni udio na tom tržištu bit će između 5 i 10 posto. To može doprinijeti smanjenju asimetrije na tržištu, budući najveći tržišni udio na njemu - između 75 i 80 posto - ima Ina, navode iz Agencije.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Rijeke najavio da će se za desetak dana isplatiti zaostale plaće radnicima tvrtki iz Grupe 3. maj - Motori i dizalice (MID) i Tvornici industrijske brodske opreme (TIBO). Plaće će isplatiti Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je preuzela te dvije tvrtke, kazao je Obersnel na vijećničko pitanje Josipa Rupčića (HDZ) o tome što se čini vezano uz "agoniju u 3. maju" te što kao gradonačelnik zna o ugovaranju gradnje brodova za Tankersku plovidbu. Obersnel je rekao kako će se uskoro potpisati ugovor o kreditu za gradnju dvaju brodova za Tankersku plovidbu s HBOR-om. Ujedno je istaknuo da 3. maju nema nikakve agonije, da je stanje redovno i da se redovno isplaćuju plaće. Danas je na konferenciji za novinstvo predsjednik Koordinacije sindikalnih podružnica Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata (SMH-IS) u Grupi 3. maj Juraj Šoljić najavio izlazak radnika na ulice ako se ne ugovori gradnja barem dvaju brodova do kraja travnja i ne nađe rješenje za četiri tvrtke kćeri brodogradilišta 3. maj. To su, uz TIBO i MID, tvrtke 3. maj Ugostiteljstvo i 3. maj STM. Šoljić je najavio pokretanje postupka mirenja u tvrtkama TIBO i MID zbog neisplaćenih plaća - u TIBO-u nisu isplaćene plaće za siječanj i veljaču, a u MID-u dio plaće za siječanj te plaće za veljaču.

ZAGREB - Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izvjestili su danas o prijemu triju sindikata iz javnog sektora u svoje redove. Kako se navodi u priopćenju SSSH-a, Vijeće SSSH na današnjoj je sjednici donijelo odluku o primanju Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi i Sindikata zdravstva Hrvatske. S tri novoprimljena sindikata u SSSH su udružena 23 sindikata s ukupno 123.465 članova, kaže se u priopćenju. Time SSSH po broju članova ponovno izbija na prvo mjesto među hrvatskim sindikalnim središnjicama, na kojem je bio neprikosnoven godinama. Prebrojavanje članstva radi utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih središnjica, koje je provedeno tijekom prosinca i siječnja, pokazalo je da su ga na tom mjestu sa 116.837 članova smijenili Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), dok je Savez pao na drugo mjesto s 99.682 člana. Prebrojavanje članstva pokazalo je kako je od 1. travnja 2009. godine, kada je zadnji puta bila utvrđivana reprezentativnost, broj članova NHS-a porastao za 3.239 osoba, dok je istodobno SSSH izgubio 65.050 članova.

ZAGREB - Udruga za tov i uzgoj junadi Baby-Beef iz Gudovca, uz angažman i pomoć Ministarstva poljoprivrede i Luke Rijeka, započela je izvoz junadi na bliskoistočno tržište, a riječ je o izvozu 1.500 komada junadi u Libiju. Time se otvara novo tržište za hrvatske izvoznike poljoprivrednih proizvoda i hrane, navode iz resornog ministarstva. Ministarstvo poljoprivrede i Luka Rijeka zajedničkim su angažmanom ubrzali postupak prihvata broda na lokaciju koja je pristupačna za te vrste poslova, a ministarstvo je sa svojom veterinarskom službom u vrlo kratkom roku odradilo poslove iz svoje nadležnosti kako bi se izvoz obavio u dogovorenim rokovima. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naglasio je kako je Uprava Luke Rijeka u teškim okolnostima poslovanja pronašla rješenje kako pomoći gospodarstvu, u ovom slučaju poljoprivrednim proizvođačima, odnosno toviteljima junadi, čime u konačnici mogu biti zadovoljni svi zainteresirani u lancu.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) smanjila je osnovnu referentnu stopu s ranije utvrđenih 3,26 na 2,5 posto, koja će se primjenjivati od 1. travnja ove godine, izvijestili su danas iz Agencije. Odluka o smanjenju osnovne referentne stope donesena je jer prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca odstupa 21 posto od stope utvrđene 1. siječnja ove godine, koja je iznosila 3,26 posto, objašnjavaju iz Agencije. Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u zadnja tri mjeseca. Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od jedan posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

ZAGREB - Hrvatska ima kvalitetne informacijske i telekom kadrove, usluge i proizvode koji ICT sektor čine jednim od najkonkurentnijih u hrvatskom gospodarstvu, ali bez promjene u razmišljanju da ICT može pridonijeti razvoju digitalnog društva i rastu gospodarstva te da biti poduzetnik nije negativno nego pozitivno teško da će se u Hrvatskoj išta bitnije promijeniti na bolje do 2020. To je uz ostalo istaknuto na današnjem okruglom stolu "Hrvatska 2020: što su naši aduti u digitalnom društvu?" koji je u organizaciji dnevnog lista Poslovni dnevnik okupio nekoliko predstavnika domaće ICT scene, većinom poduzetnika koji su u zadnjih desetak godina uspjeli svoje ideje i vizije od startup projekata pretvoriti u biznis. Boris Drilo iz Hrvatskog telekoma (HT) smatra da država treba stvoriti okruženje u kojem će ICT i drugi stručnjaci htjeti ostati, a ne otići iz Hrvatske, jer znanja i kapitala imamo. Hrvoje Prpić iz Hrvatske udruge poslovnih anđela CRANE smatra da je budućnost u malim efikasnim poduzećima koje će osnivati mladi.

ZAGREB - Uz redovan promet od tek 6,9 milijuna kuna, dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u plusu, vrijednost Crobexa porasla je za 0,25 posto, na 2.008,78 bodova, a Crobexa10 za 0,27 posto, na 1.114,92 boda. Samo je dionica Optima Telekoma ostvarila promet veći od milijun kuna, ili 1,2 milijun kuna, uz najveći porast cijene među trgovanijim dionicama od 12,54 posto, na 7,99 kuna. Ta je kompanija danas na Burzi objavila da je predala dokumentaciju u postupku predstečajne nagodbe kao i plan financijskog i operativnog restrukturiranja. Po prometu slijedi dionica Dalekovoda sa 476,5 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 1,49 posto, na 50,50 kuna. Dionica HT-a danas je imala promet od 476,3 tisuće kuna, zadnja joj je cijena pala za 0,23 posto, na 216,06 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙