FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u veljači ove godine smanjen je u odnosu na siječanj za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini, prema prošlogodišnjoj veljači, bio niži za 5,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prva dva mjeseca ove godine povećana za 6,9 posto. Padom u drugom ovogodišnjem mjesecu nastavljen je višegodišnji trend smanjivanja broja zaposlenih u hrvatskoj industriji. Na godišnjoj se razini, naime, pad broja zaposlenih, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. Statistički podaci prema djelatnostima pak pokazuju da je u veljači ove godine u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od gotovo 90 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, bilo 5,7 posto manje zaposlenih nego u veljači 2012. godine. Zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom je pak u veljači ove godine bilo 2,6 posto manje nego u istom mjesecu lani, dok je u rudarstvu i vađenju bilo 5,9 posto manje zaposlenih.

ZAGREB - Sadašnja Vlada je najgora Vlada u 23 godine postojanja samostalne Hrvatske, pa bi trebala prepustiti svoje mjesto sposobnijoj vlasti, poručili su čelnici Sindikata poljoprivrede s današnje konferencije za novinare. Predsjednik sindikata Šimo Orešković izjavio je da bi umjesto ove Vlade na vlast trebalo postaviti "stručnjake gospodarstvenike", no nije pojasnio na koga misli niti kako bi se to provelo. Nismo za prijevremene izbore, ali mislimo da bi na vlast trebalo postaviti ljude koji su sposobni riješiti gospodarsku krizu, ustvrdio je Orešković koji, međutim, nije znao reći bi li to trebala biti "Vlada nacionalnog spasa" ili "Vlada stručnjaka". Stanje u gospodarstvu je katastrofalno, u realnom sektoru je zbog krize izgubljeno 100.000 radnih mjesta, a Vlada nije ništa učinila na smanjenju proračunskih troškova za državnu administraciju, istaknuo je Orešković. Zbog toga će se Sindikat poljoprivrede priključiti prosvjedu koji će 1. svibnja na Trgu bana Jelačića organizirati pet sindikalnih središnjica. "Dosta je bilo graha, šume i parkova, 1. svibnja je radnički blagdan za vrijeme kojeg svugdje u svijetu radnici prosvjeduju tražeći svoja prava", rekao je Orešković. Sindikat se protivi i najavljenim izmjenama Zakona o radu jer smatra da su razlozi za predložene izmjene daljnje smanjenje prava i lakše otpuštanje radnika.

ZAGREB - Na internet stranicama Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) od danas se mogu vidjeti podaci o dodijeljenim jamstvima malim i srednjim poduzetnicima. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj konferenciji za novinare kazao je kako će za svaki odobreni projekt građani moći vidjeti o kojoj tvrtki je riječ te iznos jamstva za kredite koje je dobila. Napominje kako se radi o jamstvima za kredite, što znači da nema govora o nikakvoj bankarskoj tajni, što se dosta često može čuti kada državne institucije daju odgovore zašto se ne mogu dati određeni podaci. Na stranici je 58 jamstava, svaki mjesec će se podaci 'osvježiti', a ambicija je da do kraja godine stranica bude oko brojke 500 koliko bi jamstva trebalo biti odobreno ove godine. Maras je iznio i podatke za prvi kvartal ove godine u kojem je Hamag izdao 123 jamstva, za razliku od istog razdoblja lani kada je izdano 31 jamstvo. Kroz jamstvene programe HAMAG-a poduprijeto je 462 milijuna investicija, za razliku od 128 milijuna kuna u istom razdoblju lani.

ZAGREB - Nacrt prijedloga strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017. krajem travnja trebao bi se naći na sjednici Vlade te potom u saborskoj proceduri, dok bi prateći dokument/središnji registar državne imovine sa svom popisanom imovinom trebao biti gotov do kraja ove godine, doznaje se iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Prijedlog strategije u javnoj je raspravi koja će trajati do 17. travnja, a iz DUUDI-ja posebno ističu da taj prijedlog prvi put obuhvaća sve oblike imovine u državnom vlasništvu te da nije bila ideja da strategija popiše svu dosad nepopisanu imovinu nego da se to napravi uredbom o ustrojstvu registra državne imovine u jedinstvenom dokumentu odnosno središnjem registru. Za taj registar operativno je, kako ističu, zadužena Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), dok će DUUDI koordinirati taj proces. Na upit što strategija predviđa za prodaju od državne imovine, iz DUUDI-ja naglašavaju da uglavnom ništa izričito nije predviđeno za prodaju, odnosno da se kod nekretnina predlaže model koncesije ili najma, kao i da se planira dovršiti privatizacija neprivatiziranih dijelova trgovačkih društava koja nisu strateška, a strateškim unaprijediti upravljanje.

RIJEKA - Oko 1700 junadi hrvatskih uzgajivača namijenjenih libijskom tržištu ukrcava se danas u riječkoj luci u brod "Polaris 2", što je prvi put nakon više od 20 godina da se ukrcaj stoke obavlja u Rijeci. Brod "Polaris 2", specijaliziran za prijevoz stoke, privezan je uz Bečko pristanište, a junad se do njega dovozi teretnim vozilima. Za prihvat i otpremu stoke u sklopu Luke Rijeke namijenjen je posebni terminal Bršica u Istri, ali brod "Polaris 2" ondje nije mogao pristati zbog organizacijskih razloga i nedovoljne dubine mora, pa je uplovio u riječku luku, objasnili su iz Luke dodavši da će sva stoka danas biti ukrcana na brod. Po podacima iz Luke Rijeka, hrvatski izvoznici žive stoke su u posljednje dvije godine preko terminala Bršica u Istri, koji je dio Luke Rijeka, za libijsko tržište otpremili ukupno 11.575 grla stoke, a od 2010. godine do danas otpremili su u Egipat, Libanon i Libiju ukupno 56.572 grla stoke.

ZAGREB - Nakon jučerašnjeg minusa od otprilike pola posto, indeksi Zagrebačke burze danas su se stabilizirali, a i promet je porastao, pri čemu je u najvećem fokusu investitora dionica Vira. Tijekom jutra indeksi su se kretali između negativnog i pozitivnog područja. Oko podneva, pak, Crobex bio u plusu 0,06 posto, na 1.999 bodova, a Crobex10 0,15 posto na 1.111 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 7 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je dionicom Vira, 4 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,65 posto, na 650 kuna. Promet iznad milijun kuna ostvaren je još i dionicom HT-a, a cijena joj je u blagom minusu, za 0,06 posto, na 216,26 kuna. Od većih gubitnica izdvaja se dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena potonula 4,83 posto, a od dobitnica dionice Đure Đaković Holdinga i Podravke, s rastom cijene za nešto više od 1 posto.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, kuna je oslabila prema euru za 0,13 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,595962 kune. Osim eura, prema jučerašnjoj je tečajnici povećan i tečaj američkog dolara, i to za 0,21 posto, na 5,920931 kunu po srednjem tečaju. Nasuprot tome, tečaj švicarskog franka smanjen je za 0,08 posto, pa srednji tečaj franka iznosi 6,241034 kune, dok je tečaj britanske funte snižen za 0,31 posto, na 8,945898 kuna po srednjem tečaju.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙