FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da je Ministarstvo očito pogriješilo tumačeći tko treba platiti porez na dividendu, ali i naglasio da odluka Ustavnog suda o privremenoj obustavi provedbe dijela Zakona o porezu na dohodak neće dovesti u pitanje punjenje državnog proračuna. "Očito da smo pogriješili kada smo tumačili što je to dividenda prije 2000. i nakon 2000. godine, to će se maknuti i tekst zakona će ostati isti", kazao je Linić novinarima u Saboru. Sramotnima je nazvao kritike Hrvatske udruge poslodavaca na račun povećanja minimalne plaće. "Zašto se poslodavci bore protiv toga, kada je to toliko malo da ljudi s time ne žive nego preživljavaju", upitao je Linić. Naglasio je da je Vlada učinila sve kako bi olakšala položaj poslodavcima u gospodarskoj krizi. "Oni moraju polako shvatiti da mogu od Vlade tražiti dodatne mjere, o kojima će Vlada raspravljati, kada su u pitanju prihvatljiviji uvjeti poslovanja. Ali nemaju pravo građane činiti gladnima. Sramotno", poručio je Linić. Ustavni sud obustavio je primjenu izmjena zakona o porezu na dohodak koji je propisao retroaktivno oporezivanje dohotka na dividendu za iznose veće od 12.000 kuna godišnje iz zadržane dobiti ostvarene prije stupanja zakona na snagu.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je redovnoj sjednici razmatrao najnovija novčana i gospodarska kretanja i usvojio projekciju monetarne politike za drugo tromjesečje, priopćeno je iz HNB-a. Donijeta je i odluka da se stopa remuneracije koju HNB obračunava na prekonoćne depozite poslovnih banaka smanji s dosadašnjih 0,25 posto na 0,00 posto. Razlog je u tome što, u uvjetima visoke likvidnosti u bankovnom sustavu i slabog kreditiranja privatnog sektora, banke deponiraju sve veće iznose slobodnih sredstava u središnjoj banci, što trenutno dosiže i više od 10 milijardi kuna, pojašnjavaju iz HNB-a. Ističu kako bi ova odluka trebala biti dodatni poticaj za usmjeravanje takvih sredstava u plasmane. Savjet HNB-a suglasio se i s prijedlozima nadzornih odbora nekoliko banaka za imenovanja predsjednika i članova uprava tih financijskih institucija. Donijeta je i odluka da kovanice kune i lipe s oznakom godine kovanja 2013., uđu u optjecaj 22. travnja ove godine.

SLAVONSKI BROD - Francuska tvrtka Saint Jean Industries (SJI) danas je u slobodnoj zoni Đuro Đaković u Slavonskom Brodu otvorila novi proizvodni pogon za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju u koji je uloženo oko 40 milijuna kuna, a u kojem će posao naći ukupno 80 ljudi. Radi se o investiciji u metaloprerađivački sektor, odnosno izgradnji postrojenja za strojnu obradu dijelova kućišta turbo punjača za motore automobila. Na prigodnoj su svečanosti bili nazočni i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz. Član Uprave za proizvodnju i voditelj projekta Mikael Boire istaknuo je kako je to za Hrvatsku sasvim nova proizvodnja za koju obučavaju ljude, a najavio je i da će u okviru projekta do kolovoza biti završen i logistički centar i dokovi za pošiljke. Predsjednik grupacije Saint Jean Industries Emile-Thomas Di Serio kazao je da je današnja je investicija posljedica otvaranja i prema drugim tržištima. Potpredsjednik Vlade Grčić istaknuo je kako se bez proizvodnje i industrije teško vratiti fazi gospodarskog rasta. Tvrtka Saint Jean Industries u Hrvatskoj radi od 2004. godine, do sada je u proizvodne pogone u Slavonskom Brodu ukupno investirala više od 15 milijuna eura, a trenutno zapošljava oko 230 ljudi.

ZAGREB - Udruživanje i povezivanje malih trgovaca jedan je od uvjeta njihova opstanka na tržištu, no nužno je također ulagati u znanje i razvoj, istaknuto je danas na 5. međunarodnom skupu o trgovini održanom u okviru Međunarodnog obrtničkog sajma na Zagrebačkom velesajmu (ZV). Ivan Damir Anić iz Ekonomskog instituta Zagreb istaknuo je kako je obrtnička trgovina najviše izložena krizi, najviše se susreće sa izazovima, a posljedica pada prometa u trgovini na malo je i pad zaposlenih te bruto plaća. Tako primjerice u odnosu na ukupno gospodarstvo trgovina na malo ima 30 posto manje bruto plaće, a u odnosu na ukupnu trgovinu 18 posto. Istaknuo je kako obrtničke trovine ne mogu konkurirati cijenom, ali mogu povoljnom lokacijom, tj. blizinom domu potrošača. Anić smatra da će se negativni trendovi nastaviti i u ovoj godini, potrošači će i dalje racionalno kupovati, diskonti će povećati tržišni udio, a male trgovine da bi opstale trebaju se okrenuti udruživanju, personaliziranom odnosu prema kupcu, on-line prodaji itd. Predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore Boris Vukelić ponovio je da je u zadnjih pet godina u maloj trgovini izgubljeno više od 15 tisuća radnih mjesta.

ZAGREB - Hrvatska se ove godine po ICT konkurentnosti nalazi na 51. poziciji od 144 zemlje prema najnovijem istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, dok je u godini prije bila na 45. mjestu, objavilo je danas Nacionalno vijeće za konkurentnost. Osnovni razlog pogoršanja pozicije Hrvatske prema godini prije je nazadovanje za 10 mjesta u okviru ranije izvrsnog indeksa Mrežne spremnost (sa 31. u 2012. na 41. mjesto u ovoj godini) te gubitak osam pozicija za indeks Utjecaj, po kojem smo na 63. mjestu. Po indeksu Korištenja Hrvatska je zadržala 47. poziciju, a i nadalje je najlošije ocijenjeno stanje Okruženja (70. mjesto). Općenito, za Hrvatsku se može zaključiti kako ima razmjerno dobru poziciju zbog prilično razvijene ICT infrastrukture, visoke stope pismenosti, uključenosti ICT-a u sekundarno obrazovanje i kvalitete obrazovanja, navode iz NVK-a. U dvanaestom "Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji 2013." na temu Gospodarskog rasta i zapošljavanja u povezanom svijetu, odnosno odnosa između ICT-a i konkurentnosti, gospodarskog rasta i zapošljavanja uključene su 144 zemlje, dvije više nego godine prije. Finska, Singapur i Švedska i dalje su vodeće zemlje svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a.

RIJEKA - Prijedlog odluke o osnivanju Poduzetničke zone Bodulovo na 52.000 četvornih metara prostora u vlasništvu riječke gradske uprave prihvaćen je danas na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela. Izgradnja poduzetničke zone, bez središnjeg objekta, procjenjuje se na 33 milijuna kuna, a za pripremu zemljišta već je utrošeno oko pet milijuna kuna. Najveća moguća površina građevina u predloženoj zoni je 23.000 četvornih metara, unutar zone predviđa se izgradnja jednog središnjeg objekta, površine oko 8500 četvornih metara. U gradskom proračunu za 2013. za uređenje Poduzetničke zone Bodulovo predviđeno je sedam milijuna kuna, u 2014. se planira tri milijuna, a u 2015. se planira izdvojiti 10 milijuna kuna. Zanimanje za korištenje zone, za kupnju ili najam prostora, do sada su iskazala 22 poduzetnika, koji bi ondje zaposlili do 1100 ljudi.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je porasla, Crobex je u plusu od 0,37 posto i trgovanje završava na 1.981,84 boda, a Crobex10 je porastao za 0,28 posto te je ponovno iznad 1.100 bodova, na 1.101,06 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 15,8 milijuna kuna, što je 6,3 milijuna kuna više nego jučer. Milijunski promet imala je samo dionica HT-a kojom je ostvareno više od trećine današnjeg redovnog prometa, točnije 5,8 milijuna kuna. Cijena dionice HT-a nije se mijenjala i iznosi 214,99 kuna. Po prometu slijede redovne dionice Croatia osiguranja kojih je protrgovano za 654,9 tisuća kuna, uz rast cijene za 2,20 posto, na 7.438,99 kuna. Promet od 647,3 tisuće kuna ostvarila je dionica Maistre, uz nepromijenjenu cijenu od 90 kuna. Rast cijene za 3,90 posto, na 40 kuna, bilježi dionica Zagrebačke banke kojom je ostvareno 606 tisuća kuna prometa. Uz promet od 370,2 tisuće kuna, cijena dionici Valamar Adria Holdinga porasla je 2,90 posto, na 142,50 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙