FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: zmat
ZAGREB, 4. travnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 21 sat.

SPLIT - Trideseta godišnjica smrti Bernarda Vukasa Bajde, po mnogima najboljeg nogometaša Hajduka svih vremena, obilježena je danas u poslijepodnevnim satima u sjedištu splitskog kluba na Poljudu memorijalnim skupom i polaganjem vijenca na Vukasov spomenik pred stadionom. Na komerativnom skupu u kino-dvorani stadiona, obraćajući se nazočnima predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić je istaknuo kako je Vukas Hajdukova legenda.

"Ovo je trenutak da se podsjetimo na Vukasov nemjerljiv doprinos i da se zna da čuvamo uspomenu na njega", rekao je Brbić posebno zahvalivši splitskoj udruzi "Vrutak" koja je i potaknula obilježavanje 30. godišnjice smrti Bernarda Vukasa.

Bivši trener Hajduka Stanko Poklepović, koji je i osobno poznavao i prijateljevao sa Vukasom, istaknuo je kako Vukas nije driblao nogama, nego tijelom. Poklepović je Vukasa usporedio s trenutačno najboljim svjetskim igračem, Argentincem Lionelom Messijem rekavši kako je "trebalo proći 60 godina da se pojavi netko kao Vukas, a to je Messi".

Danas je u crkvi Svetog Ante na Poljudu služena i misa zadušnica za Vukasa, a jučer je izaslanstvo Hajduka predvođeno predsjednikom Uprave Marinom Brbićem na zagrebačkom groblju Mirogoj položilo vijenac na Vukasov grob.

Bernard Vukas je rođen 1. svibnja 1927. godine u Zagrebu a umro je 4. travnja 1983. također u Zagrebu. Od 1948. do 1957. godine bio je igrač Hajduka, a u dresu tog kluba odigrao je 615 utakmica i postigao 300 golova. S Hajdukom je osvojio tri naslova prvaka tadašnje Jugoslavije, a 1955. godine je sa 20 postignutih zgoditaka bio najbolji strijelac tadašnjeg nogometnog prvenstva. Za reprezentaciju Jugoslavije Vukas je nastupio 59 puta i postigao 23 pogotka. Nositelj je dviju srebrnih olimpijskih medalja koje je osvojio 1948. u Londonu i 1952. u Helsinkiju. Natupio je na dva svjetska prvesntva, 1950. u Brazilu i 1954. u Švicarskoj. Vukas je jednom nastupio i za reprezentaciju Fife, 1953. godine protiv Engleske, a jednom je nastupio i za reprezentaciju Europe, 1955. godine u utakmici protiv reprezentacije Velike Britanije u kojoj je reprezentacija Europe pobjedila rezultatom 4:1, a Vukas je postigao tri zgoditka. U anketi Večernjeg lista Vukas je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća, a Hrvatski nogometni savez ga je 2000. godine proglasio najboljim hrvatskim nogometašem 20. stoljeća.

Vukas je posmrtno 2005. godine dobio posebno Fifino odličje pod nazivom "Stoljetni red časti", a od 2007. godine počasnik je Kuće slave splitskog sporta.

ZAGREB - Hrvatski nogometni savez (HNS) danas je obilježio 30. godišnjicu smrti velikana hrvatskog nogometa Bernarda Vukasa. U HNS-ovoj delegaciji bili su Zorislav Srebrić, Vladimir Iveta, Ivo Šušak i Martin Novoselac, koji su s "Bajdinim" sinom Zdeslavom Vukasom na njegov grob položila prigodan vijenac. Bernard Vukas, legendarni krilni napadač, bio je poznat po perfektnom driblingu, a najveći i najznačajniji dio karijere proveo je u dresu splitskog Hajduka s kojim je osvojio tri prvenstva Jugoslavije. U izboru HNS-a, Vukas je 2000. godine proglašen najboljim hrvatskim nogometašem svih vremena, a s reprezentacijom Jugoslavije osvojio je dvije srebrne olimpijske medalje.

SENEC - Hrvatska kadetska nogometna reprezentacija, igrači do 17 godina starosti, na Europskom će prvenstvu koje će se od 5. do 17. svibnja održati u Slovačkoj, igrati u skupini B, a suparnici će joj biti Rusija, Ukrajina i Italija, odlučeno je na ždrijebu u četvrtak. U skupini A će igrati domaćin Slovačka, te Austrija, Švedska i Švicarska.

Naše su nade nastup na EP izborile svladavši u posljednjoj fazi kvalifikacija Španjolsku, europskog prvaka u ovoj dobnoj kategoriji 2007. i 2008. godine, te Francusku, koja je osvojila naslov 2004, a u Slovačkoj će igrati protiv Italije koja je izbacila branitelja naslova od prošle godine Nizozemsku, Ukrajine, koja je izbacila prvaka iz 2009. Njemačku, te Rusije, koja je izbacila prvaka iz 2010. Englesku.

Utakmice u našoj skupini B igrat će se 5., 8. i 11. svibnja u Nitri i Zlatim Moravcama, dok će se utakmice u skupini A igrati istim danima u Žilini i Dubnici. Točan raspred odigravanja susreta bit će određen naknadno.

Dvije prvoplasirane momčadi će se plasirati u polufinala koja su na rasporedu 14. svibnja u Žilini, a finale će se igrati 17. svibnja također u Žilini.

EP je ujedno i kvalifikacijsko natjecanje za odlazak na SP koje će se održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 17. listopada do 8. studenoga, a na to će se natjecanje plasirati po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine.

PALMA DE MALLORCA - Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović vodeći je u klasi Laser nakon četiri dana regate Svjetskog kupa u Palma de Mallorci, dok su Enia Ninčević i Romana Župan i dalje odlične treće u ženskom 470, a Pavle Kostov i Petar Cupać stigli su do sedmog mjesta u 49er-u.

Tonči Stipanović poveo je u konkurenciji od skoro 120 laseraša s dvije pobjede u tri plova održana u četvrtak. Na 31. mjestu je Filip Jurišić, dok je 67. Toma Višić.

U ženskom 470 stabilno treće mjesto i dalje drže Enia Ninčević i Romana Župan.

"Prvi plov je bio promijenjiv, što se vidi i po rezultatima, sve bolje posade su ušle u cilj iza petog mjesta. U sljedeća dva plova vjetar je pojačao pa je sve sjelo na svoje mjesto. Bile smo šeste i dva puta četvrte, možda smo mogle imati i koji bod manje, ali negdje smo dobile, negdje izgubile, tako da smo sve u svemu zadovoljne. Sada se treba dobro odmoriti, jer slijede dva odlučujuća dana", rekla je Romana Župan.

Prve su i dalje Britanke Wegeulein/Mcintyre.

Odličan dan je i iza Pavla Kostov i Petra Cupaća koji su napredovali na sedmo mjesto u 49eru.

"Moglo je i bolje da nismo izletjeli na startu zadnjeg plova dana pa smo diskvalificirani za to jedrenje. Srećom, to smo mogli odbaciti. Osmo i drugo mjesto u prethodna dva jedrenja je jako dobro", ispričao je Pavle Kostov.

Prvi su Njemci Heil/Plossel.

Napredovao je i Luka Mratović na dasci, popeo se na 13. mjesto. Milan Vujasinović je 19. u Finnu. Na dasci vodi Španjolac Ivan Pastor Lafuente, a u Finnu Britanac Giles Scott, svjetski i europski prvak 2012.

TALLINN - Hrvatska juniorska reprezentacija u hokeju na ledu u susretu je 4. kola skupine A divizije II Svjetskog prvenstva u Tallinnu izgubila od Litve sa 3-4 (0-3, 2-0, 1-0; 0-1) nakon izvođenja kaznenih udaraca. Pogotke za našu reprezentaciju postigli su Renato Platuzić (28:23), Toni Borić (35:48) i Tibor Stančić (47:22).

Hrvatski juniori nakon četiri kola imaju šest osvojenih bodova, te su osigurali igranje u istom rangu natjecanja i sljedeće godine. Peta Litva ima dva boda, dok je domaćin Estonija posljednja bez bodova.

LONDON - Međunarodni plivački savez (FINA) zatražio je od organizatora natjecanja plivačkih veterana koje će se ovoga vikenda održati u teksaškom gradu Austinu da zabrane nastup bivšem biciklističkom prvaku Lanceu Armstrongu (41) koji je najavio svoje sudjelovanje u utrkama na 500, 1.000 i 1.500 jardi slobodnim stilom u kategoriji plivača u dobi između 40 i 44 godine starosti.

"Sportašima optuženima za korištenje dopinških sredstava nije dopušteno sudjelovanje u natjecanjima pod pokroviteljstvom FINA-e. Stoga je FINA poslala dopis Američkoj udruzi plivačkih veterana (US Masters Swimming) i Američkom plivačkom savezu u kojem traži da se gospodinu Armstrongu ne dopusti sudjelovanje u gore spomenutom natjecanju", objavila je FINA.

Američki dnevni list "Statesman", kojemu je sjedište u Austinu, objavio je kako Armstrong namjerava nastupiti na prvenstvu veterana za južnu i središnju zonu koje se održava u glavnom teksaškom gradu.

"Ovo natjecanje ne spada pod nadležnost Američke antidopinške agencije, a cilj mu je da ljude starije generacije potakne da se bave plivanjem. Na našim natjecanjima ne provodimo dopinšku kontrolu, a Lance Armstrong je član naše organizacije i zato može plivati", rekao je izvršni direktor organizacije "US Masters Swimming" Rob Butcher.

Američka antidopinška agencija je Armstrongu doživotno zabranila sudjelovanje na svim natjecanjima pod njenom nadležnošću, a Međunarodni biciklistički savez oduzeo mu je svih sedam naslova pobjednika "Tour de Francea", koje je osvojio u razdoblju između 1999. i 2005. godine. Također, Armstrong je u siječnju u intervjuu tv zvijezdi Oprah Winfrey priznao da je tijekom karijere uzimao doping.

BUENOS AIRES - Izbornik francuske teniske reprezentacije Arnaud Clement samo dan uoči početka četvrtfinalnog dvoboja Davis Cupa protiv Argentine u Buenos Airesu zamijenio je Richarda Gasqueta Gillesom Simonom, koji će uz jo-Wilfrieda Tsongu igrati u pojedinačnim susretima. Razlog Gasquetova povlačenja iz sastava su problemi sa žuljevima na stopalima.

Gasquet je prošloga tjedna na velikom ATP turniru u Miamiju stigao do polufinala u kojem je u tri seta izgubio od Britanca Andyja Murraya, kasnijeg pobjednika turnira.

Susret Argentine i Francuske otvorit će Carlos Berlocq i Tsonga, a nakon njih će na teren Juan Monaco i Simon.

U subotu su za dvoboj parova prijavljeni David Nalbandian i Horacio Zeballos za Argentinu, te Julien Benneteau i Michael Llodra za Francusku. U nedjelju bi trebali igrati Monaco - Tsonga i Berlocq - Simon.

Pobjednik susreta Argentina - Francuska u polufinalu će igrati protiv boljeg iz dvoboja Kazahstan - Češka. Preostala dva četvrtfinalna para su Kanada - Italija i SAD - Srbija.

(Hina) xzm yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙