FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: rast potražnje, ponude te prometa

Autor: zpop
ZAGREB, 4. travnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo rast ukupno prijavljene potražnje no, istodobno je i ponuda bila „bogatija“. Stoga je, u odnosu na dan ranije, i ostvareni promet bio proprcionalno viši.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 94,43 milijuna kuna ili za oko 48,5 posto više no u srijedu.

Istodobno se na strani ponude našlo 264,43 milijuna kuna, ili za oko 24 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 51,89 milijuna kuna, palsirano putem ročnih plasmana na rok od tjedan dana uz kamanu stopu od 1,98 posto. Također je plasirano i 3 milijuna kuna ročnih depozita uz kamatu od 1 posto te 1,03 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana po cijeni od 2 posto.

Prekonoćnih je pak pozajmica plasirano u iznosu od 8,51 milijun kuna a pritom je kamatna stopa porasla sa 1,5 na 2,15 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 64,43 mlijuna kuna, a pritom je 30 milijuna kuna potražnje, zbog neusuglašenih uvjeta kreditiranja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa porasla je sa 1,5 na 1,96 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 900 tisuća eura uz kamatnu stopu od 0,3 posto.

„Ročne pozajmice čine glavninu današnjeg ugovorenog prometa na Tržištu novca, što je i razlog porasta prosječne kamatne stope na 1,95%. Unatoč izdašnoj ponudi kratkoročnih sredstava, zbog niske kamatne stope nije u potpunosti podmirena prijavljena potražnja. Uz kune trgovalo se i devizaman na rok od tjedan dana i kamatnu stopu od 0,3%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙