FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: i dalje dobra ponuda

Autor: zpop
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Iako u današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo rast ukupno prijavljene potražnje ona je i dalje relativno niska obzirom na sami početak novog razdoblja održavanja obvezne pričuve. Kako je istodobno i ponuda bilježila rast ona je i dalje višestruko viša od ukupno prijavljenih potreba korisnika.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 126,08 milijuna kuna ili za oko 144,5 posto više no u srijedu.

Istodobno se na strani ponude našlo 276,08 milijuna kuna, ili za oko 37 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 61,89 milijuna kuna, plasirano putem ročnih plasmana na rok od tjedan dana uz kamatnu sopu od 2,38 posto. Također je plasirano i 12,68 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatu od 1 posto.

Putem pak prekonoćnih pozajmica plasirano je svega 1,51 milijun kuna a pritom je kamatna stopa ostala nepromijenjena na 3,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 76,08 mlijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa snižena je sa 3,5 na 2,17 posto.

„Unatoč samom početku održavanja obvezne pričuve, sudionici ne prijavljuju posebno visoku potražnju za kratkoročnim pozajmicama, dok ponuda obiluje slobodnim kunama. Danas se na Tržištu novca Zagreb trgovalo uglavnom ročnim pozajmicama. Iako je u ponudi ostalo neplasiranih kuna, potražnja nije u cijelosti namirena zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙