FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: niža i potražnja i ponuda

Autor: zpop
ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo pad ponude no, kako je istodobno i ukupno prijavljena potražnja bila nešto niža njihov se međusobni odnos nije značajnije promijenio.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 68,3 milijuna kuna ili za oko 6 posto manje no u petak.

Istodobno se na strani ponude našlo 218,3 milijuna kuna, ili za oko 25,4 posto manje no na kraju proteklog tjedna.

Najviše je danas, u iznosu od 13,51 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa tek lagano korigirana sa 1,42 na 1,5 posto.

Također je plasirano i 3,09 milijuna kuna ročnih plamana na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 3 posto te 1,7 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatu od 1,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 18,3 mlijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa pala je sa 2,11 na 1,75 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od 3 mjeseca milijun eura uz kamatnu stopu od 2,4 posto.

„Danas je na Tržištu novca zabilježen pad ponude kratkoročnih sredstva ,što je rezultiralo i manjim opsegom trgovanja. Ugovarane su pozajmice na različite rokove dospijeća uz prosječnu kamatnu stopu od 1,75%. Unatoč ostatku ponude, zbog limita kreditora, dio prijavljene potražnje sudionika nije podmiren. Uz kunske pozajmice trgovalo se i devizama na rok do tri mjeseca i kamatu od 2,4%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙