FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: značajan pad potražnje i ponude te prometa

Autor: zpop
ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Nakon jučerašnjeg skoka u današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo značajniji pad ukupno prijavljene potražnje i ponude te više no „skroman“ ukupno ostvareni promet.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 53,8 milijuna kuna ili za oko 94 posto manje no u četvrtak.

Istodobno se na strani ponude našlo 253,8 milijuna kuna, ili za oko 74,5 posto manje no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od svega 1,51 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa skočila 0,24 na 3,5 posto.

Također je plasirano i 1,38 milijuna kuna ročnih plasmana na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 1,5 posto. Također je plasirano i 900 tisuća kuna plasmana na rok od 3 mjeseca dana uz kamatu od 3,3 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas svega 3,8 mlijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna potražnje, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa porasla je sa 0,64 na 2,72 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 500 tisuća eura uz kamatnu stopu od 1,75 posto te 600 tisuća eura na rok od mjesec dana uz kamatu od 2 posto.

„Posljednjeg radnog dana u trgovanju na Tržištu novca Zagreb prijavljena je vrlo niska potražnja za kratkoročnim pozajmicama, dok je ponuda obilovala slobodnim kunama. Unatoč takvoj situaciji potražnja nije u cijelosti namirena zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica. Uz kune danas se trgovalo i devizama i to na rokove od tjedan i mjesec dana.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yupop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙