FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: niža i potražnja i ponuda

Autor: zpop
ZAGREB, 29. ožujka 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo pad ukupno prijavljene. Istodobno je i ponuda bila nešto „skromnija“ no, idalje je višestruko premašivala ukupno prijavljene potrebe korisnika.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 72,7 milijuna kuna ili za oko 88 posto manje no u četvrtak.

Istodobno se na strani ponude našlo 292,7 milijuna kuna, ili za oko 64,5 posto manje no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 23,2 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa porasla sa 0,57 na 1,42 posto.

Također je plasirano i 15,5 milijuna kuna ročnih plamana na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 3,08 posto te 3 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatu od 1,5 posto kao i milijun kuna pozajmica na rok duži od 3 mjeseca po cijeni od 5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 42,7 mlijuna kuna, a pritom je 30 milijuna kuna potražnje, zbog neusuglašenih uvjeta kreditnirana te kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa skočila je sa 0,84 na 2,11 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 400 tisuća eura uz kamatnu stopu od 1,75 posto te 600 tisuća eura na rok od mjesec dana uz kamatu od 2 posto.

„Danas su na Tržištu novca Zagreb prijavljena potražnja sudionika za kratkoročnim pozajmicama i ponuda kratkoročnih viškova smanjene u odnosu na prethodni dan. Trgovalo se pozajmicama s različitim rokovima dospijeća, a dio potražnje nije podmiren zbog neslaganja uvjeta pozajmljivanja i kreditnih ograničenja. Trgovalo se i deviznim pozajmicama u iznosu od 1 milijun EUR na rok od tjedan i mjesec dana.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙