FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: Srđan Baković, Andrej Matijašević
ZAGREB, 4. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je kako je bilo očekivano da će u posljednjem krugu neuspjelih pregovora u Bruxellesu Srbija odbaciti "arogantnu politiku Prištine", dodajući da nije sklon kompromisima u rješavanju teških pitanja. "Republika Srpska će svakako ostati iza odluka koje donosi Srbija", kazao je u intervju srbijanskom listu "Danas". Iako priznaje da nije upoznat s detaljima pregovora Beograda i Prištine Dodik je na pitanje vjeruje li u skoro postizanje sporazuma ustvrdio da mu se ne sviđa kompromis kao rješenje u kojemu se sudonici "kompromitiraju", prenosi agencija Tanjug. Rekao je i da nema saznanja da Beograd protiv njega "priprema prevrat" te da je u dobrim odnosima s najvišim srbijanskim državnim dužnosnicima, ali i predsjednikom oporbene Demokratske stranke.

SARAJEVO - Predsjednici četiri političke stranke iz Bosne i Hercegovine koje su u savezu u Federaciji BiH u srijedu se nisu uspjeli usuglasiti o načinu provedbe izmjena ustava i izbornog zakona na kojima inzistira Europska unija. Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990. Božo Ljubić, Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić sastali su se kako bi dogovorili detalje provedbe sporazuma koji je načelno prihvaćen tijekom pregovora u Bruxellesu vođenih 22. ožujka. Radončić koji je organizirao sarajevski sastanak novinarima je mogao kazati tek kako sva četvorica i dalje stoje iza načelnog dogovora no još nema suglasnosti o tome kako ga provesti u praksi. "Narednog tjedna slijedi još jedan sastanak", kazao je Radončić najavljujući nastavak razgovora stranačkih lidera.

SEUL - Sjevernokorejska vojska je objavila u četvrtak da je dobila završno odobrenje za pokretanje vojnih operacija protiv Sjedinjenih Država, uključujući i nuklearne napade, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA. "Službeno smo obavijestili Bijelu kuću i Pentagon da će sve jača neprijateljska politika prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i njene nuklearne prijetnje biti slomljene...manjim i raširenim sredstvima za nuklearne udare", javila je KCNA prenoseći priopćenje glavnog stožera sjevernokorejske vojske. "Nemilosrdna operacija sjevernokorejskih snaga je definitivno razmotrena i potvrđena", stoji u priopćenju koje je državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila u svom servisu na engleskom jeziku.

SEUL - Sjeverna Koreja pomaknula je projektile srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap u četvrtak, pozivajući se na više vladinih izvora i američke obavještajne podatke. Nije jasno imaju li projektili bojeve glave i planira li ih Sjeverna Koreja ispaliti ili ih koristi za demonstraciju sile, prenosi Reuters izjavu jednog južnokorejskog vladinog izvora. "Obavještajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Država raspolažu indicijama da je Sjever pomaknuo objekt za koji se čini da je projektil srednjeg dometa prema istočnoj obali", naveo je izvor. Vjeruje se da projektil "Musudan" ima domet od oko tri tisuće kilometara, što pokriva južnokorejski i japanski teritorij, a vjerojatno i američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Većina stručnjaka južnokorejskog ministarstva obrane smatra da Sjeverna Koreja taj projektil nije uspješno testirala.

WASHINGTON - Sjedinjene Države smatraju da je opasnost od Sjeverne Koreje "stvarna i izvjesna" s obzirom na njezine nuklearne i raketne sposobnosti i ratobornu retoriku, izjavio je u srijedu američki ministar obrane Chuck Hagel. "Mi uzimamo te prijetnje za ozbiljno", rekao je Hagel obraćajući se publici na Sveučilištu nacionalne obrane u Washingtonu. "Mi činimo sve što možemo, radimo s Kinezima i drugima kako bi smirili tu situaciju na (Korejskom) poluotoku", istaknuo je on. Pentagon je objavio da će na otočju Guam idućih tjedana instalirati proturaketni sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense System). To je sustav velikog dometa koji presreće nadolazeće bojne glave što dalje od branjenog područja, te ako je moguće i izvan zemaljskog atmosferskog pojasa.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu kritizirao skore pregovore velikih sila s Teheranom o iranskom nuklearnom programu. "Ne treba prihvatiti model prema kojem jedna zemlja poput Irana vodi razgovore i istovremene razvija nuklearno oružje prijeteći da će ga upotrijebiti", rekao je Netanyahu tijekom susreta s norveškim ministrom vanjskih poslova Espenom Barthom Eidemom u Jeruzalemu. Prema izraelskom priopćenju, norveški ministar je rekao da njegovu zemlju, koja sudjeluje u upravi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) brine nesuradnja Iranaca. "Možemo posjetiti samo nevažna postrojenja, a ne ona koja želimo, rekao je Barth Eid, prema priopćenju. Iran se u petak i subotu treba u Almatiju sastati sa skupinom 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) i razgovarati o svom nuklearnom programu.

DOHA - Otvaranje ureda za talibanske predstavnike u Dohi bi olakšao mirovne pregovore u Afganistanu, ocijenio je afganistanski predsjednik Hamid Karzai u razgovoru za katarski kanal Al-Jazeeru u srijedu. Karzai, koji je u nedjelju razgovarao s emirom Katara šeikom Hamadom ben Kalifom al-Thanijem o otvaranju ureda talibana u Kataru rekao je da želi raditi s talibanima na uspostavi mira u Afganistanu prije završetka borbenih operacija NATO-a 2014. godine. "Nikada nismo planirali eliminirati talibane. Ni ja, ni afganistanski narod, ni afganistanska vlada", rekao je Karzai, prema dijelovima razgovora koji će u cjelosti biti kasnije emitirani na Al-Jazeeri. On je ocijenio da bi ured talibana u Dohi pripremio teren za izravne kontakte i napredovanje mirovnog procesa.

TIRANA - Partnerska stranaka danas se povukla iz albanske koalicijske vlade, u kojoj je imala tri ministarska mjesta, i pred lipanjske parlamentarne izbore prešla u tabor oporbene Socijalističke stranke. Premijer Sali Berisha hitno je imenovao tri ministra kako bi zamijenili prebjege iz Socijalističkog pokreta za integraciju koji su u njegovoj vladi držali ministarstva vanjskih poslova, gospodarstva i zdravlja. Nove će ministre premijer u četvrtak predstaviti parlamentu, javlja agencije Reuters. Berisha je u koaliciju s tom lijevom strankom ušao nakon izbora 2009. jer njegova Demokratska stranka desnog centra nije imala parlamentarnu većinu. Čelnici Socijalističkog pokreta za integraciju i ranije su najavljivali da će na izbore 23. lipnja ići u koaliciji s oporbenim socijalistima.

(Hina) xsb/xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙