FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 31. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 4,30 sati:

VATIKAN - Papa Franjo predvodio je uskrsno bdijenje u subotu navečer u bazilici svetog Petra i sve one koji su udaljili od vjere pozvao da dopuste da se Bog vrati u njihove živote. Bazilika svetog Petra bila je u mraku na početku službe što simbolizira tamu u Isusovu grobu prije uskrsnuća. Oko 10 tisuća nazočnih u bazilici upalilo je svijeće kada je Papa krenuo prema glavnom oltaru, a potom su se upalila svjetla. Franjo je izgovorio jednostavnu homiliju podsjetivši na biblijsku priču o ženama koje su otišle do Isusova groba i iznenadile se kad su vidjele da je prazan. Pozvao je sudionike bdijenja da se ne "boje Božjih iznenađenja, da nikada ne gube vjeru suočeni s problemima ili patnjama u svakodnevici i da, ako su se od vjere udaljili, dopuste Bogu da se vrati u njihove živote". "Neka uskrsli Isus uđe u vaše živote, dočekajte ga kao prijatelja, s povjerenjem, jer on je život! Ako ste ga dosad držali na udaljenosti, krenite naprijed. Primit će vas otvorenih ruku", kazao je Papa. U nedjelju, na svetkovinu Uskrsa na Trgu sv. Petra papa Franjo predvodit će svečano euharistijsko slavlje koje će završiti blagoslovom Urbi et orbi – Gradu i svijetu, koji će Papa podijeliti sa središnje lože bazilike sv. Petra.

PARIZ - Eiffelov toranj evakuiran je u subotu navečer nakon anonimne dojave o napadu u 21.30, doznaje se iz policijskih izvora. Oko slavnog pariškog simbola policija je odredila sigurnosnosnu zonu, a evakuirano je oko 1400 ljudi. Poziv je primljen u okrugu Val-de-Marne, a upućen je iz telefonske govornice koja se nalazi u tom istom okrugu u pariškom predgrađu, precizira isti izvor. Istragu vodi antiteroristički odjel brigade kriminalističke policije. Iako su u Parizu česte uzbune zbog prijetnji bombaškim napadom, svaka od njih se "ozbiljno razmatra", rekao je isti izvor.

NIKOZIJA - Klijenti koji su imali velike iznose u Ciparskoj banci dobit će dionice banke u vrijednosti od samo 37,5 posto za njihove depozite iznad 100.000 eura, potvrdila je središnja ciparska banka u subotu. Za oko 22,5 posto depozita većih od 100.000 eura neće se isplaćivati kamata, rekla je banka, a na preostalih 40 posto iznosa će se i dalje isplaćivati kamata ali samo ako banka dobro posluje.

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je u subotu prognozirao raspad Bosne i Hercegovine sugerirajući da nema načina da ona funkcionira. "Jedina logika je da se mirno raziđemo no za to još ne postoje uvjeti", izjavio je Dodik u Banja Luci gdje se tijekom dana sastao s članovima entitetske vlade kako bi razgovarali o tome što učiniti ukoliko zbog problema u Federaciji BiH Međunarodni monetarni fond (MMF) odgodi isplatu nove rate kredita BiH po osnovi stand-by aranžmana. Provedba tog aranžmana je upitna jer se od vlasti Federacije BiH očekuje da donesu jedinstveni zakon kojim bi se regulirao status branitelja i vojnih umirovljenika a za sada nema suglasnosti kako to učiniti. Dodik je ustvrdio kako je ovo tek dokaz više da je BiH nemoguća država te da ona stoga ne može ni opstati.

NAIROBI - Kenijski vrhovni sud u subotu je presudio da je Uhuru Kenyatta pošteno pobijedio na predsjedničkim izborima odbacivši jednoglasno pritužbe poraženog kandidata Raila Odinge da je glasovanje bilo narušeno namještanjem i tehničkim problemima. Odluka suda otvorila je put najbogatijem Kenijcu da preuzme čelno mjesto države ali je strane sile ostavila s problemom odnosa spram čelnika koji je u Hagu optužen za zločine protiv čovječnosti. Odlazeći kenijski predsjednik uoči izricanja presude pozvao je na mir. "Odluka suda je da su tužene stranke ispravno izabrane", rekao je dužnosnik suda Willy Mutunga referirajući se na Kenyattu i njegovog zamjenika Williama Ruta.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙